GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Anastasiadis, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüştü

Anastasiadis, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüştü

ABD Başkan Yardımcısı John Kerry'nin, ülkesinin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin önündeki engellerin kalkması için perde gerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söylediği iddia edildi.

Yayın Tarihi: 24/01/15 12:28
okuma süresi: 4 dak.
Anastasiadis, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile görüştü
A- A A+

Fileleftheros ve diğer gazeteler, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin, Dünya Ekonomik Formu'na katılmak amacıyla Davos'a giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis'le dün 45 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdiğini yazdılar.

Gazete, "ABD'den Güvenceler Gelmeye Devam Ediyor – Kerry Başkan'a Çıkmazı Aşmak İçin Kulis Faaliyetlerini Sürdürdüklerini Söyledi" başlıkları altında verdiği haberinde, Anastasiadis'in Kerry'yle gerçekleştirdiği görüşmede, ABD'nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması için kulis faaliyetlerini sürdürdükleri güvencesini aldığını yazdı.

Habere göre dünkü görüşmede Anastasiadis, Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetleri ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerden çekilme kararına ilişkin "bilgi verdi ve Türkiye'nin kışkırtma ve tehditleri devam ettiği sürece müzakerelere dönmeyeceğini" vurguladı.

Rum hükümetinden yapılan resmi açıklamada ise Kerry'nin görüşmede, ABD'nin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi MEB'indeki doğal kaynakları değerlendirme konusunda elinden alınamayacak egemenlik haklarına vurgu yaptığı" iddia edildi.

Kerry ayrıca, "Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlamasını mümkün kılacak koşulların oluşması için çalıştıklarını" vurguladı.

EL SİSİ'DEN ANASTASİADİS'E DAVET

Öte yandan gazete haberinin devamında, Anastasiadis'in Davos'ta Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El Sisi'yle gerçekleştirdiği görüşmenin de büyük önem arz ettiğini yazdı.

Habere göre El Sisi Anastasiadis'e, Mart ayında Mısır'da düzenlenecek uluslar arası ekonomik formuna katılması davetinde bulunurken, davet Anastasiadis tarafından kabul edildi.

Anastasiadis ve El Sisi ayrıca iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara ilişkin konuları da ele aldılar.

BAŞKANLAR KONSEYİ TOPLANACAK

Öte yandan Alithia gazetesi, Anastasiadis'in Davos'ta Kerry ve El Sisi'yle gerçekleştirdiği görüşmeleri aktardığı haberinde, Anastasiadis'in ayrıca Pazartesi günü Rum Parti Başkanları Konseyi'ni toplantıya çağırdığını aktardı.

Habere göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum Parti Başkanları Konseyi'nin 26 Ocak Pazartesi günü sabah saat 10:00'da toplanacağını açıkladı.

Açıklamaya göre toplantının gündeminde, Anastasiadis'in Davos temasları, enerji konuları ve ekonomi konuları var.

Simerini gazetesi ise haberini: "ABD Yeniden Başlama İçin Çalışıyor – Anastasiadis-Kerry Görüşmesinde Kıbrıs Sorunu" başlıkları altında verirken, konuya ilişkin Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in yaptığı açıklamaları da aktardı.

Anastasiadis-Kerry görüşmesine ilişkin Rum hükümetinin yaptığı açıklamaya haberinde yer veren gazete, Kasulidis'in ise dün bir etkinlik sonrasında basına yaptığı açıklamada, Anastasiadis'in Davos temaslarını "çok faydalı" şeklinde nitelendirdi.

Kasulidis açıklamasında, Anastasiadis'in temaslarının dün de devam ettiğini ve "çok yararlı temaslar olduğunu" öne sürdü.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini "Perde Gerisinde İlerliyorlar – Kerry Anastasiadis'e ABD'nin Erdoğan'a Yönelik Girişiminden Bahsetti" başlıkları altında aktardı.

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, Kerry'nin Anastasiadis'e, Türkiye'ye yönelik perde gerisinde girişimler olduğundan bahsettiğini ve Türkiye'de en geç Haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlerden önce bir gelişme olmasının beklenmemesi gerektiğini söylediğini öne sürdü.

Habere göre Kerry ayrıca, perde gerisi girişimlerin yalnızca Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na yapılmasının yeterli olmayacağını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik girişimler olduğunu belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.