GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Marontiler, Rum oluşturucu eyaletine katılmak istediklerini bildirdiler

Marontiler, Rum oluşturucu eyaletine katılmak istediklerini bildirdiler

Maronitler, olası çözümde Kıbrıs Rum oluşturucu eyaletine katılma isteklerini Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in huzurunda yeniden dile getirdi.

Yayın Tarihi: 08/02/16 10:58
okuma süresi: 3 dak.
Marontiler, Rum oluşturucu eyaletine katılmak istediklerini bildirdiler
A- A A+

Politis "Harita 4 Köyden Geçer… Maronitler, İki Köye Derhal Yeniden Yerleşim İstiyor" başlıklı haberinde, Maronit kilisesinin kurucusu olduğuna inanılan Ay. Marona'nın dün, Lefkoşa'nın Rum kesimindeki Panagia Ton Hariton Katedrali'nde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in de katıldığı törenle anıldığını yazdı.

Habere göre, törende konuşan Maronitlerin Rum meclisindeki temsilcisi Andonis Hacirusos, Anastasiadis'e hitaben "Maronit cemaatinin hedefi, köylerine, mallarına ve kiliselerine geri dönmektir. Vatanın yeniden birleşmesi için belirleyici öneme sahip kritik bir dönemden geçtiğimizin bilincindeyiz. Bu zor çabada Maronitler olarak sizin tarafınızdayız" dedi.

Maronitlerin tezlerini daha önce Anastasiadis'e de, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya da aktardıklarını hatırlatan Hacirusos'un "Maronitler'in tek hedefi köylerinin var olması ve haklarının tesis edilmesidir" dediğini belirten gazete, şunları ekledi:

"Edindiğimiz bilgiye göre Maronitlerin talepleri topraksal olarak (sadece siyasi değil) Kıbrıs Rum toplumuna tabi olmaktır. Bu da federal bir Kıbrıs'ın haritasının iki federal eyaleti düz bir çizgiyle ayırmayacağı anlamına geliyor."

Hacirusos'un, "cemaatimizin, yeni federal anayasada buna uygun bir ifadeyle tarihi azınlık cemaati olarak tanınmasını önemli buluyoruz" diyerek Maronitlerin Ay. Marina (Gürpınar) ve Asomato (Özhan) köylerine derhal yeniden yerleşme talebinin ileri götürülmesini istedi.

Roma Katolik Kilisesi Yönetim Kurulu Doğu Kiliseleri Cemaati Valisi Kardinal Leonardo Sandri de "Maronitler, olası bir birleşik ve konfederal devlet varlığında yalnız dini değil, milli azınlık olarak da tanınmak istiyor" ifadesini kullandı.

Gazete, Rum Yönetimi başkanlığından kaynakların "Vatikan'ın söylemi, Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinde spekülatif değil çünkü Maronitlerin, 1960 Anayasası'nı bertaraf etmeden, Kıbrıs Rum toplumu içerisinde cemaat olarak tanınma tezleri biliniyor" dediğine işaret etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.