GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Kasulidis: "Akıncı ile çözmezsek, kimseyle çözmeyiz"

Kasulidis: "Akıncı ile çözmezsek, kimseyle çözmeyiz"

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorununda bütün başlıkların birkaç ay sürecek bir al-ver sürecinde kapanacağını söyledi. Kasulidis, ayrıca Kıbrıs sorunu için "Akıncı ile çözmezsek, kimseyle çözmeyiz" dedi.

Yayın Tarihi: 04/10/15 14:03
okuma süresi: 8 dak.
Kasulidis: "Akıncı ile çözmezsek, kimseyle çözmeyiz"
A- A A+

Fileleftheros, New York'ta bulunan Kasulidis ile yaptığı özel söyleşiyi okurlarına manşetten "Her Şey Paket Olarak Al-Ver'de... Kasulidis Fileleftheros'a: 'Her İki Taraf Da Kendini Aşmalıdır... Akıncı İle Çözülmezse Kimseyle Çözülmez" başlık ve spotlarıyla manşetten aktardı.

Habere göre, masada görüşülen bütün konularda ilerleme kaydedildiğini ve hiçbirinin eskiden olduğu gibi iki tarafı ayıran uç konumda kalmadığını belirten Kasulidis, bütün konuların uçtan merkeze taşındığını vurguladı. Kasulidis, "Kapanmadılar. Ancak bütün başlıklarda merkeze doğru bir yer değiştirme var. Ne zaman kapanacaklar? Bana göre hepsi birlikte kapanacak" ifadesini kullandı.

"Bir al-ver prosedürünü mü kastediyorsunuz?" yönündeki soruya "Kesinlikle" yanıtı veren Kasulidis, "Bu tehlike barındırmıyor mu?" sorusuna "Ne tehlikesi?" sorusuyla cevap verdi.

Kasulidis, gazetecinin "bir al-ver prosedürüne girmek demek, zaten çok taviz veren Rum tarafının 'merkez' dediğiniz yere varmak için daha başka tavizler vermesi anlamına gelir" şeklindeki yorumu üzerine "Evet ama bu, Kıbrıs sorununun çözümüne asla olanak tanımayacak sabit bir teoridir" dedi.

Kasulidis, "Biz tavizlerimizi verdik, şimdi Kıbrıs Türk tarafının gelip kendi tavizlerini tabağımıza koyması gerek teorisi, hiçbir yere götürmeyecek bir tutumdur" ifadesini kullandı.

"BİZ DE KENDİMİZİ AŞACAĞIZ, ONLAR DA"

Gazetenin "Halktan, bunca yıldır vaat edilen çerçeveyle alakası olmayan bir çözümü onaylaması mı istenecek?" sorusuna karşılık Kasulidis "Elbette biz de kendimizi aşacağız, Türk tarafı da. 'Kırmızıçizgiler' sübjektif terimlerdir" dedi.

Kasulidis, "Evet her iki taraf da kendini aşmalıdır. Kıbrıs sorununa çözüm olacaksa, evet Türk tarafı, geçmişte sahip olduğu bazı tezleri aşması gerektiğini öğrenmeli. Sadece bizim tarafın tek taraflı taviz verdiğini zannetmeyelim" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE, KIRBIS MENŞELİ BİR ÇÖZÜM ÜRETMEMİZ GEREKTİĞİNDE ISRAR EDİYOR"

Kasulidis, Türkiye'nin çözüm konusunda ne yapacağına ilişkin bir bilgileri olup olmadığına ilişkin bir soruya "Türkiye, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler kendi aramızda çözüm bulmamız, Kıbrıs menşeli bir çözüm üretmemiz gerektiğinde ısrar ediyor" dedi. Kasulidis, şöyle devam etti:

"Bunu söylüyor, her yere bunu iletiyor. Ancak söz sahibi olmak isteyeceği konu, söylediği gibi, güvenlik-garantiler konusudur. Bu konuyu daha görüşmedik. Diğerleri için, karışması söz konusu olmadığını savunsa da, Kıbrıslı Türklere hangi tezlere sahip olacaklarını dayatabileceği konusunda beni ikna edebilirsiniz."

Kasulidis, "Akıncı'nın müzakereler sırasında, başta kabul ettiği bazı konularda daha sonra caydığı" iddiası üzerine, "Uzlaşılanlardan bazı caymalar var" dedi. Kasulidis, şöyle devam etti:

"Türk müdahaleleri üzerine bunların olduğu yorumu yapılabilir ancak emin olamayız. Kıbrıs Türk toplumu içerisindeki tepkiler de neden olabilir çünkü eleştiriler başladığı anda Sayın Akıncı derhal tepki vererek 'önlem alıyor.' Bu bütün çaba süresince tarafların birinde de ötekinde de olacak. O taraftan da bu taraftan da bir azınlığın Kıbrıs sorununun çözüm sürecini etkilemesine müsaade edip etmeyeceğimize bağlı."

"SAYIN AKINCI'YLA ÇÖZMEZSEK KİMSEYLE ÇÖZMEYİZ"

Yoannis Kasulidis, iki lider arasında anlaşma olmadan halkın önüne bir referandum konulmayacağını söyledi. Ön referandum da olmayacağını ve bu kez bir anlaşma ürününün referanduma götürüleceğini kaydeden Kasulidis, "Her iki toplumdan da halkın onaylayamayacağı bir anlaşma olmayacağına inanıyorum. Bu sefer, daha önce hiç sahip olmadığımız bir fırsatımız var. Çözüm isteyen bir Kıbrıs Türk lideri var. Kıbrıs sorununu Sayın Akıncı ile çözmezsek kimseyle çözmeyiz. Hoşumuza gitsin veya gitmesin bu bir gerçektir. Çok önemlidir."

"ÇÖZMEZSEK, SONRAKİ KABUSU DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM"

Gazetenin "çözülmezse sonra ne olacak?" sorusuna "Bu sefer Kıbrıs sorununu çözmezsek sonraki kabusu düşünmek bile istemiyorum" cevabını veren Kasulidis "Rusya çözüme destek veriyor ancak çıkarlarına hizmet etmezse engel koyabilir mi?" sorusuna karşılık da "Gördüğüm tek itiraz, NATO'nun garantilerde herhangi bir rol oynaması olur. Ancak böyle bir ihtimal yok çünkü NATO'nun yetkileri bu tür rolleri kapsamaz" dedi.

Rum dışişleri bakanı olarak, anlaşma için sunulacak çözümün kendisini tatmin etmemesi ve Annan planından farkı olmadığını görmesi halinde görüşünü alenen ortaya koyup koymayacağı yönündeki soruyu yanıtında, "Anastasiadis'le birlikte çalıştığımız için o noktaya gelmek zorunda kalacağımı zannetmiyorum ancak itirazım olursa, evet" dedi.

"TÜRK ASKERİNİN MEVCUDİYETİNİ ÖNGÖREN BİR ÇÖZÜMÜN MANASI OLMAZ"

Kasulidis "Kıbrıs halkına Annan planına benzer bir çözüm şekli sunulursa, reddetmesi ihtimali çok yüksektir. Dolayısıyla, bir daha öyle bir tarihi gelişmeyle karşılaşmak istemeyen sorumlu liderin halkı böyle bir ikilemle karşı karşıya getirmemesi gerekir" ifadesini kullandı.

KAsulidis, şunları ekledi:

"halka, bu sefer evet deyin, aksi halde Kıbrıs sorununun sonu olacak denmemelidir. Yöntem vardır. Olguları teraziye koyup Annan planından daha iyi olması için Kıbrıslı Türklerin aleyhine bizim lehimize olması gerek dememeliyiz. Temel özgürlüklerde ısrarla ve sürekli yapılan diyalog, Kıbrıslı Türklerin endişelerine de cevap verilerek tesis edilmeli. Bu istikamette hareket ediyoruz. Askerlerin çekilmesi konusunu, tekrar ediyorum, güvenlik konusunu henüz konuşmadık. Ancak bana göre, Kıbrıs'ta Türk askerinin varlığını dahi öngörürse, Kıbrıs sorununun çözümünün bir manası olmaz"

Bütün konuların birlikte görüşüleceği al-ver sürecinin ne zaman başlayacağı sorusuna "Kesin bir ay tayin etmek istemiyorum.. Birkaç ayda yapabileceğimizi düşünüyorum" yanıtını verdi.

Kasulidis, Rum tarafından gelen tepkileri "Rahatsız olanların, Kıbrıs sorununda herhangi bir ilerlemeden rahatsız olduğu biliniyor çünkü ilerleme istemiyorlar" şeklinde yorumladı.

"BİR KISIM VATANDAŞIMIZIN İYİ YA DA KÖTÜ, MASADA ÜRETİLECEK HİÇBİR ŞEYİ KABUL ETMEYECEĞİNİ KABULLENMEK LAZIM"

Kasulidis, şöyle devam etti:

"İki bölgeli, iki toplumlu federasyona karşı olanlar var. Ancak müzakerelerin yapılmakta olduğu zeminin, yani Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama'nın kötü bir zemin olduğunu, dolayısıyla bu zemine dayanılmasının yanlış olduğunu savunanlar da var. Eleştiri yapan bir kısım vatandaşımızın, ister iyi ister kötü olsun, müzakere masasında üretilecek hiçbir şeyi kabul etmesinin söz konusu olmadığını kabullenmek lazım."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.