GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Mavroyannis: "Garanti sistemi iflas etti, tasfiye edilmeli"

Mavroyannis: "Garanti sistemi iflas etti, tasfiye edilmeli"

Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis "Kıbrıs Rum tarafının garanti sisteminin iflas ettiği ve tasfiye edilmesi gerektiği" görüşünde olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 27/05/15 10:14
okuma süresi: 4 dak.
Mavroyannis: "Garanti sistemi iflas etti, tasfiye edilmeli"
A- A A+

Politis'in haberine göre DİSİ'nin gençlik kolu NEDİSİ tarafından pazartesi akşamı düzenlenen "Kıbrıs sorunu: Dün, bugün ve yarın" konulu etkinlikte konuşan Mavroyannis, "Bütün Kıbrıslıları garanti altına alacak ve her iki toplumun da güvenlik duygusunu artıracak güvenlik garantilerine iki taraf karar vermeli" görüşünü ortaya koydu.

KIBRIS SORUNUNUN "KUTSAL İNEKLERİ"

Habere göre "Kıbrıs"ın AB'ye ve AB güvenlik ve savunma politikasına katılımının önemine de vurgu yapan Mavroyannis "Bu, Kıbrıs sorununun 'kutsal ineklerinden' biri olan askersizleştirmeyi revizyona sürükleyen bir şeydir. Kıbrıs, Avrupa güvenlik ve savunmasına tam katılım göstermelidir, gösterebilir ve tam üye olarak bu katılımın bütün avantajlarına sahip olabilir" dedi.

Mavroyannis, garantiler konusunun ikinci bir yönünün de "Türkiye'nin Kıbrıs'ta söz sahibi olma isteği olduğunu" iddia ederek, göğüslenebilmesi için Türkiye ile çözüm sonrasında işbirliği şartları oluşturulması gerektiğini söyledi.

Andreas Mavroyannis "müzakereler ve Güven Yaratıcı Önlemler yanında üçüncü bir yol daha var. Bu da iki liderin, dinlemek ve taleplerini ülkenin ihtiyaçlarına uydurmak için halkla temas etmesidir" ifadesini kullandı.

Alithia'nın haberine göre Mavroyannis, müzakere prosedürüne değinirken uluslararası ilgiden ve Doğu Akdeniz'deki konjonktürün elverişli olmasından dolayı şu anki şartların eskiye oranla çok daha iyi olduğunu söyledi.

Rum Müzakereci, müzakere sürecine paralel yürüyen ikinci bir süreç; "siyasi değeri düşük ama aslında zeminde değişiklik yapacak Güven Yaratıcı Önlemlerin ileri götürülmesi süreci bulunduğunu ancak bunun müzakere sürecini etkilememesi gerektiğini söyledi.

Mavroyannis "Ana tespit, çözümsüzlüğün çözüm olmadığıdır. Çözüm olmadan geleceği güvence altına alamayız. Çözümsüzlük feragattir, oldubittilerin kabulüdür" ifadelerini de kullandı.

"MÜZAKERECİLER VE EIDE ÖĞLEDEN SONRA GÖRÜŞECEK"

Fileleftheros, Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis ve heyetlerinin bugün Ada'ya gelecek BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de katılımıyla bugün öğleden sonra görüşeceğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in yarınki görüşmesine hazırlık niteliğinde olması dolayısıyla bugünkü görüşmeye büyük önem addedildiğini vurgulayan gazete, yarınki görüşme sonrasında iki liderin siyasi değeri düşük GYÖ'ler açıklayacaklarının ilan edildiğine dikkat çekti.

Simerini, müzakerecilerin bugünkü görüşmelerinde GYÖ'leri sabitleyeceklerini, bugünkü görüşmeye Eide'nin de katılabileceği ancak aynı zamanda, liderlerin yarın yapacağı öze ilişkin ilk görüşme için kendi grubunu hazırlayacağı yolunda bilgiler bulunduğunu yazdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.