GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Juncker'dan "taahhüt mektubu" iddiası

Juncker'dan "taahhüt mektubu" iddiası

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na, Türkiye'nin dondurulmuş beş müzakere başlığını açma taahhüdü içeren bir mektup gönderdiği iddia edildi.

Yayın Tarihi: 01/12/15 13:07
okuma süresi: 3 dak.
Juncker'dan "taahhüt mektubu" iddiası
A- A A+

Fileleftheros Brüksel çıkışlı haberi "Arka Kapıdan Hediye… Juncker'in Davutoğlu'na, 5 Başlığın Açılmasıyla İlgili Mektubunu Açıklıyoruz" başlığıyla manşete çekti.

Habere göre mektupta, Türkiye-AB Zirvesi'nde alınan kararların devamı olarak Avrupa Komisyonu'nun, Rum tarafının tek yanlı dondurduğu müzakere başlıklarını 2016'nın ilk çeyreğinde açacağı taahhüt ediliyor.

Juncker'in hazırlıkların, "üye devletlerin pozisyonlarına halel getirmeden" başladığına işaret ettiğine dikkat çeken gazete "Türkiye-AB ortak beyanında müzakere başlıkları isimleriyle yer almazken, Komisyon Başkanı bunu 'arka kapıdan' yapıyor" ifadesini kullandı.

Gazete Juncker'in bu hareketinin, veto hakkını koruyan üye ülkeleri bağlamamasına rağmen "ilkeleri, değerleri ve AB üyesi devletlerin egemenlik haklarını ihlal ederek Türkiye'ye hediyeler ve karşılıklar verme mantığıyla hareket ettiğinden" Rum yönetiminin başını ağrıttığına dikkat çekti.

Davutoğlu'nun zirve sırasında yaptığı konuşmada "Kıbrıs Adası'yla ilgili pozisyonumuzu biliyorsunuz" dediğine, bu sözüyle de Türkiye'nin "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni tanımadığını ima ettiğine işaret eden gazet,e tutumun Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in tepkisini çektiğini yazdı.

"LEFKOŞA SIRTINDAN BIÇAKLANDI"

Gazete, "Lefkoşa Sırtından Bıçaklandı" başlığıyla detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:

"Juncker'in taahhüt mektubundan, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tek yanlı engellediği 5 başlığı Lefkoşa'nın tezlerini ve kendisini Türk müzakere başlıklarını buzdolabına kaldırmaya iten sebepleri hesap etmeden açmayı planladığı açıkça anlaşılıyor. Komisyon'un 5 başlığın açılması taahhüdünün, başlıkların isimleriyle birlikte Türkiye-AB ortak beyanına girmesini Lefkoşa reddetmişti. Ancak Juncker bu meseleyi 'arka kapıdan' yeniden gündeme getirdi.

28'lerin onayladığı ortak beyan caydırıcı da değildir ve Komisyon'un, bir miktar başlığın açılmasıyla ilgili hazırlık çalışmalarını, üye devletlerin pozisyonuna halel getirmeden, 2016'nın ilk çeyreğinde tamamlama taahhüdünü içeriyor.

Edindiğimiz bilgiler Juncker'in, Brüksel'in sığınmacılar konusunda Türkiye'nin her türlü bedeli ödeyerek, desteğini almak zorunda olduğuna inanan Almanya Başbakanı Angela Merkel'le uzlaşı temelinde hareket ettiği yönündedir.

Öte yandan 2016'nın ilk çeyreğinin seçilmesi de tesadüf değildir. Bu tarih Avrupalı yetkililerin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'den aldıkları bilgiye dayanarak, Kıbrıs sorununun çözümü için biçtikleri tarihtir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.