GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Hristodulidis: "Temkinli iyimser olmamızı sağlayan veriler var"

Hristodulidis: "Temkinli iyimser olmamızı sağlayan veriler var"

Kıbrıs sorununa müdahil tarafların mülkiyette varılacak bir anlaşmanın iki tarafı kapsamlı çözüme çok yaklaştıracağı kanaatinde olduğu, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis'in de "böyle bir başlıkta sağlanacak ilerleme, olguların nasıl gelişeceği açısından belirleyici olacak" dediği bildirildi.

Yayın Tarihi: 31/08/15 11:04
okuma süresi: 7 dak.
Hristodulidis: "Temkinli iyimser olmamızı sağlayan veriler var"
A- A A+

Alithia haberi "Mülkiyette Anlaşma Kapsamlı Çözüme Götürür... Mülkiyet Çözümün Kilidini Açar... New York Öncesinde İki Akıncı-Anastasiadis Görüşmesi" başlığıyla manşete çekti.

"Güvenilir kaynaklar da diplomatlar da mülkiyet başlığında varılacak bir anlaşmanın Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm planına dair anlaşmayı gündeme getirecek gelişmeleri hızlandıracağı kanaatini paylaşıyor" ifadesini öne çıkaran gazete bunu, iki liderin de bildiğini ve yarınki görüşmelerinde hakim konularının mülkiyet olacağını yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, EOKA'cı Mihalakis Paridis için düzenlenen anma töreninde, "henüz önümüzde olmayan bir plan için şimdiden 'evet' veya 'hayır' demek yanlıştır" uyarısında bulundu.

Rum yönetiminin, yapılacak bir referandumda olumlu oylanması için, halkın beklentilerine cevap verecek bir çözüm anlaşmasına varmak olduğunu da söyleyen Hristodulidis "Başkan Anastasiadis, kendisinin de katılmadığı ve Kıbrıs halkının beklentilerine cevap vermeyen bir planı asla halkın önüne koymayacak" dedi.

"ELİMİZDE VERİLER VAR"

Politis "Müzakereler Belirleyici Aşamada... Bundan Sonraki Akıncı-Anastasiadis Görüşmelerinin Tek Konusu Mülkiyet" başlıklı haberinde "Rum yönetiminin elinde, yeni bir belirleyici döneme giren müzakere sürecinde, Rum tarafına temkinli de olsa iyimser hissetme hakkı veren veriler bulunduğunu" haber verdi.

Gazete, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis'in -yarınki liderler görüşmesi hakkında konuşurken- "Yeni bir prosedür başlıyor. Elimizdeki bazı somut veriler temkinli iyimser olmamıza olanak tanıyor. Bugün, belki ilk kez, çözüm çabasının elzem paydası olan Türkiye'nin doğru düşünmesini ve Kıbrıs sorununun çözümünün kendi çıkarına da olduğunu anlamasını gündeme getirecek olgular bulunduğu yadsınamaz" ifadesine dikkat çekti.

Habere göre Hristodulidis "Yarınki görüşmede mülkiyet kriterleri kesinlikle ele alınacak. Şu anda kişisel mülkiyet hakkında anlaşmaya varıldı. Bu ilan edildi. Muhtemel çareler üzerinde uzlaşıldı. Kategoriler sunuldu ve bizim taraf iki haneli sayıda kategori sundu. Bütün bunlar önümüzdeki dönemdeki görüşmelerde hakim olacak geniş kriter tartışmaları çerçevesindedir" dedi, şunları ekledi:

"KRİTERLERDE VARILACAK ANLAŞMA MÜLKİYET KOMİTESİ'NİN YETKİSİ OLACAK"

"Kriterler konusundaki muhtemel bir anlaşma, aynı zamanda, bu konuda karar alacak olan komitenin (Mülkiyet Komitesi) yetkisi olacak. Komite ne kendi başına, ne de boşlukta karar verecek. İki tarafın uzlaşacağı belirli kriterlere göre karar verecek. Tekrar ediyorum, önümüzdeki dönem, prosedürün nasıl gelişeceği açısından belirleyici olacak ve daha güvenli öngörüler yapabilecek durumda olacağız."

Hrisostomidis, KKTC'nin BM'ye gönderdiği belgede sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti" için kullandığı ifadelerin müzakerelerdeki ortamı etkileyip etkilemediği sorusuna cevaben, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in dünkü açıklamasını adres gösterdi.

"Çabaya olumlu katkı yapacak bir şey değildir ancak harcadığımız büyük çabayı durdurmamızı gündeme getirecek bir şey de değildir. Çaba, tam da bu tür fenomenlerin son bulması için harcanıyor" diyen Hristodulidis, konunun yarınki liderler görüşmesinde gündeme gelip gelmeyeceği soruna da "Başkan Anastasiadis baş başa görüşmede konuyu görüşme ihtiyacı hissedebilir" dedi.

Simerini, Hristodulidis'in, KKTC'nin BM'ye sunduğu belgeyle ilgili sözlerini okurlarına "Hükümet Sözcüsü, Akıncı Belgesini Küçümsüyor... Hiçbir Şey Bizi Durduramaz" başlığıyla aktardı.

LİDERLER GÖRÜŞMESİNİN GÜNDEMİ

Fileleftheros "Mülkiyeti Netleştiriyorlar... Akıncı ve Anastasiadis Görüş Birliklerini 'Kilitlemek' İstiyor" başlıklı manşet haberinde, liderlerin BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin de katılacağı yarınki görüşmelerinde, mülkiyete ivme kazandırılmak istediklerini, bu konudaki gidişatın, Kıbrıs sorununun diğer önemli başlıklarını da etkileyeceğine inandıklarını yazdı.

Yarınki görüşmede havada kalan konuların netleştirilmesi, yakınlaşmaların, özellikle de mülkiyet kategorileri konusunun 'kilitlenmesinin' beklendiğine işaret eden gazete edindiği bilgilere dayanarak liderler görüşmesinin gündemiyle ilgili şu bilgileri aktardı:

"1-Mülkler konusunda oluşturulacak; yasal mal sahipleri, kullanıcılar, yerleşikler, mal satın alan yabancılar, kilise malları, devlet arazisi, anıtlar, v.b. kategoriler.

2-Anlaşma sağlanmasının ardından kurulacak Mülkiyet Komitesi'nin içerisinde karar vereceği çerçeveyi de belirleyecek olan kriterler.

3-Terimlerin içeriğiyle ilgili kullanıcı terimi üzerinde -kimlerin kullanıcı tayin edileceği, ne gibi hakları olacağı gibi konularda- bir anlaşma yoktur. Varılacak bir anlaşmadan sonra ortaya çıkacak bir dizi meseleye de cevap verilmesi gerekecek. Örneğin, mallarına Kıbrıs Rum oluşturucu devleti altında mallarına geri dönecek Kıbrıslı Rumların statüsü de mülkiyeti Kıbrıs Türk devletçiğinde olacaklarla aynı mı olacak?

4-Bugüne kadarki görüşmeler temelinde hangi noktada bulunulduğu gözden geçirilecek. Yapılacak bu gözden geçirmeye dayanılarak bundan sonra atılacak adımlar belirlenecek."

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis'in geçen Cuma günkü görüşmesinde geçiş dönemi konusunun da ele alındığı, Rum tarafının bu dönemin üç ayı geçmemesi gerektiğinde ısrar ettiği belirtilen haberde aynı görüşmeye mülkiyet çalışma grupları temsilcilerinin de katıldığını ve temaslarının sonuçlarını müzakerecilerle konuştukları kaydedildi.

Habere göre müzakere grupları bugün akşamüzeri yeniden bir araya gelecek, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis'le temaslarda bulunacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.