GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 9 dak.

Pavlopulos'la hedef tazelediler

Pavlopulos'la hedef tazelediler

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün ana ilkelerinin neler olduğunu sıraladı, "Kıbrıs sınırları ve MEB'inin Avrupa sınırları ve MEB'i olduğunu" iddia etti, Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye'ye gitmeyeceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 31/03/15 11:59
okuma süresi: 9 dak.
Pavlopulos'la hedef tazelediler
A- A A+

Fileleftheros "Hedefler Tazelendi... Pavlopulos'un Muhatabı Türkiye, AB ve BM Olan Mesajları... Kıbrıs Sorunundan Ötürü Ankara'ya Gitmeyecek" başlığıyla manşete çektiği haberinde Pavlopulos'un dün başladığı ve bugün tamamlayacağı Güney Kıbrıs temaslarını ve söylemlerini aktardı.

Gazete, Pavlopulos'un Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması arifesinde gittiği Güney Kıbrıs'ta, Rum Meclisi Genel Kurulu'nda düzenlenen özel oturumda ve daha sonra kamuoyuna açıklamalarında, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün ana ilkeleri konusunda mesajlar verdiğini yazdı.

Gazete Pavlopulos'un Türkiye, AB ve BM'ye yönelik mesajlarını şu 4 başlıkta topladı:

1-Anlaşmanın çerçevesi: Kıbrıs devletinin ya uluslararası hukuk açısından ölü doğacağı, ya da Avrupa müktesebatına uymayacağı için er veya geç AB ve Euro Bölgesi dışında kalacağı demek olan uluslararası hukuku ve Avrupa hukukunun ihlalini gündeme getirecek 'öneri' veya 'çözümler' üzerinde hiçbir müzakere yapılamaz. Kıbrıs Helenizmi Annan Planı'na 'hayır' demiştir. Müzakere zemini olması kabul edilemez.

2-Erdoğan'ın Ankara'ya davetine icabet etmem için Kıbrıs sorununda sonuçlar olması gerekir.

3-Türkiye tarafından Kıbrıs MEB'inde yapılan ihlaller AB'yi de ilgilendirir. Kıbrıs'ın sınırları Avrupa sınırlarıdır, dolayısıyla Kıbrıs MEB'i AB'nin de MEB'idir.

4-Yunanistan ve Kıbrıs'ın yolu ortaktır."

Gazete, Pavlopulos'un Cumhurbaşkanlığı görevini devralmasının ardından Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ilk yurtdışı gezisinin nezaket nitelikli olmadığını, bu vesileyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'le Rum-Yunanistan'ın birlik-bütünlüğüyle ilgili görüntüyü de netleştirdiklerini yazdı.

KUTSAL KARDEŞLİK BAĞLARI...

Habere göre Pavlopulos, "bir süredir patlak veren ekonomik kriz aramızdaki bizi birleştiren ve meydan okumalara göğüs germemizi sağlayan kutsal kardeşlik bağlarını bozamaz, bozamayacak" dedi.

Kıbrıs sorununa değinirken, kendisini telefonla arayıp tebrik eden TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilettiği davete verdiği "Kıbrıs sorununda ve Türkiye ile aramızdaki anlaşmazlıkta (Ege) ilerleme olmadan böyle bir ziyaret olamaz" cevabını dillendirdi.

Anastasiadis de aynı konuya değinirken "Kıbrıs sorununda ilerleme olabilmesi için Türk hükümetinin çözüm bulma kararlılığına işaret eden eylemlerle kararlılık göstermesi gerektiğini" öne sürdü.

"AB GARANTÖR OLABİLİR... KIBRIS İSTEYEBİLİR, AB BÖYLE BİR ŞEYİ REDDEDEMEZ"

AB'nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında oynayabileceği role de değinen Pavlopulos, "İki tarafın önerileri Avrupa hukukuna uygun olması halinde AB garantör olabilir. AB tarafından böyle bir hareket yapılmazsa da o zaman Kıbrıs'ın, AB'nin tam üyesi olarak, yetkili hukuk birimlerine bu tür bir soru yöneltebilir" dedi, AB'nin böyle bir şeyi reddedemeyeceği görüşünü ortaya koydu.

"EGEMENLİK TAM OLMALI, DOĞAL KAYNAKLARDAN İSTİFADE OLANAĞINI DA İÇERMELİ"

Pavlopulos müzakerelerin yeniden başlama zemininin " Avrupa kurumsal mevzuatı olduğunu" öne sürdü ve şu iddiaları gerekçe gösterdi: "Gelecekteki Kıbrıs devleti, tek ve bir uluslararası temsiliyeti, tek vatandaşlığı ve bir egemenliği ile uluslararası ve Avrupa hukukuna dayalı olacak."

"Egemenlik tam olacak çünkü egemenliğin anlamında indirim yoktur" diye devam eden Pavlopulos, egemenliğin "doğal kaynaklardan istifade olanağını da tam olarak içermesi gerektiğini" ileri sürerek şu iddialarda bulundu:

"AB, KIBRIS'IN SINIRLARI VE MEB'İNİN AVRUPA SINIRI VE MEB'İ OLDUĞUNU ANLAMALIDIR"

"Çünkü bunun Kıbrıs MEB'inde etkileri vardır. AB, Kıbrıs'ın sınırlarının ve Kıbrıs MEB'inin Avrupa sınırı ve MEB'i olduğunu ve Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesine yapılan her hakaretin Avrupa hukukuna yapılmış demek olduğunu anlamalıdır."

Pavlopulos'un, müzakerelerin kopması ve Türkiye Barbaros'u geri çekmeden yeniden başlamaması konularında Rum yönetiminin yanında yer aldığını yazan gazete, Anastasiadis'in de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Güney'i ziyareti sırasında aldıkları "bölgesel ittifakları genişletme faaliyetlerinde koordinasyon" kararını hatırlattı.

"NE ZAMAN KIBRIS'A GELSEM KENDİMİ YUNANİSTAN'DA HİSSEDİYORUM"

Gazete Pavlopulos'un Rum Başkanlık Sarayı'nda Rum Yönetimi Başkanı tarafından askeri törenle karşılandığını, Yunan Cumhurbaşkanı'nın saray avlusundaki III. Makarios heykeline çelenk koyduğunu yazdı.

Habere göre görüşmeye geçmeden önce basın önünde Pavlopulos "ne zaman Kıbrıs'a gelsem kendimi Yunanistan'da hissediyorum" derken Anastasiadis de "evinize hoş geldiniz" diyerek cevap verdi. Görüşme sonunda Anastasiadis Pavlopulos'a "III. Makarios madalya-kolyesi, Pavlopulos da Anastasiadis'e "Büyük Kurtuluş Haçı" verdi.

"LEFKOŞA-ATİNA KOORDİNASYONU DAHA ÖNCE HİÇ OLMADIĞI KADAR ZARURİDİR"

Anastasiadis, Pavlopulos onuruna Başkanlık Sarayı'nda verdiği akşam yemeğinde "Lefkoşa-Atina koordinasyonunun, Avrupa uluslararası düzeyde yükseltilmesi daha önce hiç olmadığı kadar zaruridir. Yunanistan ve Kıbrıs olarak, ortak sorunları ortak göğüsleme isteğimizi teyit ettik" ifadesini kullandı. Anastasiadis, Rum ve Yunan hükümetleri arasındaki koordinasyonun ne Avrupa idealine, ne de herhangi bir üçüncü ülke aleyhine olduğunu iddia etti.

Gazete Pavlopulos'un dün siyasi parti başkanları yanında Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'la da görüştüğünü ve Cezaevi avlusundaki EOKA'cı mezarlarını ziyaret ettiğini yazdı.

II. HRİSOSTOMOS'LA AYNI ÇİZGİ VE AYNI "SİPERDE"

Habere göre II. Hrisostomos'a hitaben "Sizi ve Kıbrıs halkının adalete ermesi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sağlamlaşması için mücadele veren sizden önceki bütün başpiskoposları onurlandırmak isterim" diyen Pavlopulos şunları ekledi:

"Bu mücadele bugün hâlâ devam ediyor. Bu anlarda bütün bu mücadelelere giren Başpiskopos Kiprianu'yu, Etnarh Makarios'u, metropolitleri ve din adamlarını hatırlıyoruz çünkü bu mücadeleyi onların bu fedakarlıkları adalete erdirir. Çalışmalarınızı destekliyor, Tanrı'nın her zaman yanınızda olmasını diliyorum."

II. Hrisostomos da Pavlopulos'u Başpiskoposluk'ta ağırlamaktan memnuniyet belirterek "aynı çizgide, aynı siperdeyiz, millet için, vatanımız Kıbrıs için çalışmakta kararlıyız. Yunanistan ve Kıbrıs için daha güzel günler doğmasını diliyoruz" dedi.

CEZAEVİ AVLUSUNDAKİ EOKA'CI MEZARLARI İLE YUNAN ASKERİ MEZARLIĞINI ZİYARET ETTİ

Fileleftheros'un haberine göre, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un Rum Cezaevi avlusundaki EOKA'cı mezarlarını ziyaretinde "özgürlüğün Yunanların kemiklerinden çıktığını" söyledi ve "Modern Yunanistan dünya yüzünden yok olmayacak, Helenizm varlığı bu ülkeden kalkmayacak" dedi.

Pavlopulos daha sonra Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ve Güney Kıbrıs'ın Atina'daki Büyükelçisi Kirakos Kenevezos'la birlikte Yunan Askeri Mezarlığı'na giderek çelenk koydu.

Simerini haberi "Kopmaz Bağlar... Prokopis Pavlopulos Lefkoşa'dan Her Yana Mesajlar Gönderdi" başlığıyla aktardı ve Pavlopulos'un "Türkiye Barbaros'u çekmezse bu müzakerelere yeniden başlamamakla doğru karar verdiniz" sözünü öne çıkardı.

Haravgi, "Kıbrıs Sınırları AB'nin de Sınırlarıdır... Pavlopulos: Türkiye'nin MEB'i İhlali Avrupa'ya Hakarettir" ve "Ortak Sorunları Ortaklaşa Göğüsleme İsteği... Anastasiadis: Atina-Lefkoşa Koordinasyonunun Yükseltilmesi Daha Önce Olmadığı Kadar Zaruri" başlığını attı.

Politis "Sanki Evi Gibi... Pavlopulos Anastasiadis'in Destekçisi... Yunanistan Cumhurbaşkanı Başkan'ın Kıbrıs Sorunundaki İcraatlarına Tamamen Katıldı, Yunanistan-Kıbrıs Kopmaz Bağlarıyla İlgili Mesajlar" başlığını kullandı.

Alithia ise haberi, "Pavlopulos-Anastasiadis... Yunanistan-Kıbrıs Kopmaz Bağları... Pavlopulos-Başpiskopos Ortak Çizgide" başlığıyla yayımladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.