GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

EDEK: "Ankara'nın izlediği çizgi Akıncı aracılığıyla artık açık"

EDEK: "Ankara'nın izlediği çizgi Akıncı aracılığıyla artık açık"

Rum siyasi partiler, Cumhurbaşkanlığı Barış Burcu'nun "çözümle birlikte yeni yapının ortaya çıkacağı" şeklindeki açıklamalarını yorumlamaya devam etti.

Yayın Tarihi: 06/02/16 12:00
okuma süresi: 4 dak.
EDEK: "Ankara'nın izlediği çizgi Akıncı aracılığıyla artık açık"
A- A A+

Başta Fileleftheros ve Alithia olmak üzere Rum gazeteleri, siyasi partilerin açıklamalarına geniş bir şekilde yer verdi.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, yaptığı açıklamada, DİSİ'nin Kıbrıs sorunundaki tavrının net olduğunu, "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin, federal bir devlete dönüşmesiyle devamını öngörmeyecek bir çözümün kabul edilmesinin mümkün olmadığı şeklinde olduğunu ifade etti.

Neofitu, Kıbrıs sorununun, bir kimsenin söyledikleri aracılığıyla çözümlenmeyeceğini, bir anlaşma sağlanması durumunda, belirsizlikler, koşullar ve önkoşullar olmaksızın kayda geçirilmiş olanların var olacağını, herhangi bir açıklama üzerinde değil anlaşmaya ilişkin olarak görüşlerin ortaya konacağını belirtti.

AKEL adına açıklama yapan Tumazos Çelepis, , "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin dönüşümü ve devam etmesinin, kendileri için kırmızı çizgiyi teşkil ettiğini ifade etti.

Çelepis, Burcu'yu kendisine isnat edilenlerle değil gerçekten söyledikleriyle değerlendirdiklerini belirterek bunun, Kıbrıs Türk tarafının bilindik tezi olduğunu ve şu anda değişmesini beklemediklerini savundu.

Burcu'nun açıklamalarındaki diğer söylemlere de atıfta bulunarak prestij ve içe dönük nedenlerden dolayı söylediklerinden bağımsız olarak gerçekte "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin devamına sahip olunacağının farkına vardıklarını ileri süren Çelepis, bunun da Burcu'nun "iki egemen devlete dayalı konfederasyonun müzakere edilmediği iki kurucu devletli federal Kıbrıs'ın müzakere edildiği" şeklindeki açıklamasına ve Burcu'nun "yeni devletten değil yeni federal yapıdan" bahsetmesine dayandığını savundu.

DİKO konu hakkında yaptığı açıklamada, Burcu'nun açıklamalarına ilişkin yorumlarının farklı olduğunu belirterek, Türk tarafının, Burcu'nun açıklamalarıyla, Anastasiadis'in "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamının anlaşılır olduğu ve AB ile BM'ye yeniden başvuruda bulunmasına gerek olmayacağı" şeklindeki açıklamasını yok ettiğini öne sürdü.

Bu gelişmeye yönelik sorumluluğun hükümete ait olduğunu düşündüklerini ifade eden DİKO, "Anastasiadis'in ya "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin lağvedilmesinin ve yeni bir yapı ile yeni ortaklığın görüşülmesini kabul ettiği ve bunu gizlediği, ya da bu konuyu sona bıraktığı" şeklinde şüphelerinin bulunduğunu belirtti.

EDEK ise açıklamasında, Ankara'nın, Cumhurbaşkanı Akıncı aracılığıyla izlediği çizginin artık açık olduğunu savundu.

EVRO.KO, "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin dağılmasının ve partenojenezin, halkın tercihleri olmadığını, tüm bunların, Ankara'nın, Kıbrıs'ta egemenlik kurmak istemesine ilişkin gerçek Türk niyetlerini ortaya koyduğunu ileri sürdü.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise yaptığı açıklamada, müzakerelerdeki iyi ortamı dinamitleyen yeni Türk "kışkırtmalarının" önünde bulunduklarını savunurken, çözümün "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin devamını garanti altına alması gerektiğini ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı açıklamasında, bu konuyu görüşmeler masasına getirmesi ve Akıncı'dan, müzakere belgelerinde kayda geçecek, bu konuda net bir görüş istemesi için Anastasiadis'e çağrıda bulundu.

Dayanışma Hareketi ise açıklamasında Burcu'nun açıklamalarının, Akıncı'nın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dağılmasından başka bir şeyi görüşmediğini teyit etmesini teşkil ettiğini iddia etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.