GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Lavrov'un ziyaretinde 4 anlaşma resmileştiriliyor

Lavrov'un ziyaretinde 4 anlaşma resmileştiriliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Güney'e gidişinin, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki 4 anlaşmanın resmileştirilme süreci tamamlanacağı için Rum Yönetimi açısından ayrı bir önem kazandığı haber verildi.

Yayın Tarihi: 29/11/15 14:18
okuma süresi: 4 dak.
Lavrov'un ziyaretinde 4 anlaşma resmileştiriliyor
A- A A+

Haftalık Kathimerini "Rusya Kıbrıs'taki Konumunu Güçlendiriyor" başlıklı manşet haberinde Lavrov'un ziyaretiyle resmiyet kazanacak anlaşmaların eğitim, uyuşturucu dolaşımının ve örgütlü suçun önlenmesi, denizcilik işbirliği ve Rus vatandaşlarının Doğu Akdeniz bölgesinden tahliyesi planı olduğunu yazdı.

RUS VATANDAŞLARININ BÖLGEDEN TAHLİYESİ PLANI…

Gazeteye göre Rum Yönetimi, Rus vatandaşlarının Akdeniz bölgesinden tahliyesi anlaşmasını bir süredir Ruslarla müzakere ediyor. Alt komite seviyesinde olan; Güney Kıbrıs'ın ne vereceği (limanlar ve hava limanları), tahliye sırasında Rusların rolünün ne olacağı ve Güney Kıbrıs'ın ne yapacağına dair bazı konularda prosedürler artık kurumsallaştırılıyor.

Güney Kıbrıs'ın "bölgedeki istikrar kaynağı olduğu söyleminin artık ete kemiğe bürünmeye başladığını" belirten gazete meselenin, Güney'e sağlayacağı ekonomik çıkar boyutunun da unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

Gazete Lübnan'da olaylar olduğunda ve gemiler demirlemeye başladığında, para akışı olduğuna dikkat çekti ve örnek olarak "Kuznetsov"un Güney'e gittiğinde, demirlemesi nedeniyle doğrudan ve dolaylı olarak 1 milyon Euro bırakmasını gösterdi.

Habere göre Rum Yönetimi, Rusya ile aynı anlaşmayı başka ülkelerle de imzalamaya hazırdır. Rum yönetiminden bir kaynak "bizden kim istese, insani nedenlerle işbirliği yapmak niyetindeyiz" dedi, şunları ekledi:

"Rusya, Suriye'de üssü olduğundan, vatandaşlarının tahliyesi anlaşmasında, Baf 'taki 'Andreas Papandreu' hava üssüne ihtiyaç duymayacak. Bir şey gerekirse, askeri imkanlarla olacak ancak bunun, askeri olanak sağlanmasını istemeleriyle hiçbir alakası yok. Kıbrıs'tan, askeri kolaylık talebi yoktur."

LAVROV'UN ANASTASİADİS-PUTİN ARASINDA İMZALANAN SAVUNMA ANLAŞMASININ AKTİFLEŞTİRİLMESİNİ GÜNDEME GETİRMESİ BEKLENİYOR

Haberde, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Suriye meselesi yüzünden "çatlaması" ve perde gerisinde, ABD ile Rusya arasında IŞİD'e karşı savaşta "büyük işbirliği" kurulmasına dönük çalışmalar nedeniyle Lavrov'un 1 Aralık'ta gideceği Güney Kıbrıs'ta vereceği mesajların merakla beklendiği de kaydedildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'le görüşecek olan Lavrov'un Suriye meselesi ve bölgesel gelişmeler, Kıbrıs sorunu ve ikili ilişkiler dışında, Rum askeri altyapılarını kullanma kolaylığı sağlanmasını talep ederek, Anastasiadis'in geçen yılki Moskova ziyareti sırasında Vladimir Putin ile imzaladığı savunma anlaşmasının aktifleştirilmesini de gündeme getirmesi bekleniyor.

Gazete Lavrov'un ayrılmasının hemen ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Ada'ya geleceğini hatırlatarak "Amerikalı yetkiliyle kritik öğleden sonra görüşmelerinde Lefkoşa'nın, Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz'deki hareketleri öngörülebilir unsur olarak öne çıkarılması ve Amerikan yatırımları konusunda menfaat elde etmek için, elindeki jeopolitik konumu kartını kullanması bekleniyor" ifadesine yer verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.