GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Kasulidis: "Bu kez dışarıdan hazır plan servis edilmeyecek"

Kasulidis: "Bu kez dışarıdan hazır plan servis edilmeyecek"

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in Sigma TV'ye yaptığı açıklamaya yer verdi. Kasulidis, "Bu kez bize dışarıdan hazır plan servis edilmesi söz konusu değil. Çözüm planı Kıbrıs ürünü olacak" dedi.

Yayın Tarihi: 09/10/15 11:13
okuma süresi: 5 dak.
Kasulidis: "Bu kez dışarıdan hazır plan servis edilmeyecek"
A- A A+

Habere göre, Kasulidis, "Bu kez bize dışarıdan hazır plan servis edilmesi söz konusu değil. Çözüm planı Kıbrıs ürünü olacak" dedi.

Kasulidis ayrıca mülkiyet konusunda ilk söz hakkının mülk sahiplerinde olacağını savunarak "Mülklerin geleceği için kurulacak komiteye başvuracak olan onlardır ve dolayısıyla tercihlerini kendileri yapacaklar" yorumunda bulundu.

"Başkan Anastasiadis, daha adil bir hal çaresi bulunması için mücadele ediyor" diyen Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis, "Kıbrıs, Avrupa normlarının ilk günden itibaren yürürlükte olacağı bir Avrupa devleti olmalı. Kıbrıslı Türklerin endişelerine de cevap verilmeli. Müzakere masasında tek başımıza değiliz" dedi.

"KIBRISLI RUMLAR VE KIBRISLI TÜRKLER, AYNI ŞEKİLDE GÜVENDE HİSSETMELİ"

Eide'nin garantiler ve geçiş dönemlerine ilişkin sözlerine de atıfta bulunarak "Hiçbir yerde bu tür sözler edildiğini işitmedim" diyen Kasulidis, güvenlik konusunun henüz müzakere masasında görüşülmediğini vurguladı.

Kasulidis, şunları söyledi:

"Güvenlik sistemi Kıbrıslı Rumları ve Kıbrıslı Türkleri aynı şekilde güvende hissettirmeli. Garantiler Kıbrıslı Türkleri yüzde 100 güvende hissettirebilir ancak Kıbrıslı Rumları yüzde 100 güvensiz hissettirebilir. Eide'nin rolü müzakereleri kolaylaştırmaktır. Bugüne kadar liderlerin görüşmelerine kimsenin müdahalesine ihtiyaç olmadı."

"EIDE, SABIRSIZLIĞINDAN AŞIRI İYİMSERLİK BELİRTTİ"

Kasulidis, Rum Yönetimi'nin Eide'yle ilgili hoşnutsuzluğunun odak noktasının ne olduğu sorusuna karşılık "Sayın Eide, bilmeyerek ve prosedürün sonunu görme sabırsızlığından ötürü, sona erme zamanı konusunda aşırı iyimserlik belirtti" dedi.

Rum Dışişleri Bakanı, liderlerin 9 görüşmesinde bütün başlıklarda ilerleme kaydedildiğini ancak bunun, görüşmelerin bittiği anlamına gelmediğini söyledi. Kasulidis, pazartesi günkü görüşmede mülkiyet konusunun ele alınacağını anlattı.

"HER GÖRÜŞME, LİDERLERİN TEZLERİ DAHA DA YAKINLAŞTIRIYOR"

Kasulidis "Her görüşme, liderlerin tezlerini daha da yakınlaştırıyor. Anlaşmazlıklar daralma eğiliminde. Çaba kısır değil. Taraflar tezlerinde sabit kalmıyor. Yeni düzende devlet Avrupa standartlarında ve müktesebatın ilk andan itibaren geçerli olacağı bir Avrupa devleti olacak" ifadesini kullandı.

"AKINCI EN AZ BİR ÖNEMLİ KONUDA ÖNCEKİ TEZİNİ DEĞİŞTİRDİ"

Simerini ise Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, çözümün Kıbrıslı Türkleri memnun etmesi için Avrupa müktesebatından daimi derogasyonlar ve birincil hukukun benimsenmesi söylemlerinden duyduğu hoşnutsuzluğu vurguladı.

Kasulidis, Akıncı'nın, müzakere masasında görüşülmekte olan en az bir önemli konuda, önceki tezlerini değiştirdiğini savundu.

Gazete "Dönüşümlü Başkanlık Sivri Konu... Dışişleri Bakanı Kasulidis, Yeni, İyileştirilmiş Annan Planından Söz Etti... Mustafa Akıncı Tarafından Cayma Görüyor, Daimi Derogasyonlarla İlgili Sözlerinden Hoşnutsuzluk Belirtiyor" başlık ve spotları attığı haberinde, Kasulidis'in dün Sigma TV'de yaptığı açıklamaya yer verdi.

"İKİ TARAF NE ZAMAN YAKINLAŞSA DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK SİVRİ KONU OLUYOR"

Habere göre, yürütülmekte olan müzakerelerde daha önce hiç olmadığı kadar ilerleme kaydedildiğine işaret ederek, anlaşmaya varılması konusunda iyimserlik belirten Kasulidis, "İki taraf ne zaman birbirine daha da yaklaşsa, dönüşümlü başkanlık sivri konu oluyor. Referanduma götürülecek plan, Annan planına göre iyileşmiş ve önce liderler arasında uzlaşılmış olacak" ifadelerini kullandı.

Açıklamasında çözümün ekonomik yönüne de değinen Rum Dışişleri Bakanı "Önce Dünya Kalkınma Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından, bütün ihtiyaçların kaydedileceği inceleme yapılması lazım. Yeniden birleşmenin ilk giderlerini karşılayacak bağışçıların katılımı için de çaba harcanıyor" dedi.

ÇOLAK'IN NEW YORK TEMASLARI DEĞERLENDİRMESİ...

Gazete, Dışişleri Bakanı Emine Çolak'ın New York temaslarını da değerlendirdiği açıklamasını, Kıbrıs Türk basınını kaynak göstererek geniş ölçekte okurlarına aktardı.

Gazete, Çolak'ın "Çözüm bölgede enerji işbirliği yolunu açacak" ve "müzakereler başarılı olursa Kıbrıslı Türkler 'Birleşik Kıbrıs', İslam Konferansı Örgütü ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı arasında kurulacak ilişkilerde köprü rolü oynayabilir" sözlerini öne çıkardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.