GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Türkiye ve BM'ye karşı kesintisiz yardım ve destek sözü

Türkiye ve BM'ye karşı kesintisiz yardım ve destek sözü

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Fransua Hollande ile 1915 olaylarının yıldönümü etkinlikleri için gittiği Erivan'da görüşen Rum Yönetimi Nikos Anastasiadis, müzakereler başladığında Moskova ve Paris'ten kesintisiz destek yardım sözü aldı.

Yayın Tarihi: 25/04/15 12:09
okuma süresi: 4 dak.
Türkiye ve BM'ye karşı kesintisiz yardım ve destek sözü
A- A A+

Simerini haberi "Amerikan ve İngilizlere Denge... Başkan Dün Erivan'da Söz Aldı... Putin ve Hollande Kıbrıs Sorununda Anastasiadis'e Destek Veriyor... Hükümet Dayanaklar Oluşturuyor ve Moskova İle Paris'in Desteğini Bekliyor" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis'in Moskova ve Paris'ten, "Türkiye'nin tavrını değiştirmesi" ve BM'nin Rum tarafının istemediği faaliyetlerden kaçınması için uygun inisiyatifleri alacakları ve Rum tarafına kesintisiz destek verecekleri sözü aldığını yazdı.

RUM-RUS İLİŞKİLERİNDEKİ ORTAM DEĞİŞİYOR

Habere göre Anastasiadis'e yakın kaynaklar özellikle mevduatların tıraşlanmasından sonra Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ortamın çok da iyi olmadığını hatırlatarak Anastaiadis-Putin görüşmenin çok içten bir ortamda gerçekleştiğine işret etti.

Kaynaklar Rusya Devlet Başkanı'nın, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları konusundaki tavrından dolayı Anastaiadis'e teşekkürlerini ilettiğini ve Putin Anastasiadis'e, Rusya'nın Rum tarım ürünlerine uygulamakta olduğu ambargonun çok yakında kaldırılacağını söylediğini ekledi.

PUTİN ANASTASİADİS'İ HER TÜRLÜ YARDIM VE DESTEK İÇİN LAVROV'A HAVALE ETTİ

Putin'in Anastasiadis'e, Kıbrıs doğrudan müzakereleri başladığında Rusya'nın gerek tavrını değiştirmesi için Türkiye'ye gerekse çoğu kez Rum Yönetimi'nin hoşlanmadığı hareketlerde bulunan BM'ye karşı bütün nüfuzunu kullanacağı sözü verdi. Putin Anastasiadis'i ve Rum Yönetimi'ni, her türlü yardım ve destek için Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'a havale etti.

Anastasiadis'i Nazilere karşı zafer kutlamaları için 9 Mayıs'ta Moskova'ya davet ettiğini ve ikilinin, Kıbrıs müzakerelerinin başlamasına az bir süre kala ikilinin bu kez de Moskova'da görüşeceği kaydedildi.

FRANSA RUM YÖNETİMİ'NİN MASAYA GERİ DÖNME NİYETİNDEN MEMNUN

Anastasiadis'in heyetindeki kaynaklar Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın da yine iyi bir ortamda gerçekleşen görüşmede Anastasiadis'in Güney Kıbrıs'a davetini kabul ettiğini söyledi.

Anastasiadis'ten Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve Rum tarafının yeni müzakere çabasından beklentileriyle ilgili çok detaylı bilgi alan Hollande'ın Mayıs'ta başlayacak Kıbrıs müzakerelerinde Fransa'nın Güney Kıbrıs'a bütün gücüyle destek vermeye hazır olduğunu söylediği de kaydedildi.

Gazete Hollande'nin Rum Yönetimi'nin tek yanlı "münhasır ekonomik bölge" ilan ettiği Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ve Total'in araştırma faaliyetlerine özellikle ilgi gösterdiğini yazdı.

Habere göre Hollande, Rum tarafının Eylül 2014'te kalktığı müzakere masasına geri dönecek olmasından memnuniyetinin göstergesi olarak Anastasiadis'e müzakereler başladığında ülkesinin, Güvenlik Konseyi çerçevesinde kesintisiz destek vereceğini söyledi.

"ÖNLEYİCİ POLİTİKA"

Rum Yönetimi Başkanı'nın "düşünce ve niyetlerini ilk elden bilebilecek durumdaki" hükümet çevrelerinin Anastasiadis'in diplomatik faaliyetlerinin "önleyici politika" çerçevesinde olduğuna işaret ettiler. Anastasiadis'in izlemekte olduğu "önleyici politikanın" hedefinin de Kıbrıs sorunundaki İngiliz-Amerikan tekelini kırmak ve perspektiflerin elverişli olmaması halinde Rum Yönetimi'ne "tuzak kurmaları ve sorumluluğun bir bölümünü yüklemelerini engellemek" olduğu vurgulandı.

Fileleftheros haberi "Kıbrıs Sorunundaki Yeni Çabada Da Hazırlar... Başkan'ın Erivan'da Görüştüğü Putin ve Hollande'dan Destek" başlığıyla aktardı ve Putin'in Erivan'da, Anastasiadis'le görüşmesi nedeniyle özellikle Rumca tercüman istediğine vurgu yaptı. Gazeteye göre Hollande da BM ve AB'de Güney'e yardıma hazır olduğunu söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.