GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Anastasiadis: "Rusya ziyareti tam bir başarıdır"

Anastasiadis: "Rusya ziyareti tam bir başarıdır"

Rum lider Nicos Anastasiades, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in sadece kendini düşünmemesini övdü, Rusya'ya bu hafta yaptığı resmi ziyaret sırasında imzalanan ikili anlaşmalar için yapılan istişarelerde Putin'in Kıbrıs ve Avrupalı ortakları veya transatlantik ortakları arasında zorluklar yaratacak hiçbir ayrıcalık talep etmediğini belirtti.

Yayın Tarihi: 28/02/15 09:21
okuma süresi: 4 dak.
Anastasiadis: "Rusya ziyareti tam bir başarıdır"
A- A A+

Perşembe günü TASS haber ajansında bir basın toplantısında konuşan Anastasiades, Rusya'ya resmi ziyaretinin tam bir başarı olduğunu vurguladı.

Yaptırımların faydalı olmadığı, Ukrayna'daki krizin diplomatik diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği şeklindeki görüşleriyle ilgili soruları yanıtlayan Nicos Anastasiades, Kıbrıs'ın kendini Avrupalı ortaklarıyla anlaşmazlık içinde bulmadığını söyledi; konuşma hakkı ve görüş farklılığı olma hakkı gibi demokrasinin çok iyi çalıştığını, izlenen kuralın istişare yapılması ve iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm bulunması olduğunu ifade etti.

Kıbrıs'ın Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda endişelerini belirten tek AB üyesi olmadığına da işaret eden Cumhurbaşkanı, bir grup ülkenin daha ortaya çıktığını söyledi; eğer yaptırımlarla ilgili farklı görüşlerini söylememiş olsalardı, bir sonuç almadan yaptırımların daha da katı olabileceğine dikkat çekti.

Nicos Anastasiades, Ukrayna krizine askeri tedbirlerin ve yaptırımların değil diplomatik diyaloğun, her ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenlik haklarına, aynı zamanda bütün vatandaşların insan haklarına saygının çözüm olduğunu tekrarladı.

Anastasiades, görüşünün Ukrayna'ya karşı olmadığını, tam aksine, sivil bir bölünmeyi istemediklerini, sorunu çözmek için müzakere gerektiğini, o zaman bütün Ukrayna halkının insan haklarının korunduğunu düşüneceğini belirtti.

Anastasiades, "Bu, 1974'ten bu yana Türkiye'nin müdahalesi altında yaşayan bir lider olarak benim görüşümdür" şeklinde konuştu.

Bu hafta Kıbrıs ve Rusya arasında yeniden düzenlenen askeri anlaşmayla ilgili bir soruyu yanıtlayan Anastasiades, bu anlaşmanın güncelleştirilen eski bir anlaşma olduğunu bildirdi.

Nicos Anastasiades, "Bu anlaşmayla Rusya donanmasının Limasol limanının sadece bugüne kadar bilinen sebeplerle kullanabilmesini değil aynı zamanda terörizmle, uyuşturucu kaçakçılığıyla, diğer kaçakçılıklarla mücadele edilmesi de sağlanmıştır" dedi.

Anastasiades, Kıbrıs'la ilgili birçok sorununun ve hassasiyetlerin farkında olan, Avrupa Birliği ortaklarıyla ve transatlantik müttefiklerle sorun yaratacak en küçük bir şey istemeyen Başkan Putin'e şükranlarını ifade etti.

Anastasiades, Putin'in ülkesinin çıkarlarıyla en iyi şekilde ilgilenen, diğer ülkeleri görmezden gelmeyen bencillikten uzak bir lider olduğunu söyledi.

Askeri anlaşmanın maliyetinin ne olacağı sorusuna, anlaşmanın maliyetinin olmayacağını belirten Cumhurbaşkanı, Rusya'ya hangi koşullarda yaptırımların rahatlatılacağı sorusuna yanıtında, AB'nin Minsk anlaşmalarının uygulanmasını talep ettiğini hatırlattı.

Nicos Anastasiades, "Eğer bir anlaşma sağlanır ve bir anlaşmaya varılması için bir diyalog başlanırsa o zaman ben eminim hiç kimse Rusya'ya yaptırımların devam ettiğini görmek istemeyecektir" şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorunuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Anastasiades, bir çözüme varabilmek için harcanan çabalardaki son gelişmeleri anlattı; yapıcı bir diyalogun yeniden başlaması için elinden geleni yaptığını belirtti ancak böyle bir diyalogun karşılıklı saygı olmadan veya şantaj koşulları altında başlayamayacağını tekrarladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.