GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Anastasiadis: "Ekim'deki görüntü yinelenirse müzakereler çöker"

Anastasiadis: "Ekim'deki görüntü yinelenirse müzakereler çöker"

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Atina'da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'la görüştü. Görüşmede, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlar ve yapılacak faaliyetler kararlaştırıldı.Anastasiadis, "Olumsuz olmak istemiyorum ama teyitlere rağmen geçen Ekim ayındaki görüntü yinelenirse masadan kalkarım" dedi. Çipras hükümeti ise ;Rum tarafına destek için teknokrat bir grup oluşturuyor.

Yayın Tarihi: 18/04/15 12:00
okuma süresi: 6 dak.
Anastasiadis: "Ekim'deki görüntü yinelenirse müzakereler çöker"
A- A A+

Kıbrıs Rum Basını'nda yer alan haberlere göre, Yunan Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs müzakerelerinde Rum Yönetimi'ni takviye etmek için bir uzmanlar grubu oluşturacak. Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır arasında önümüzdeki günlerde yeni üçlü görüşme yapılacak ve İsrail ile de adımlar atılmasına karar verildi.

Türkiye'ye göz dağı

Fileleftheros'un "Güçlü Koordinasyon Daha Sıkı İşbirliği... Lefkoşa ve Atina Çeşitli Alanlarda Bundan Sonraki Gelişmelere Hazır" başlıklı haberine göre, Yunanistan Başbakanlığı'nda dün gerçekleşen ve Kıbrıs sorunu, bölgesel ve ekonomik konuların masaya yatırıldığı görüşmede koordinasyon ve temasların artırılması kararlaştırıldı.

Haberde, Anastasiadis'in, müzakerelerin yeniden başlaması arifesinde Çipras'a Kıbrıs sorunuyla ilgili detaylı bilgi verdiği, bundan sonra atılacak adımlar konusunda da mutabakat sağlandığı belirtildi.

Çipras ile Anastasiadis görüşme sonrasında yaptıkları ortak açıklamada, Barbaros Hayreddin Paşa'nın bölgeden ayrılması ve Navtex'in sona ermesinin ardından müzakerelerin yeniden başlaması şartlarının oluştuğunu söyledi.

Türkiye'nin Güney Kıbrıs'ın "saldırı" olarak algılayacağı bir faaliyette bulunması halinde (Doğu Akdeniz'de hidrokarbon aramaları gibi) bunun, "müzakereleri rayından çıkaracağı" ortak görüşünü dillendirdiler.

Yunanistan Uzmanlar Grubu oluşturuyor

Haberde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın ise bir teknokrat grubu oluşturup, müzakerelerde Rum tarafını takviye edeceği vurgulandı.

Anastasiadis-Çipras görüşmesinde KKTC'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye'de 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler de ele alındı ve Atina'nın Ankara'nın niyetiyle ilgili her fırsatı değerlendireceği belirtildi.

Görüşmede, bölgesel işbirlikleri çerçevesinde Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır'ın önümüzdeki günlerde –yakın olduğu için- Rum tarafında yeni bir görüşme yapılması kararlaştırıldı. Anastasiadis'in Mayıs'ta Tel Aviv'e yapacağı ziyaret ışığı altında İsrail'le de adımlar atılacağı kaydedildi.

Türkiye'yle işbirliğine Kıbrıs sorununda ilerleme şartı

Anastasiadis birkaç gün önce Rum tarafında, dün de Çipras'la birlikte açıkladığı yeni üçlü zirveyle ilgili konuşurken "Arap körfezi ülkeleriyle ve hatta Türkiye'yle de barış şartlarının oluşmasını istiyoruz. Yeter ki gerek Kıbrıs'ta, gerek Yunanistan ve Türkiye arasında oluşan sorunların aşılması için onlar da çaba harcasın. Barış ve işbirliği için elimizi uzatıyoruz" dedi.

Aleksis Çipras ise Güney Kıbrıs ve Mısır ile aralarındakinin kapalı bir ittifak olmadığını bütün güçlere, İsrail'e ve hatta "çoklu işbirliğinin gerekliliğini anlama ve Avrupa hukukuna saygı gösterdiği ölçüde Türkiye'ye bile açık olduğunu" söyledi.

Çipras, şunları ekledi:

"Süreç içerisinde Türkiye'yle bile anlaşmazlıklarımızı çözme, ekonomi, enerji, ticaret alanlarında işbirliği olanağı olmasından memnun olurum. Elbette ki Avrupa hukukuna saygı göstermesi ve Kıbrıs sorunu gibi açık olan kritik meselelerde ilerleme kaydedilmesi şartıyla..."

Çipras şunları söyledi:

"Kıbrıs sorununun çözümü ve adil bir çözüme uygun şekilde hazırlık, ileriye doğru bir adım ve ülkenin jeopolitik dinamiğini ve Avrupa alanındaki müzakere taktiğimizi güçlendirmek için kullanacağımız baskı unsuru olabilir."

Anastasiadis: "Masadan kalkarım"

Aynı gazete "Türk Tavrıyla İlgili Teyitler Geçmişte de Verilmişti" başlıklı haberinde Anastasiadis'in Çipras'la görüşmesi sonrasında basına yaptığı açıklamada "Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama ve daha önceki Doruk Anlaşmaları temelinde mümkün olan en kısa zamanda çözümden" söz ettiğini yazdı.

Habere göre, Anastasiadis "olumsuz olmak istemiyorum ama teyitlere rağmen geçen Ekim ayındaki görüntü yinelenirse, diyaloğun daha fazla devam etmesi mümkün değildir" ifadesini kullandı.

Politis "Sürpriz Beklemiyor" başlıklı haberinde Atina'daki Çipras-Anastasiadis görüşmesinde Rum tarafının müzakere masasına dönmesine olanak tanıyan ön şartların var olduğu saptamasında bulunulduğunu yazdı. Anastasiadis için de "Türkiye ve Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözümünün ortak menfaat olduğunu kabul edecek" ifadesi kullanıldı.

Alithia haberi "Anastasiadis-Çipras Ortak Saptaması... Müzakerelerin Yeniden Başlama Ön Şartları Yaratıldı... Anastasiadis Her İstikamete, Türk Meydan Okumalarının Tekrarlanması Halinde Müzakerelerden Ayrılacağı ve Müzakerelerin Çökeceği Açık Ve Net Mesajını Verdi" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Simerini "Yeni Üçlü Zirve Planlanıyor... Lefkoşa, Atina ve Kahire Yeniden Aynı Masada Olacak" başlığını attı ve Çipras'ın Anastasiadis'le görüşmesinin ardından, bölgedeki diğer ülkelere, gelecekteki benzer görüşmelere katılma meydan okuma-davetinde bulunduğunu yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.