GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Rum tarafının "Çözümün ilk günü için 4 şartı"

Rum tarafının "Çözümün ilk günü için 4 şartı"

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, RİK'e verdiği mülakatta, çözümün ertesi günkü Kıbrıs'ın ana hatlarını belirterek, Rum tarafının yürütülmekte olan müzakerelerdeki başlıca taleplerini de dolaylı yoldan ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 27/01/16 11:57
okuma süresi: 3 dak.
Rum tarafının "Çözümün ilk günü için 4 şartı"
A- A A+

Alihtia haberi manşetten; "Çözümün İlk Gününün 4 Anahtarı… Yoannis Kasulidis Kıbrıs Rum Tarafının Şartlarının Ana Hatlarını Ortaya Koyuyor" başlığıyla aktardı.

Habere göre Kasulidis, çözümün ilk günü için şu şartları koştu: 1- Kapalı Maraş derhal teslim edilmeli, 2- toprak düzenlemelerine tabi bütün yerler (ara bölge) derhal teslim edilmeli, 3-önemli sayıda Türk askerinin çekileceği güvence altına alınmalı, 4-güvenlik konusunda, "askeri garanti ve tek yanlı müdahale hakkı olmayan" çözüm olmalı.

Gazete, çözümün ertesi gününe büyük önem veren Rum yönetiminin, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis aracılığıyla çözümün ilk gününe ilişkin somut şartlar koştuğunu vurguladı.

"Çözümün ilk gününden itibaren Kapalı Maraş'ın ve toprak düzenlemelerine tabi olacak bölgelerin derhal teslim edilmesi güvence altına alınmalı. İlk günden itibaren önemli sayıda işgal kuvvetinin çekileceği de güvence altına alınmalı" diyen Kasulidis, güvenlik konusunda Rumları ve Kıbrıslı Türkleri tatmin edecek bir çözüm bulunması gerektiğine işaret etti.

Kasulidis, "Askeri garantilerin ve tek yanlı müdahale hakkının olmaması önemli. Avrupa Birliği bir garantidir çünkü devlet, anayasal düzen ve hukuk düzeninin uygulanmasından sorumlu oluyor" iddiasında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'ni çözümün uygulanmasına nezaret etmeye ikna etmek için büyük çaba harcadıklarına işaret eden Kasulidis, "ilk günden itibaren Kıbrıs Rum tarafını tatmin edecek faaliyetlerde bulunulması şarttır çünkü Kıbrıslı Türkler büyük kazanımlar elde edecek" ifadesini kullandı.
Fileleftheros, Kasulidis'in RİK'e açıklamasını, "Kapalı Maraş'ın ve Ara Bölgenin Derhal Teslimi" başlığıyla aktardı.

Aynı gazete; "Donmuş İhtilaf 'Eridi'" başlıklı haberinde, Kasulidis'in İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre, şu ana kadar kaydedilen ilerlemeye dayanarak, yürütülmekte olan müzakereleri "çözüm yönündeki en ciddi çaba" diye niteleyen Kasulidis, "Birçokları, daha kaç ay gerekecek diye soruyor. Daha bazı dikenli meseleler var, çözülseler çok yakınız, çözülmezlerse o kadar da yakın değiliz cevabını veriyorum" ifadesini kullandı.

Financial Times'ın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis'in gazeteye verdikleri mülakatlarda kullandıkları ifadelerine de yer verilen haberde, "Kıbrıs'taki yarım asırdan fazladır süren acı tarihi ihtilaflardan sonra havada farklı bir ruh var. Son 8 aydır bu donmuş ihtilaf çözüldü, müzakerelerden haberdar olan bazı siyasiler ve diplomatlar 2016'nın Kıbrıs için çıkış yılı olabileceğini söylüyor" ifadelerine yer verildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.