GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Rum Yönetiminin stratejik hedefi...

Rum Yönetiminin stratejik hedefi...

Güney Kıbrıs'ın stratejik hedefinin, Yunanistan ve Mısır'la işbirliğini geliştirmek ve bölgesel bir ittifak oluşturmak olduğu, bugünkü Rum, Yunan, Mısır Dışişleri bakanları toplantısının Rum-Yunan-İsrail stratejik işbirliği ekseninin genişletilmesi yönündeki ilk adım niteliği taşıdığı bildirildi.

Yayın Tarihi: 29/10/14 12:42
okuma süresi: 7 dak.
Rum Yönetiminin stratejik hedefi...
A- A A+

Fileleftheros "Çok Taraflı İttifak İçin de Köprüler... Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Eksenini Genişletme Adımları... Körfez Ülkelerine Kadar Açılımlar" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum yönetiminin bu yönde attığı adımların işe yaradığını savunarak Rum ve Yunan hükümetlerinin Kahire ve Tel Aviv ile işbirliklerini buna örnek gösterdi.

Gazete bugün Rum tarafında gerçekleşecek Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri bakanları toplantısının, Rum-Yunan-İsrail stratejik işbirliği ekseninin genişletilmesi yönündeki adımlardan biri olacağını yazdı ve diplomatik kaynaklara dayanarak bu konudaki büyük resme İsrail, Lübnan ve Ürdün gibi bölge ülkelerinin ve hatta diğer Körfez ülkelerinin de katılabileceğine işaret ettiklerini belirtti.

Gerçekleştirilebilmesi halinde bu argümanın, bölgeyi güçlendirip yükselten güçlü bir eksen ve bir istikrar ve uzlaşı unsuru yaratılacağı görüşünü ortaya koyan gazete, projenin yalnız Türkiye ve Türkiye'yle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili olmasa da bu hareketlerde bulunmanın, Rum yönetiminin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini yönetme konusunda da işine geldiğini yazdı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in kısa süre önce Cezayir'e gerçekleştirdiği ziyarette, hasbelkader Mısırlı mevkidaşının da orada olduğunu ve bu vesileyle işbirliği konularının ele alındığı üçlü (Rum, Mısır ve Cezayir Dışişleri bakanları) bir görüşme yapıldığını belirtti, özetle şöyle devam etti:

"Öğrendiğimize göre Atina ve Lefkoşa'nın Kahire ile işbirliği Ankara'yı çok rahatsız etti. Ankara –hem alenen hem de perde gerisinde bu gelişmeye tepkisini ortaya koyuyor. Türkiye'nin, genişlemesi de muhtemel bu işbirliği ile bölgede dışlanacağını ve istediği rolü oynayamayacağını anladı. Türkiye diplomatik yoldan, dolaylı ancak net şekilde, bu işbirliği ile 'oldubittiler' kabul etmeyeceğini yaymak istedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın önümüzdeki hafta (5-6 Kasım) Kıbrıs'ta olacağı ve kendisiyle, bölge ülkelerinin işbirliği konularının da görüşüleceğine vurgu yapılıyor.

Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis Mısırlı ve Yunan mevkidaşlarıyla bugün yapacağı görüşmeye değinirken 'Bir Mısır-Yunanistan-Kıbrıs üçlü konferansının yapıldığını da, arzu eden bölge ülkeleriyle bu işbirliğinin nüvesi ve genişletme çabalarına model olacağımızı da göreceksiniz' dedi."

Alithia "Lefkoşa'da İstişareler... Kıbrıs-Mısır-Yunanistan İşbirliği İnşa Ediliyor" başlıklı haberinde Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri bakanları ve beraberlerindeki teknik ekipler arasında dünden beri ikili ve üçlü istişareler yapılmakta olduğunu bildirdi.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ve Mısır Devlet Başkanı El Sisi'nin 8 Kasım'da Kahire'de gerçekleşecek zirve toplantısının hazırlıklarını yapmak maksadıyla bugün gerçekleşecek Dışişleri Bakanları görüşmesi ile dünden beridir yapılan istişarelerin doruğa ulaşacağını yazdı.

YUNANİSTAN-MISIR MEB SINIRLARININ BELİRLENMESİ KAHİRE ZİRVESİNİN BAŞLICA DİKEN KONUSU

Gazete dünkü Yunanistan-Mısır Dışişleri bakanları görüşmesinde, Kahire zirvesinin "başlıca diken konusu" da olduğunu ve bu konuda Kahire'de olumlu bir sonuca varılmasının beklendiğini vurguladığı MEB (Yunanistan-Mısır) sınırlarının belirlenmesi konusunun ele alındığını vurguladı.

Gazeteye göre Mısır, Güney Kıbrıs'tan ve Yunanistan'dan AB içerisinde siyasi ve ekonomik düzeyde yardım talep ederken, her üçü de (Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan) İsrail ile bir ittifak kurmak istiyor.

Yunan ve Mısırlı bakanların, öğleden sonra başlayacak üçlü görüşmeleri öncesinde, sabah saatlerinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'i ziyaret edecekleri, dün akşam ise Kasulidis tarafından onurlarına verilen yemeğe katıldıkları kaydedildi.

KAHİRE ZİRVESİNİN ARDINDAN ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Habere göre bugünkü Dışişleri bakanları görüşmesinden Enerji, Suriye ve IŞİD, güvenlik-terör, Libya, vb. gibi her üç ülkenin de ilgilendiği bütün konuların yer alacağı ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri aleyhine güçlü bir ifade de yer alacak bir ortak açıklama çıkması bekleniyor. Ancak Kahire'de düzenlenecek "1'inci Üçlü Kahire Toplantısı"nın tamamlanmasının ardından çok daha güçlü bir ortak açıklama yayımlanması bekleniyor.

KASULİDİS "TÜRKİYE'NİN FAALİYETLERİ ENERJİ PROGRAMIMIZI DURDURMAYACAK, YERİ GÖĞÜ SALLADIK"

Gazete devamla Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in, Yunanistan'ın ulusal günü olan 28 Ekim Ohi Günü dolayısıyla Limasol'da gerçekleştirilen törenler sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin Rum yönetiminin enerji programını durdurmayacağını, programın planlandığı gibi devam edeceğini söylediğini yazdı.

"ENI şirketi sondajlarını planlandığı gibi sürdürecek" diyen Kasulidis Rum yönetiminin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri konusunda uluslararası alanda gerekli bütün girişimlerde bulunup bulunmadığı sorusuna karşılık da "yeri göğü salladık" dedi.

Politis haberine "Kahire ile 'Nüve'" başlığını attı ve Rum Yönetimi Başkanı'nın, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini gerekçe göstererek müzakerelere katılımını askıya almasıyla patlak veren krizin aşılması yönündeki perde gerisi faaliyetlerin devam ettiğine işaret ederek "Lefkoşa da bugünkü Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır Dışişleri bakanları görüşmesi ile kendi hareketlerine devam ediyor" vurgusunu yaptı.

Rum yönetiminin, bugünkü Dışişleri bakanları toplantısı ile komşu ülkelerle Türkiye'ye kıyasla daha iyi olan ilişkilerini değerlendirmeye çalıştığını yazan gazete diplomatik kaynakları işaret ederek "Türkiye'nin bundan rahatsız olduğunu hatta Atina nezdinde girişimde bulunduğunu" öne sürdü.

Simerini ise haberine "Ankara'ya Üçlü Cevap... Kıbrıs, Yunanistan, Mısır Dışişleri Bakanlarının Önemli Görüşmesi" başlığını attı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.