GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Doherty: "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi, adanın ötesinde yankı uyandıracak"

Doherty: "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi, adanın ötesinde yankı uyandıracak"

ABD'nin Kıbrıs yeni Büyükelçisi Kathleen Ann Doherty, Kıbrıs'ın barışçıl birleşmesi adanın ötesinde yankı uyandıracağını, Kıbrıs'ın acı bir geçmişten sonra yeni bir gelecek sağlanmak isteyen başka ülkeler için bir ilham kaynağı olabileceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 08/10/15 07:46
okuma süresi: 4 dak.
Doherty: "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi, adanın ötesinde yankı uyandıracak"
A- A A+
Büyükelçi çarşamba günü Başkanlık Sarayında düzenlenen özel bir tören sırasında Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades'e güven mektubunu sundu.

Tören sırasında konuşan Büyükelçi Doherty, ABD'nin Anastasiades'in liderliğini ve Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi amacıyla harcadığı çabaları takdirle karşıladığını, ülkesinin Kıbrıs'ın bir dost ülkesi olarak süreçte yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

ABD- Kıbrıs ilişkilerine atıfta bulunan Büyükelçi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ABD'nin değerli bir dost ve ortağı olduğunu "ikili ilişkileri geliştirmek, bölgede ve ötesinde barış, güvenlik ve refahı teşvik etmek için söz veriyorum. Birlik içinde çalışarak, terörün yayılmasının önlenmesi, insan haklarının korunması, insan ticaretine karşı mücadele, yasaların uygulanmasının güçlendirilmesi ve deniz güvenliğinin artırılması ile ilgili çalışmalarımıza devam edebiliriz. Kıbrıs, Amerika Birleşik Devletleri ve bölge için büyük önem taşıyan konularda işbirliğinde bulunmak amacıyla yeni yollar aramaya devam edeceğiz" dedi.

Büyükelçi Doherty, "ülkelerimiz arasında büyüyen ekonomik ilişkileri güçlü ikili ilişkilerin kanıtı ve Kıbrıslıların ekonomik krizden toparlanması yolunda yaptığı muazzam ilerleme, ABD'nin güveni için somut bir örnek" şeklinde konuştu.

Büyükelçi, "şahsen Amerikalı iş adamlarını Kıbrıs'ı ziyaret etmeleri ve adadaki fırsatları değerlendirmeleri, parlak bir geleceğin ve büyüyen ekonominin bir parçası olmaları için teşvik edeceğim. Aynı zamanda, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözümün bulunması amacıyla sağlanan ilerleme, tüm adanın ekonomisine daha da olumlu bir etkisi olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Anastasiades ise Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunması amacıyla devam edilen müzakerelere değinerek, yeni müzakere turu sırasında, Kıbrıs sorununun hemen hemen tüm fasıllarıyla ilgili olarak ilerleme sağlandığını ancak diğer özlü konularda çözülmesi gereken önemli farklılıklar olduğunu da söyledi.

Anastasiades, söz konusu farklılıkların çözümlenmesi için adanın kuzeyinde işgal ordusu bulunduran Türkiye'nin aktif ve kararlı bir şekilde katkıda bulunmasının önemine işaret etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi Münhasır Ekonomik Bölgesinde egemen haklarını kullanmasını ihlal eden eylemlerinin tekrarlanmaması ve Kıbrıs Türk Toplum liderliğinin değişmesi ışığında yeni bir fırsat penceresi açıldığını vurgulayan Anastasiades, yeni fırsat penceresinin açılmasıyla geçen Mayıs'ta Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözümün bulunmasını amaçlayan müzakereler için ümitleri yeşerttiğini vurguladı.

Kıbrıs'ın ekonomik durumuna da değinen Cumhurbaşkanı, "2013 yılında Kıbrıs'a dayatılan "şok tedavisi" hem "benzeri görülmemiş hem de şüpheli" idi. Ancak hükümetim, söz konusu koşullarda, programı uygulamaktan başka seçeneği yoktu" dedi.

Kıbrıs ve ABD ilişkileri hakkında da konuşan Anastasiades, her iki ülkenin adalet ve barış prensiplerini paylaştığını "iki ülkenin yıllardır hem ikili hem de çok taraflı bir seviyede özellikle küresel ilgi meseleleri üzerinde çok samimi ve sıcak ilişkiler geliştirdiklerini" vurguladı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.