GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

"İsrail gazını ihraç edemez"

“İsrail gazını ihraç edemez”

İngiltere eski Başbakanı Gordon Brown'un enerji konuları danışmanlığını da yapan BP şirketi eski Başkan Yardımcısı Nick Balter, İsrail'in, Doğu Akdeniz'den çıkardığı doğal gazını planladığı gibi ihraç edemeyeceğini vurgulayarak, gazı kendi iç tüketimine kanalize etmesi tavsiyesinde bulundu.

Yayın Tarihi: 31/10/14 14:01
okuma süresi: 3 dak.
“İsrail gazını ihraç edemez”
A- A A+

Fileleftheros, İngiliz uzmanın İsrail internet gazetesi "Globe"da yayınlanan açıklamasını Rum Haber Ajansı aracılığıyla alıntıladığı haberini okurlarına "İsrail'e İngiliz Tavsiyesi... Sıvılaştırılmış Doğal Gaz İhracı Ekonomik Açıdan Sürdürülebilir Değil" başlığıyla aktardı.

Gazeteye göre doğal gazını sıvılaştırarak boru hatları üzerinden ihraç etmeyi planlayan İsrail'e "bunu unutun" çağrısı yapan Balter, buna gerekçe olarak İsrail doğal gazının çok pahalı olacağını, dolayısıyla ülkelerin doğal gazıyla rekabet edemeyeceğini vurguladı. Balter "İsrail hükümeti bunun yerine doğal gazını yerel piyasaya ve tüketicilerin evine kanalize etsin" dedi.

Gazete İsrail'in, MEB'indeki yataklarında toplam 990 milyar metreküp doğal gazı olduğunu, ruhsat sahibi şirketlerin de 15 yıl süreyle Ürdün'e 3 milyar metreküp, Filistin'e 0,3 mk., Mısır'da doğal gaz sıvılaştırma terminali bulunan İspanya Union Ferosa şirketine 4,5 ve Mısır'daki diğer terminalin sahibi olan British Gas'a da 7 milyar mk. doğal gaz ihraç etmek üzere Karşılıklı Anlayış Memorandumu imzaladıklarını haberine ekledi.

Simerini haberi "İngiliz Uzman İsrail'in Gazını İhraç Edemeyeceğini Savunuyor... 'Efsaneyi Unutun'" başlığıyla okurlarına aktardı.

Habere göre sıvılaştırılmış İsrail gazının başka ülkelerin sıvılaştırılmış gazı ile rekabet edemeyecek kadar pahalı olacağına dikkat çeken Balter "sıvılaştırılmış doğal gaz fiyatında aslan payı taşıma maliyetine gidecek" diyerek özetle şunları ekledi:

"İsrail gazı, Uzak Doğu piyasalarına ya Süveyş Kanalı üzerinden–ki bu maliyeti artırır- veya Afrika geçidi –bu da mesafenin uzunluğundan dolayı maliyeti yükseltir- üzerinden geçerek gidecek. İsrail gazı Doğu Afrika, Endonezya, Katar, Türkmenistan ve Avustralya gazıyla rekabet etmek zorunda ama bunlardan çok daha pahalı olacak.

İsrail hükümeti gazını ihraç etmek yerine, öncelikle yerli doğal gaz sanayini geliştirmeyi hedeflemeli. Bunun aksini iddia edenler, dünya doğal gaz piyasasını ilmeyenlerdir. İsrail hükümetinin, elektrik enerjisinin yüzde 70'ini doğal gaz ile üretme hedefi de yanlıştır. Tel Aviv elektrik enerjisinin yüzde 90'ını doğal gazla üretmelidir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.