GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 2 dak.

Güneyde 'endüstriyel kenevir' üretimine izin onay aşamasında

Güneyde 'endüstriyel kenevir' üretimine izin onay aşamasında

Güneyde yaklaşık 7 yıl süren tartışmalar sonucu, endüstriyel kenevirin üretilmesine izin veren tasarı Bakanlar Kuruluna sunuldu. Tasarının gelecek hafta onaylanması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 20/08/15 13:00
okuma süresi: 2 dak.
Güneyde 'endüstriyel kenevir' üretimine izin onay aşamasında
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Cyprus Mail Gazetesinin haberine göre, söz konusu tasarı Avrupa Birliği'nin koyduğu bir yükümlülük. Yeni tasarıya göre Rum Tarım Bakanlığı kenevir üretimi yapacak olanlara 42 Euro dönüm başına teşvik verecek. Tasarıya göre üretilecek olan kenevir bitkisinde, sadece %0.2 oranında THC maddesine izin veriliyor. Kenevir bitkisi içindeki kafa yapıcı madde olan THC (Tetrahydrocannabinol) ne kadar yüksek olursa, kullanımdaki etkisi o kadar artıyor.

Tasarıda başka kısıtlamalar da var. Buna göre her isteyen evinin arka bahçesinde kenevir bitkisi yetiştiremeyecek. Yetiştirmek isteyenler Tarım Bakanlığından izin alıp, yetiştirdikleri bitkilerin THC oranını gösterecek laboratuvar testi yapacak. Ayrıca yeni yasada üretim yapılacak olan arazilerine de sınırlama getiriliyor.

Tasarıya göre, kenevir üreticisi olmak isteyenler kendi başvurularını kendileri yapıp, istenilen ücreti ödedikten sonra belgelendirilecek. Bu belgeyi almadan üretim yapanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Üretilen kenevirin tekstil, yakıt ve yiyecek olarak kullanılması planlanıyor. Ayrıca, yapılacak çalışmalardan sonra üretilecek olan bitkinin sağlık alanında da kullanılması planlanıyor. Yaklaşık 80 yıldan beri adada yasak olan Kenevir üretimi geçen yıl yapılan test üretimi ile sona ermişti.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.