GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Rum Yönetimi Türkiye'ye mali destek fonuna katılmayı da müzakere başlıklarını açmayı da kabul etmiyor

Rum Yönetimi Türkiye'ye mali destek fonuna katılmayı da müzakere başlıklarını açmayı da kabul etmiyor

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Avrupa Komisyonu'nun, mülteci krizinde işbirliği yapması ve 2.2 milyon Suriyeli mülteciyi ülkede tutması için Türkiye'ye 3 milyar Euro mali destek verilmesini ve Türkiye'nin AB üyelik başlıklarının açılmasını reddederek, Pazar günü Brüksel'de düzenlenecek Türkiye-AB Zirvesi öncesinde Rum ilgililere şahsen bazı direktifler verdiği haber verildi.

Yayın Tarihi: 25/11/15 11:51
okuma süresi: 3 dak.
Rum Yönetimi Türkiye'ye mali destek fonuna katılmayı da müzakere başlıklarını açmayı da kabul etmiyor
A- A A+

Fileleftheros Brüksel çıkışlı haberini "Lefkoşa: Başlıklar Da Yok Euro Da… Komisyon 4 Başlığın Açılmasını ve Ankara'ya 2,88 Milyon Euro Ödenmesini İstiyor" başlığıyla aktardı.

Komisyon'un ve Türk devletinin Pazar günkü zirve sonrasında Rum yönetimi tarafından veto edilmiş 15, 23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılacağına dair ortak beyan yapılmasını istediğini, bunun paralelinde dün de Türkiye'ye 3 milyar Euro'luk mali destek fonu oluşturulmasına karar verdiğini yazan gazete, fon oluşturulması kararını "kabul edilemez" diye niteledi.

Gazete 2.2 milyon Suriyeli mültecinin Türkiye'de kalması için Türkiye'ye verilecek mali desteğin 500 milyon Euro'luk bölümünü Brüksel'in bütçesinden karşılayacağını, geriye kalan meblağın da üye ülkelerden talep edildiğini hatırlatarak özetle şunları yazdı:

"Komisyon, siyasi ve ekonomik durumunu 'unutarak' Lefkoşa'dan 2 milyon 886 bin 684 Euro istiyor. Edindiğimiz bilgilere göre Başkan Anastasiadis Brüksel'in, Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın Ankara için hazırladığı hediyeye katkıda bulunma telkinlerini reddederek şahsen bazı direktifler verdi.

Lefkoşa Türkiye-AB 'ortak beyanı'na Türk müzakere başlıklarının açılması ifadesinin eklenmesini kabul etmeyeceğini, böyle bir şeyin Kıbrıs'ın vetosunu kaldırmak olacağını ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi politikasını iptal etmesi demek olacağını gerek Komisyon'a gerekse Konsey'e iletti.

Yapılacak 'ortak beyan'da Türkiye'nin, Müzakere Çerçevesi'nde belirlenen yükümlülüklerine atıf yapılması gerektiğini de ileten Lefkoşa, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin gerek siyasi gerek ekonomik durumundan dolayı herhangi bir konuda Türkiye'ye destek vermesinin mümkün olmadığını da iletti.

'Ortak beyan'a Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılması ifadesi eklenecekse, buna, Türkiye'nin Kaçak Göçmenlerin Geri İade Anlaşması'nı bütün üye devletlere uygulama yükümlülüğünün de kaydedilmesi gerekiyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.