GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Netanyahu: "Kıbrıs ve İsrail, aralarındaki ortak değerleri olduğu için birbirine yakın"

Netanyahu: "Kıbrıs ve İsrail, aralarındaki ortak değerleri olduğu için birbirine yakın"

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Biz kendimizi dostlar arasında hissediyoruz" dedi. Netanyahu ayrıca, iki ülkenin, aralarındaki coğrafi yakınlık ve ortak tarih dışında, ortak değerleri, kaygıları ve vizyonları olduğu için birbirine yakın olduklarına işaret etti.

Yayın Tarihi: 29/07/15 07:58
okuma süresi: 3 dak.
Netanyahu: "Kıbrıs ve İsrail, aralarındaki ortak değerleri olduğu için birbirine yakın"
A- A A+
İki lider basın toplantısı sırasında, yaptıkları baş başa görüşmede ve iki ülkenin heyetleri arasında gerçekleşen görüşmelerde ele alınan temel konulardan söz ettiler.

Gündemde ayrıca, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Orta Doğu barış süreci, enerji, savunma ve güvenlik konuları, Suriye ve İran'ın nükleer anlaşması gibi bölgesel gelişmeler ile Cumhurbaşkanı Anastasiades'in İsrailli ve Filistinli liderleri AB Konseyi'ne katılmaya davet etmesi yer aldı.

Cumhurbaşkanı Anastasiades, iki ülkenin gerçek anlamda, güvenilirlik ortakları olmalarının altını çizdi.

Anastasiades, her düzeydeki ikili ziyaretlerin bu sıklığının Kıbrıs Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasında olan yakın ilişkilerin ve ortak gündemin derinliği ve çokluğun bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı devamla şöyle konuştu: "Aramızdaki coğrafi yakınlık ve ortak tarih dışında, ortak değerlerimiz, kaygılarımız ve vizyonlarımızın olduğu için birbirimize yakınız. Büyük ölçüde asimetrik zorluklarla mücadele etmek ve istikrarsız ve çalkantılı bölgemizde istikrarı ve güvenliği teşvik etmek için ortak çabalarımıza bağlantılı bir vizyon. Biz gerçek anlamda güvenilirlik ortaklarıyız. Bölgemizdeki durum çok istikrarsız olmaya devam ediyor ve hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bu bağlamda, ortaklığımız daha da büyük bir önem taşımaktadır".

Cumhurbaşkanı aynı zamanda, yaptıkları istişareler sırasında, İsrail Başbakanı ile iki ülkeyi ve daha geniş bölgeyi ilgilendiren bir dizi konu hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını da belirtti.

Anastasiades, "Başbakanı Kıbrıs'ta çözüm görüşmelerindeki son gelişmeleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kararları doğrultusunda, Üst Düzey Anlaşmaları ve AB değerleri ve ilkeleri ile AB hukukunun temelinde, iki bölgeli iki toplumlu federasyon olarak ülkeyi birleştiren bir çözüm bulmak için gösterdiğimiz çabalar hakkında bilgilendirme fırsatım oldu" şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise, "kendimizi dostlar arasında hissediyoruz ve bunun bir sebebi var. Coğrafi yakınlığın ötesinde olan gerçek bir yakınlık vardır. Akdeniz'in doğu kenarında, iki demokrasi vardır, İsrail ve Kıbrıs ve bizim mirasımız ve tarihimiz ile gurur duyuyoruz" ifadesine yer verdi.

İsrail Başbakanı devamla, "Biz barışı sağlamak istiyoruz ve barış güvenliğe bağlıdır ve sonuçta barışı savunma kapasitesine sahip değilsen, barış bölgemizde çok hızlıca çökecektir" diye vurguladı. Netanyahu, devamla barışın aynı zamanda tarafların birbirleriyle konuşmak için ne kadar istekli olmalarına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.