GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Güney Kıbrıs'ta 'kumar kursu!'

Güney Kıbrıs'ta 'kumar kursu!'

Güneyde 200 canlı masa ve 2 binden fazla slot makinesi ile faaliyete geçirilecek olan kumarhanenin binden fazla istihdam olanağını de beraberinde getirecek olması Rumları harekete geçirdi.

Yayın Tarihi: 12/10/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
Güney Kıbrıs'ta 'kumar kursu!'
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş BARIŞ

Aralık 2015'te ihalesi tamamlanacak olan kumarhane için Las Vegas'ın MGM ve Ceasars gibi devleri sıraya girerken, güneyde faaliyet gösteren Lefkoşa Üniversitesi çok ilginç bir karara imza atarak 'kumarhane eğitimi kursları' açtı.

Cyprus Mail'den Annette Chrysostomou'nun haberine göre, üniversite kurslar sayesinde teknik bilgi gerektiren sektöre yerli iş gücü yönlendirmeyi amaçlıyor.

İki tip kurs…

Habere göre kurslar iki alanda olacak.

Buna göre üniversite bünyesinde kurulan 'kumarhane laboratuvarı' sayesinde verilmeye başlanan birinci tip kurslarda, slot teknisyeni, slot görevlisi, canlı masa görevlileri ve kumarhane izleme yöntemleri için eğitimler veriliyor.

İkinci kurs ise üniversitenin otelcilik bölümü altında yapılandırılan 'kumarhane yönetimi' üzerine. Bu kursta toplamda 40 saatlik uygulamalı eğitim verilecek.

Üniversitenin Turizm ve Otelcilik Okulu Başkanı Yianna Orpanidou ise gazeteye yaptığı açıklamada "kumarhane 7/24 usulüne göre çalışacak. Bu sektörde her vardiya 6 saat olduğuna göre, günde 4 vardiyaya ihtiyaç olacak demektir" diye konuştu.

Çok sayıda iş imkanı…

Orpanidou "bu durumda çok sayıda iş imkanı doğacak diyebiliriz. Her bir iki masa için yöneticiler, güvenlik ve slot makinaları görevlileri de ihtiyaç olacak. Diğer dallarda da iş imkanları ortaya çıkacağı muhakkak" dedi.

"Kumarhanelerde çalışanlar başarı düzeylerine göre yükselirler. Ancak menajerlik gibi yüksek mevkilere gelmek pek de kolay değil. Bunun için kumarhane yönetiminin güvenini kazanmanın yanı sıra oyunlar hakkında da geniş teknik bilgiye sahip olmak gerekir" diyen Orpanidou "aslında zor bir sektörden söz ediyoruz. Bir kere son derece gürültülü bir ortamda konsantre olmak zorundasınız. Bunun yanında bir yandan matematik bilginizi konuşturmanız gerekirken, diğer yandan da müşteri ile sıcak bir ilişki yaşamanız gerekmektedir. Bunun yanında çalışabilmek için temiz bir sicile ihtiyacınız var ve bu çok dikkatle incelenen bir durum" diye konuştu.

En önemli konu 'takım çalışması'

21 yıldır, 7 bin kişilik Cruise Gemilerinde çalışan ve şu anda kurslarda eğitim veren profesyonel krupiyer Iannis Papademetriou'ya göre kumarhane işinin en önemli sırrı 'takım çalışması'.

"Eğer kumarhane menajeri çalışanlarından kopuk olursa o takım başarısız olur. Bu da son derece büyük meblağların döndüğü masalarda çok büyük problemlere yol açar" diye konuşan Papademetriou, "müşterilerle samimi olmalısınız ancak çok samimi değil" ifadelerini kullanıyor.

Bu gibi işlerde başlangıç maaşının aylık 1200 Euro civarı olduğunu belirten Papademetriou, bunun bir meslek olduğunu ve yükselme ihtimalinin her zaman olası olduğunu belirtti.

Papademetriou "tam bir profesyonel olmak zorundasınız. Bir yandan müşteriye gerektiğinde kuralları sert bir şekilde hatırlatmanız gerekebilirken, diğer yandan da tamamen farklı olarak müşteri ile dostça ilişkiye girmeniz gerekebilir" diye konuşuyor.

Lefkoşa'da kurulan laboratuvarda en zorlu konu ise rulet. Son derece komplike bir hesaplaması bulunan ancak en popüler oyun olan rulet için toplamda 210 saat olan canlı masa eğitimlerinin 110 saati harcanıyor.

Dünyada Amerikan ve Avrupa ruleti olarak ayrılan oyunda en büyük fark Amerikan Ruletinde 2 adet sıfır rakamının bulunması.

İhale süreci 18 Aralık'ta sona erecek

Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinis Petrides'in geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalarına göre, kumarhane kurma izniyle ilgili süreç 18 Aralık günü sona erecek.

Geçen yıl kabul edilen yeni yasaya göre kumarhane lisansı 30 yıllık olacak ve bunun ilk 15 yıllık döneminde yatırımcıya çeşitli ayrıcalıklar tanınacak.

Eylül ayında açılan ihaleye göre, devlet ilk dört yıl toplam gelirin %15'ini artı 2.5 milyon Euro yıllık sabit ücret alacak. Ondan sonraki dört yıl sabit ücret 5 milyon Euro'ya çıkarılacak ve her dört yılda bir anlaşma tekrar gözden geçirilecek.

Yine ihale şartlarına göre, yatırım yapacak olan şirketin kuracağı tesis 5 yıldızılı olacak. 500 lüks odanın yanı sıra en az 100 kumar masası ve bin tane slot makinesi bulundurma da tesisin şartları arasında.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.