GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

'İhbarcı vatandaş' aranıyor...

'İhbarcı vatandaş' aranıyor...

Rum Hükümetinden Yeşil Hat üzerinden yapılan kaçakçılıkla mücadele için yeni yöntem…Rum hükümetinin Kıbrıs'ı ikiye ayıran 'Yeşil Hat' üzerinden yapılan kaçakçılık olaylarını engellemek için yeni bir program üzerinde çalıştığı bildirildi.

Yayın Tarihi: 23/07/15 08:10
okuma süresi: 5 dak.
'İhbarcı vatandaş' aranıyor...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış / Cyprus Mail

Cyprus Mail Gazetesinden George Psyllides'in haberine göre adına 'Yeşil Hat Gözlemi' denilen yeni projede, hükümet özellikle sınır boylarında ikamet eden Rum vatandaşlardan söz konusu olayları yetkilileri bildirmeleri isteniyor.

Adalet Bakanı Ionas Nicoalou'nun gazeteye yaptığı açıklamalara göre, yürürlüğe konulması planlanan projenin polis kuvvetlerine kaçakçılıkla mücadelede büyük yardımı olacağı düşünülüyor.

"Vatandaşların hayatlarını ve can güvenlikleri korumak sadece polisin görevi olmamalı. Bu aslında her vatandaşın, yerel örgütlerin ve kurumların görevi olmalıdır" diyen Adalet Bakanı söz konusu projenin polis ile vatandaşlar arasında işbirliğini artırması bakımından hayati önemde olduğunu vurguladı.

Yeni projeye göre, özellikle sınır boylarında ikamet eden vatandaşlardan söz konusu kaçakçılık olaylarını polise bildirmeleri istenecek.

Adalet Bakanı Nicolaou "bir nevi komşu gözlem projesi olan planımıza her vatandaşın duyarlılık göstermesi ve konuya müdahil olmasını bekliyoruz" dedi.

Gönüllü olacak olanların polis kuvvetleri tarafından eğitime alınacağını da sözlerine ekleyen bakan, söz konusu projenin deneme testinin 2 yıl önce yürürlüğe konulduğunu ve pozitif sonuçlar elde edildiğini belirtti.

"Bu projenin amacı sınır suç oranlarını düşürüp daha güvenli bir toplum yaratmaktır. Ayrıca özellikle çiftçi ve hayvancılarımızın mağdur olduğu kaçakçılık olaylarını sonlandırmayı da amaçlıyoruz" diye Nicolaou vatandaşları uyararak, söz konusu mücadelede 'hayatlarını riske' atmamalarını da istedi.

Öte yandan yine Cyprus Mail Gazetesine konuşan Polis Genel Müdürü Zaharias Chrysostomou da projenin en büyük amacının özellikle Yeşil Hat boyunca yapılan ve özellikle tarım ve gıda ürünleri genelinde yapılan kaçakçılığı minimuma indirme olduğunu söyledi.

Polis Genel Müdürü, söz konusu kaçakçılık aktivitelerinin taraflar arasında imzalanan Yeşil Hat Tüzüğünü ihlal olduğunu da söyleyerek, söz konusu durumun Rum çiftçi ve hayvancılarının mağduriyet yaşamasına yol açtığını belirtti.

Zaharias Chrysostomou açıklamalarında, özelde çiftçi ve hayvancıyı etkileyen bu durumun, genelde Kıbrıs Cumhuriyeti ekonomisine zarar verdiğini de sözlerine ekledi.

Polis Genel müdürü kaçakçılık olaylarının yarattığı bir diğer riskin de sağlık alanında olduğunu belirterek, denetimsiz gıda ürünlerinin riskli olduğunu belirtti.

Taraflar arasında 2004 yılında varılan anlaşmadan sonra yürürlüğe giren Yeşil Hat tüzüğüne göre, iki taraf arasında ticaret belirli oranda yapılabiliyordu.

Kıbrıs Cumhuriyeti resmi rakamlara göre 2014 yılında iki taraf arasındaki ticaret hacmi 3.5 milyon Euro oldu. Bu rakam, 2013 yılındaki 3.4 milyon Euroluk hacimden %3.1 daha fazla.

Avrupa Komisyonuna göre söz konusu ticaret hacminde artış olmasına rağmen durum henüz tatminkâr düzeylerde değil.

2014 yılı verilerin göre iki taraf arasındaki ticarette en çok plastik ürünler rağbet görürken, taze balık, inşaat malzemeleri ve taş ürünler de ticaretin büyük kısmını oluşturmuş.

Bu arada ayni verilere göre geçen yıl regülasyona eklenen ve Kıbrıs'a özgü bir meyve olan Babutsa fazla rağbet görmezken, yine yeni bir ürün olan hazır beton ticareti de beklentilerden uzak kaldı.

Ancak yine resmi verilere göre iki taraf arasında yapılan kaçakçılık hız kesmemiş durumda.

Bu durumun iki tarafı ayıran sınırın çok uzun ve coğrafik olarak kontörlü zor olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

2014 yılında, Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinin yaptığı denetimlerde, 2627 kaçakçılık olayı tespit edildi.

Bu denetimlerde 140,029 sigara ve yaklaşık 370,794 gram sarma tütün ele geçirilmesi bir diğer dikkat çeken husus oldu.

Avrupa Komisyonuna göre, sigara ve tütün kaçakçılığının en büyük sebebi söz konusu ürünlerde iki taraf arasındaki fiyat uçurumu.

Bir paket sigara kuzeyde ortalama 8-9 TL arası satılırken, bu rakam güneyde 24-25 TL arası değişiyor.

Öte yandan kaçakçılık olayları ile ilgili Rum mahkemelerinde şu ana kadar görülen dava olmadı.

Bunda, söz konusu suçların yerel yönetimlerde uygulanan cezai müeyyidelere tabi olmasından kaynaklığı belirtiliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.