GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Kasulidis: "Kıbrıs Rusya aleyhindeki önlemlere her daim karşıydı"

Kasulidis: "Kıbrıs Rusya aleyhindeki önlemlere her daim karşıydı"

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya aleyhindeki yaptırımlarla ilgili yaklaşımını değiştirmekte olduğunu, bununla birlikte Güney Kıbrıs'ın bu yaptırımlara her daim karşı olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 22/12/14 10:22
okuma süresi: 3 dak.
Kasulidis: "Kıbrıs Rusya aleyhindeki önlemlere her daim karşıydı"
A- A A+

Fileleftheros gazetesi, "AB Yaptırımlarla İlgili Olarak Yaklaşım Değiştiriyor" başlığıyla yayımladığı haberinde, Kasulidis'in Rus ITAR-TASS haber ajansına özel mülakat verdiğini yazdı ve Kasulidis'in kısaca şunları söylediğini aktardı:

"Kıbrıs yaptırımların uygulanmasıyla ilgili olarak her daim çok dikkatli ve tereddütlüydü. Biz hiçbir zaman bu politikadan hoşnut değildik ve bunu açıkça da söyledik. Belki de şu an bunun karşılığını (bedelini) ödüyoruz: Bildiğiniz gibi, Ukrayna bizi kendisiyle olan çifte vergilendirmeden kaçınılması anlaşmasının iptaliyle tehdit ediyor. Yaptırımlar yalnızca Rusya'ya değil hepimize zarar veriyor. Bizim görüşümüz her zaman böyleydi."

Kasulidis'e dayanarak, AB'nin Brüksel'deki zirve toplantısının sonucunun, Güney Kıbrıs'ın her daim karşı olduğu sektörel ve ekonomik yaptırımlara ilişkin yaklaşımın değişmekte olduğunu gösterdiğini kaydeden gazete, Kasulidis'in, Rum kesiminin hiçbir zaman kendisini AB'den izole bir şekilde bulmak istemediğini kabul ettiğini de aktardı.

AB içerisinde her daim fikir birliği bulunduğunu, ancak bunun yaptırımlardan kaçınılması konusundaki katkılarının ardından gerçekleştiğini dile getiren Kasulidis, Rum kesiminin ısrarlarının akabinde, yaptırımların uygulanmasından, AB ülkelerinde faaliyet göstermekte olan büyük Rus devlet bankalarının yan şirketlerinin kapsam dışında tutulmasını buna örnek olarak gösterebileceğini izah etti.

Rusya ile Türkiye'nin Yunanistan ile olan sınırlarda doğal gaz kavşağı meydana getirme konusundaki niyetlerine de değinen Kasulidis, Rum kesiminin bu konudaki görüşünün "iki ülke arasındaki ilişkileri 'kim kimi yenecek' oyunu olarak değerlendirmediği şeklinde olduğunu" dile getirdi.

Gazeteye göre Kasulidis konu hakkında kısaca şunları söyledi;

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'South Stream' boru hattını terk etme kararı, bizim için nettir. Boru hattının Türkiye'ye yerleştirilmesi niyetine tam anlamıyla saygı duyuyoruz. Bu bizi rahatsız etmiyor, çünkü Türkiye üzerinden Kıbrıs'a yönelik doğal gaz veya petrol tedariki öngörülmüyor. Bizim buna karşı olan bir şeyimiz yoktur. Rusya işini yapıyor. Bununla birlikte, doğal gazın Avrupa'ya Türkiye üzerinden tedarik edilebileceği gerçeği, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan'a, çok kısa zaman öncesinde kadar Ukrayna'nın elinde bulunan vananın kontrolünü veriyor. Avrupalıların unutmaması ve dikkatli olması gereken sebep budur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.