GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Akıncı'nın seçilmesi, Rum basınında geniş yer buldu

Akıncı'nın seçilmesi, Rum basınında geniş yer buldu

KKTC'de dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçim sonucu ve Rum tarafının ilk tepkileri bugünkü Rum gazetelerinin manşetlerinde fotoğraf desteğiyle yer buldu.

Yayın Tarihi: 27/04/15 10:57
okuma süresi: 6 dak.
Akıncı'nın seçilmesi, Rum basınında geniş yer buldu
A- A A+

Simerini "Son Söz Yine Türkiye'nin... Kıbrıslı Türkler Konuştu, Sıra Ankara'da... Akıncı: 1963'te Acı Çektik, 1974'te Acı çektik, Yaraları Sarma Zamanı Geldi... Başkan Ümit Verici Gelişme Derken Sözcü Beklemeyi Tavsiye Ediyor" başlık ve spotlarını attı.

Rum yönetiminin, Mustafa Akıncı'nın kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimini, bekleme modunda, temkinli iyimserlikle ve biraz da ümit verici açıklamalarla değerlendirdiğini yazan gazete "yapılan açıklamalara ve Akıncı'nın seçim vaatlerine rağmen son söz her zaman, Kıbrıs sorunundaki bütün hareketlerde Kıbrıs Türk liderliğini yönlendiren Ankara'dadır" iddiasına yer verdi.

Habere göre Akıncı'yı telefonla arayarak kutlayan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis "Kıbrıslı Türklerin tercihi ortak vatanımız için ümit verici bir gelişmedir" derken Sözcü Nikos Hristodulidis Rum yönetimi adına yaptığı açıklamada "Akıncı'nın gerçek niyetini ve şu ana kadar yaptığı açıklamaların pratiğe dökülüp dökülmeyeceğini bekleyip müzakerelerde, diyalogda görmeliyiz" ifadesini kullandı.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis (gazetenin ifadesiyle) "daha da ileri giderek" Akıncı'nın seçilmesinin "Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs Türk tarafının katı çizgisini yıkma ve koparma mesajı olduğunu" öne sürdü.

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru twitter hesabından, dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini "yasadışı" diye nitelerken Akıncı'nın seçilmesini "olumlu" bulduğunu açıkladı ve "Yanılgıya düşmeyelim. Anahtar Ankara'dadır" iddiasında bulundu.

Gazete Rum siyasi partilerinin Mustafa Akıncı'nın başarısıyla ilgili birbirinden farklı görüşlerini parti açıklaması veya sosyal medya aracılılığıyla açıkladıklarını yazdı.

"SİYASİ PARTİLER SEPETİ KÜÇÜK TUTUYOR"

Habere göre EDEK, EURO.KO ve Ekologlar dün gece geç saatlere kadar görüş açıklamazken EDEK Akıncı'nın seçilmesiyle ilgili açıklamayı bugün parti başkanı Marinos Sizopulos'un yapacağını belirtti.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu twitter hesabında "Akıncı'nın başarısının doğru bir uzlaşı için ümit yarattığı" görüşünü ortaya koyarken AKEL tarafından yayımlanan açıklamada, Genel Sekreteri Andros Kiprianu'nun dün akşam irtibat kurarak kutladığı Akıncı'ya "uzlaşılmış çerçevede çözüme ulaşılması için her çabayı destekleyeceğini" söylediği belirtildi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos seçim sonuçlarının açıklanması öncesinde yaptığı açıklamada "Kıbrıs sorununun çözülüp çözülmeyeceğine Türkiye karar verecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" iddiasında bulundu.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, "geçmişte, Mehmet Ali Talat seçildiğinde yaşadığımız bir aşırı iyimserlik görüyoruz. Bu aşırı iyimserlik bizi yanlış sonuçlara ve Akıncı'nın muhtemel seçilmesinin Kıbrıs sorununa çözüm getireceği gibi yanlış bir beklentiye sürükler" iddiasını ortaya koydu.

Fileleftheros manşet haberine "Akıncı İle Yeni Sayfa... Derviş Eroğlu Karşısında Yüzde 39,5'e Yüzde 60,5 Galip Geldi" başlığını attı.

Akıncı'nın, resmi sonuçların açıklanmasının ardından İnönü Meydanı'nda düzenlenen kutlamada yaptığı konuşmanın satır başlarını veren gazete "dikkatler Ankara'ya çevrildi" yorumunu yaptı.

Gazete Rum siyasi partilerinin ilk değerlendirmelerini de okurlarına "Siyasi Partiler Sepeti Küçük Tutuyor... Belirleyici Rolü Ankara'nın Oynayacağına İşaret Ediyorlar" başlığıyla aktardı.

Alithia manşetine "Sayfayı Çeviriyorlar... İşgal Bölgeleri: Akıncı Zafer, Eroğlu Mazi... Kıbrıs Türk Toplumunun Liderliğindeki Büyük Devrilme Ümit Yaratıyor... Eide 4 Mayıs'ta Geliyor" başlığını attı ve Akıncı için "Bütün siyasi kavşaklarda yeniden birleşmeden ve Kıbrıs sorununun çözümünden yana tavır koyan ılımlı politikacı" nitelemesini yaptı.

ANASTASİADİS TEK YANLI GYÖ'LERLE AKINCI'YA EL UZATIYOR

Rum siyasi partilerin değerlendirmelerini de "Kıbrıslı Rumların Duyguları Karışık" başlığıyla aktaran gazete "Anastasiadis Akıncı'ya İşbirliği Eli Uzatıyor" başlıklı haberinde ise özetle şunları yazdı:

"Önümüzdeki günlerde Akıncı'nın Kıbrıslı Türk Müzakereciyi ataması ve bu kişinin derhal Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile tanışma görüşmesi yapması bekleniyor.

Gazetemizin kaynaklarına göre Başkan Anastasiadis, Rum tarafının samimi bir çerçevede diyalog aracılığıyla çözüm irade ve isteğini göstermek üzere tek yanlı Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) açıklamaya hazırdır.

Aynı kaynaklar Anastasiadis'in, müzakereler başlamadan ilan edeceği tek yanlı GYÖ'ler arasında Kıbrıslı Türklerin özgür bölgelerdeki kültürel ve dini anıtlarının bakım ve korunması, Milli Muhafız Ordusu'nun 1974 öncesinde Beşparmak dağlarına döşediği 19 mayın tarlasının haritalarını vermek ve Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile KOP'un anlaşması temelinde ülke futbolunun birleştirilmesi var."

Gazete Anastasiadis'in bu tek yanlı GYÖ paketini "bugün bile açıklayabileceğini" haber verdi.

"İLK AKINCI-ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ MUHTEMELEN YARIN"

Politis manşet haberine "Bakışlar Çözümde İkinci Bahar... Dün Gece İşgal Bölgelerindeki Ortam 2003'teki Günleri Anımsattı" başlığını attı.

Seçimden çıkan sonucu aktarırken Akıncı'nın "Karpaz'daki oyları dağıttığını, Gazimağusa'yı da aldığını" belirterek "Yerleşiklerin kalesi düştü" yorumunu yapan gazete yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in görüşeceğini, görüşmenin muhtemelen yarın (Salı) olacağını yazdı.

Haravgi haberini "Ümit Çiçekleriyle Zeytin Dalları... Yeniden Başlayacak Diyaloğa Dinamik ve Perspektif" başlığıyla okurlarına aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.