GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Dış Rumlar, Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirildi

Dış Rumlar, Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirildi

Yurt dışında yaşayan Rumların örgütlü bulunduğu "Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi'nin" (PSEKA) Güney Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği konferansta söz alan yabancı yetkililerin, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olumlu perspektifler tespit ettikleri haber verildi.

Yayın Tarihi: 28/08/15 12:02
okuma süresi: 7 dak.
Dış Rumlar, Kıbrıs sorunu hakkında bilgilendirildi
A- A A+

Fileleftheros gazetesi "Washington ve Londra Çözüm İçin Fırsat Görüyor" başlıklı haberinde, yabancı yetkililerin, konferansta yaptıkları konuşmalarda, enerji meselelerinin yanı sıra ülkelerinin Güney Kıbrıs ile olan ikili ilişkilerine de atıfta bulunduklarını yazdı.

Habere göre, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken, konferansa gönderdiği görüntülü mesajında, ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Kıbrıs sorununun çözümü hedefine varılmasına yönelik derin bağlılıklarını ifade etti.

Mesajında, Kıbrıs sorununun kalıcı çözümüne yönelik bugünkü perspektiflerin, 10 yıldan fazladır var olan en iyi perspektifler olduğunu ifade eden Blinken, Kıbrıs'taki iki toplumun liderinin sağlam temeller inşa ettiklerini ve çok fazla irade sergilediklerini, bunun da çözüme varılmasına yardımcı olacağını dile getirdi.

Mesajında çözümün tarihi olacağını dile getiren Blinken, bunun ekonomik fırsatları iyileştireceğini aynı zamanda Kıbrıs halkının tamamı için perspektifler açacağını sözlerine ekledi.

Gazeteye göre, ikinci olarak söz alan, ABD'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Pamela Tremont ise konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümünün, ABD'nin önce gelen öncelikleri arasında bulunmaya devam ettiğini söyledi.

İngiliz Yüksek Komiserliği adına konferansta konuşan İngiliz Yüksek Komiser Yardımcısı Lynda Burns ise, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin tekrarlanmasına ve liderlerin yeniden birleşmeye ilişkin çabalarına atıfta bulundu.

Kıbrıs sorununun çözümü için şu an ortada önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Burns, "yıldızların aynı hizada olduğu" yorumunu yaptı.

Gazeteye göre, İsrail'in Kıbrıs Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Sami Abu Janed ise yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki tarihi ve geleneksel dostluk ilişkileri ile anlayışa değindi.

Janed, enerji konularındaki görüşmelerin, iki ülkenin münhasır ekonomik bölgelerindeki iki komşu parselden ortaklaşa istifade edilmesine odaklandığını dile getirdi.

Mısır Büyükelçiliği İkinci Sekreteri Elsayed Mohammed Nabil Elsayed Morsi de konuşmasında, ülkesinin Kıbrıs'taki iki liderin çabalarını, aynı zamanda Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunmasını desteklemekte olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ilişkilerin şu an en iyi düzeyde olduğunu da dile getiren Morsi, iki ülke arasında enerji konularında imzalanan işbirliği anlaşmaları ile Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır arasındaki üçlü işbirliğinin önemine de değindi.

DIŞ RUMLARI KIBRIS SORUNU HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

Gazete, başka bir haberinde ise, Dış Rumlar toplantısında yer alan katılımcıların, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis tarafından, basına kapalı toplantılarda bilgilendirildiklerini de belirtti.

Gazete, katılımcıların, Rum Yönetimi'nin İnsani Konulardan Sorumlu Komiseri Fotis Fotiu ile Kayıp Şahıslar Komitesi'nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros tarafından bilgilendirildiklerini de ekledi.

PHİLİP CHRİSTOPHER YENİDEN PSEKA BAŞKANI

Öte yandan gazete, PSEKA Başkanı Philip Christopher'in, karşı aday olmadan yeniden PSEKA başkanlığına seçildiğini, hatta PSEKA yetkililerinin tümünün karşı aday olmadan yeniden seçildiklerini ekledi.

DIŞ RUMLARIN SONUÇ BİLDİRGESİ

Yurt dışında yaşayan Rumların bu yıl 18'incisini gerçekleştirdikleri konferansın çalışmalarının tamamlandığını da yazan gazete, konferansın sonuç bildirgesinde, Dış Rumların liderler arasındaki müzakerelerin yoğunlaştırılmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiklerini kaydetti.

Gazeteye göre Dış Rumlar, özellikle Mustafa Akıncı'nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra ortaya çıkan; ilerlemeye dair olumlu perspektifler ve iyi ortamdan duydukları memnuniyeti de belirttiler ve Mustafa Akıncı'nın Kıbrıs sorunundaki görüş ve tezlerinin pratikte de doğrulanmasını umduklarını ifade ettiler.

Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüme varılması hedefiyle gerçekleştirilen çabalara ilişkin uluslar arası ilginin selamlandığı sonuç bildirgesinde, Rum hükümeti ile Rum toplumunun çabaları ve çözüme yönelik çalışma konusunda kararlılıklarına tam destek belirtildiği de ifade edildi.

Gazeteye göre Dış Rumlar sonuç bildirgesinde "Kıbrıs'ın işgal altındaki bölgelerindeki sistemli Türk kolonizasyon politikasını" kınadılar, "bunun savaş suçu teşkil ettiğini ileri sürdüler" ve bunun hedefinin "adanın nüfus karakterinin değişmesi olduğunu" iddia ettiler.

Alithia gazetesinin haberine göre ise Dış Rumlar sonuç bildirgesinde, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin topraklarının yüzde 37'sinin işgalini, Türkiye tarafından ilgili BM kararlarının aynı zamanda Kıbrıs vatandaşlarının insanlık hakları ve temel özgürlüklerinin ihlalini" kınadılar.

Gazeteye göre Dış Rumlar, "Türkiye'nin Kayıp Şahıslar Komitesi'yle yapıcı bir şekilde işbirliğinde bulunmaya, bilgi vermeye ve KKTC'deki tüm askeri bölgelere erişilmesine itiraz etmesi yüzünden", "AİHM'nin ilgili kararları ve çabalarına rağmen, Kayıplar konusunda ilerleme yaşanmamasını" da kınadı.

DIŞ RUMLAR İÇİN YUNANİSTAN-GÜNEY KIBRIS-İSRAİL ARASINDA ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Gazete başka bir haberinde ise, Rum Yönetimi'nin İnsani Konular ve Yurt Dışında Yaşayan "Kıbrıslılarla" ilgili Komiseri Fotis Fotiu'nun, yurt dışında yaşayan Rumlarla ilgili konuları görüşmek için, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail arasındaki işbirliğinin, önümüzdeki aylarda bu ülkeler arasında hükümetler düzeyinde üçlü bir görüşme yapılmasıyla kurumsal hale getirilmesi hedefini ortaya koyduğunu ekledi.

Fotiu, yurt dışındaki Rumların katılımıyla bir işadamları forumu düzenlenmesi fikrini de ortaya koydu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.