GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

"Kıbrıs Türk tarafı, Annan Planı'ndan daha çok toprak istiyor"

"Kıbrıs Türk tarafı, Annan Planı’ndan daha çok toprak istiyor"

Toprak başlığıyla ilgili ilk genel görüşmelerde Kıbrıs Türk tarafının, Annan planının öngördüğünden daha çok toprak almalarını sağlayacak düzenlemeler istediği iddia edildi.

Yayın Tarihi: 29/11/15 10:22
okuma süresi: 4 dak.
"Kıbrıs Türk tarafı, Annan Planı’ndan daha çok toprak istiyor"
A- A A+

Fileleftheros "Annan Haritasından Daha Çok Toprak… 'Bir Miktar Kıbrıslı Rum Kıbrıs Türk Oluşturucu Devletçiğine Döneceği' İçin Türk Tezi Bu" başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk tarafının bu önerisini, anlaşmadan sonra Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinde kalacak Rum sayısına göndermede bulunan bir argümana dayandırdığını savundu.

"Annan haritasında Kıbrıs Türk devletçiği toprağın yaklaşık yüzde 28,5'inde kurulacağı" hatırlatmasını yapan gazete, Kıbrıs Türk tarafının, "O zamandan bu yana olguların değiştiği ve bir miktar Rum'un ikamet etmek üzere Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine dönmesini kabul edeceğine göre toprak düzenlemelerinde özlü kısıtlama gerektiği" tezine işaret ettiğini yazdı.

Habere göre, Rum tarafı bu teze karşı çıkıyor ve bir planın kabul edilebilmesi için toprakta ciddi ve önemli düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyor. Dahası, ne kadar çok toprak düzenlemesi yapılır ve Kıbrıs Rum idaresine verilirse o kadar az Rum'un Kıbrıs Türk devletçiğine döneceğine dair bilinen ezeli tezini ve kıyı şeritlerinde değişiklik olması gereğini de ortaya koyuyor.

Gazete, Türk tarafının, nüfus ve mülk çoğunluğunun güvence altına alınması gerektiği tezi üzerinde durmasına karşın, Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine dönecek Rumların tam sayısının belirlemediğini kaydetti.

İç vatandaşlıkla (siyasi ve diğer haklara sahip olmak için) ilgili bazı kriterlerin de görüşülmekte olduğuna işaret eden gazete, "Türk tarafı, Avrupa müktesebatına atıfta bulunup, çeşitli fikirler sunmasına rağmen Rum tarafı, esasen serbest yerleşimi engelleyen veya zorlaştıran şartlara itiraz ediyor. Daha çok kesintisiz serbest yerleşime kısıtlamalar getirecek düzenlemeler arandığı açıktır" ifadesin eyer verdi.

İÇ VATANDAŞLIK

Gazeteye göre, Türk tarafı, Belçika modeline atıfta bulunarak, birinin iç vatandaşlık edinebilmesi için Türkçe bilmesi gerektiğini savundu. Haber, şöyle devam etti:

"Vatandaşlar senato için toplumsal kökenleri, meclis için de ikamet yerlerine göre oy verecekleri konusunda görüş birliği vardır. Vatandaşlık meselesi yerleşikler konusuyla da ilgilidir. Türk tarafı, sahte devlet 'kimliği' taşıyanların yeni oluşumun vatandaşı olacağını savunuyor. İşgal rejimi, işgal bölgelerinin bugünkü nüfusunun 220 bini aştığını belirtirken 40 bin Türk'e, sahte devlet 'vatandaşlığı' edinmenin bekleme odası olan 'beyaz kimlik' verme prosedürü başlattı.

Ancak toprak, bilindiği gibi önemli ölçüde mülkiyete bağlıdır. Bu, müzakere heyetlerinin neredeyse günlük görüşmelerinde yoğun olarak ilgilendiği bir konudur. Ancak, bilgi sahibi kaynaklara göre görüşmeler 'ağır ancak istikrarlı' ilerliyor. Aynı kaynaklar mülkiyetin zor ve karmaşık bir konu olduğuna işaret ederek, görüşmeler bu konuda ilerlemezse , anlaşmazlıkların halli için bir mekanizma oluşturulmasının muhtemel olduğuna işaret ediyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.