GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Rum Yönetimi "İngilizler'in yardımıyla alternatif garanti senaryoları hazırlıyor"

Rum Yönetimi "İngilizler'in yardımıyla alternatif garanti senaryoları hazırlıyor"

Rum yönetiminin garantiler konusunda İngilizlerin de yardımıyla kendi alternatif senaryolarını hazırlamakta olduğunu bildiren Simerini, kendi önerilerine de yer verdi.

Yayın Tarihi: 26/07/15 07:19
okuma süresi: 3 dak.
Rum Yönetimi "İngilizler'in yardımıyla alternatif garanti senaryoları hazırlıyor"
A- A A+

İngilizlerin aylar önce Rum yönetiminin önüne "ayrı garantiler" formülünü koyduğuna işaret edilen haberde özetle şunlar aktarıldı:

"Ayrı garantiler; Türkiye'nin Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğini, Yunanistan'ın da Kıbrıs Rum oluşturucu devletçiğini garanti edeceği anlamına geliyor. Bunun ötesinde şu çözümler de inceleniyor:

'Türk askerinin ayrılması için zaman (takvim) verilmesi ancak Zürih Anlaşması'nın öngördüğü oranda Türk ve Yunan askerinin kalması ve yabancı garantörlerin ve müdahale haklarının devam edip etmeyeceğinin görüşüleceği başka bir takvim belirlenmesi.'

Ankara bunu görüşmeyi kabul etmezse ne yapacağız? Yaptırım mı uygulayacağız?

Ayrı garantiler modeli analiz edilecek olursa; Ankara Kıbrıslı Türkleri garanti edebilir çünkü rekor zamanda müdahalede bulunabilir ancak Yunanistan, mesafeden dolayı aynı şekilde tepki veremez. Bu bağlamda, Zürih maddeleri ve Annan planında kaydedilenler -650 Türk ve 950 Yunan askeri-geçerli olsa bile bunun hayali bir görüntü olacağı söylenebilir. Çünkü jeostratejik ve jeopolitik açıdan Yunan askerler Kıbrıslı Rumları savunup garanti edemeyecek olmaları dışında, garantiler nedeniyle Türklerin rehinesi olacak. Garantiler, Yunanistan'ın Ada'da daimi caydırıcı gücü olursa etkin işleyebilir.

Dolayısıyla, Zürih anlaşmasındaki orana uygun, ortak askeri devlet komutası altında, önceleri ayrı ayrı Kıbrıs Türk ve Rum kuvvetlerinden oluşacak bir Kıbrıs ordusu kurulabilir. Bu ordu Kıbrıs Cumhuriyeti'ni AB'de temsil edecek, ortak savunma ve arama kurtarma faaliyetleri gösterecek ki bu görev İngiliz üslerine ve Türkiye'ye bırakılmasın.

Türk askerlerinden ve garantilerinden kurtulmak istiyorsak akıllı alternatifler bulmamız gerek, şöyle ki:

1-Yabancı ordular yerine, yukarıda anlatıldığı gibi Kıbrıs ordusu kurulması,

2-Yabancı garanti ve müdahale hakları yerine Kıbrıs'ın NATO'ya üye olması. Kıbrıs zaten halihazırda NATO'dadır çünkü Yunanistan, Türkiye ve İngiltere Kuzey Atlantik Paktı (NATO) üyesidir. Kıbrıs sorununun çözümünün Ada'yı NATO'dan kurtaracağına inanmak da saflıktır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.