GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Rumlar 'Ohi Günü'nü kutladı

Rumlar 'Ohi Günü'nü kutladı

Yunanistan'ın İkinci Dünya Savaşı'nda, İtalya notasına ve savaşa girmeye "Ohi" (Hayır) dediği gün olan 28 Ekim, Güney Kıbrıs genelinde dün gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.

Yayın Tarihi: 29/10/14 12:36
okuma süresi: 6 dak.
Rumlar 'Ohi Günü'nü kutladı
A- A A+

Yunanistan'ın İkinci Dünya Savaşı'nda, İtalya notasına ve savaşa girmeye "Ohi" (Hayır) dediği gün olan 28 Ekim, Güney Kıbrıs genelinde dün gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.

Gün dolayısıyla siyasiler de açıklama yaptı.

Fileleftheros gazetesi Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu başta olmak üzere Rum siyasi partilerin açıklamalarına geniş şekilde yer verdi.

HRİSTODULİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Kıbrıs sorununa ilgi duyanların Türkiye'den, "Güney Kıbrıs'ın MEB'i içerisinde yaptıklarını hemen durdurmasını istemesi" gerektiğini savundu.

"Ohi" Günü nedeniyle Baf'ta gerçekleştirilen geçit töreninin ardından konuşan Hristodulidis, bu günün mesajının "sadece milli birlik ve beraberlikle hedeflerini başarabilecekleri" olduğunu, bununla birlikte esas hedeflerinin de, bugünkü konjonktürde, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın egemenlik haklarını ihlal etmesiyle, Kıbrıs sorununun çözümünden başka bir şey olmadığını söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümünü arzulayanların Türkiye'ye yönelmeleri gerektiğini savunan Hristodulidis, Türkiye'nin, AB ve BM üyesi bir ülkenin egemenlik haklarını çiğnemesi durumunda bir diyaloğun da olamayacağını ileri sürdü.

Rum tarafının, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'den ne beklediği şeklindeki bir sorunun sorulması üzerine Hristodulidis, Eide'nin Ankara'yı ziyaret edeceğini, buna bağlı olarak Türkiye'ye ve Türkiye'ye yönelik olarak doğru mesajlar yollayacağını umduklarını belirtti.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümünü hiç kimsenin kendilerinden daha çok istemediğini zira kendi ülkelerinin "işgal" altında olduğunu iddia etti.

Hristodulidis, Yunanistan'ın, Doğu Akdeniz'deki varlığının, bir fırkateyn (UNIFIL'e ikinci fırkateyni gönderiyor) daha göndermesiyle yükseldiğinin belirtilerek bu konuda yöneltilen soru üzerine, bu tür güvenlik konularında kamuoyu önünde söz etmesinin doğru olmadığını ifade etti.

Hristodulidis, Rum Yönetimi'nin, Türkiye'nin "meydan okumalarını" göğüslemek için eldeki tüm siyasi, hukuki, diplomatik olanakları değerlendirdiğini söyledi.

Eldeki olanaklarının minimum olduğunu ancak doğru değerlendirilmesi durumunda arzu edilecek sonucu getireceğini düşündüklerini ifade eden Hristodulidis, bu gidişat için çalıştıklarını belirtti.

Anastasiadis'in sağlık durumunun sorulması üzerine ise Hristodulidis, Anastasiadis'in Pazartesi günü görevinin başına döndüğünü, Amerikan Başpiskoposu Dimitrios onuruna yemek verdiğini, bugün ise ofisine geçeceğini söyledi.

YUNAN BÜYÜKELÇİ

Yunanistan'ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu, Ankara'ya "egemenlik hakları, uluslararası hukuk tarafından sağlamlaştırılmıştır, çiğnenmesi mümkün değildir" yönünde mesaj gönderdi.

Güney Lefkoşa'da düzenlenen öğrenci geçit töreninin ardından açıklama yapan Papayoannu, "Ohi" gününün önemine vurgu yaparak bunun sadece Yunanistan'ın değil tüm Avrupa halklarının zaferi olduğunu belirtti.

PARTİLER

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde ise Rum siyasi partilerin açıklamalarına yer verdi.

DİSİ, AKEL, DİKO, KS EDEK, Çevreciler ve Vatandaşlar İttifakı birer mesaj yayımlayarak birlik ve beraberliğe gereksinim olduğundan bahsetti.

DİSİ açıklamasında "Ohi" gününün, ulusal çıkarların korunması yolunu gösterdiğini ifade ederken, AKEL açıklamasında, halkın 40 yıldır verdiği haklı mücadeleye devam edilmesi gerektiğini belirtti.

DİKO yayımladığı mesajda kritik zamanların, Türk "yayılımcılığı" karşısında direnmek amacıyla tarihi sorumluluk üstlenmeyi gerektirdiğini ifade etti.

KS EDEK, bugünkü olgular içerisinde Türk "yayılımcılığına" karşı direnmelerinin ve Güney Kıbrıs'ın egemenlik, topraksal bütünlüğünün korunması için mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında halka, demokratik ve bağımsız bir ülke için hakların talep edilmesi inancını yüksek tutması için çağrıda bulundu.

Vatandaşlar İttifakı "Ohi" gününün, kendilerine direniş, birlik ve mücadeleciliğin gücünü öğretmesi gerektiğini belirtti.

OKOE

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde ise Yunanistan'da faaliyet gösteren ve kısa adı OKOE olan Rum Örgütler Federasyonu'nun açıklamasına yer verdi.

Habere göre OKOE, merkez konsey toplantısı nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye'nin "meydan okumalarını" şikayet ederek Türkiye'nin amacının Ada'nın kontrolünü eline tutmak olduğunu savundu.

"OHİ" ETKİNLİKLERİ

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler "Ohi" günü münasebetiyle dün gerçekleştirilen çeşitli etkinliklere de yer verdiler.

Habere göre "Ohi" günü nedeniyle Güney Lefkoşa'da, Başpiskopos II. Hrisostomos'un yönettiği bir ayin düzenlendi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'i ayinde Eğitim Bakanı Kostas Kadis temsil etti.

Güney Lefkoşa'da daha sonra öğrencilerin katılımıyla geçit töreni düzenlendiğini yazan gazete, diğer şehirlerde de öğrenci geçit törenlerinin yapıldığını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.