GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Ara çözüm süreci başarısızlığa uğradı, muhalefet partileri tepkili

Ara çözüm süreci başarısızlığa uğradı, muhalefet partileri tepkili

Güney Kıbrıs'ın, kendi doğalgazını çıkarana kadar, ucuz elektrik üretimi için yurtdışından doğalgaz tedarik etmesi olarak adlandırılan "ara çözüm" çerçevesinde çıkılan ihalede birinci gelen "Vitol" şirketinin nihai önerisinin reddedilmesiyle, ara çözüm çabasının bir kez daha başarısızlığa uğradığı ifade edildi.

Yayın Tarihi: 09/02/16 11:42
okuma süresi: 6 dak.
Ara çözüm süreci başarısızlığa uğradı, muhalefet partileri tepkili
A- A A+

Simerini gazetesinde yer alan habere göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Rum radyosu RİK'e yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis aynı zamanda Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA), Enerji Düzenleme Kurulu (RAEK) ve Elektrik İdaresi (AİK) yetkililerinin de katılımıyla geçtiğimiz gün Başkanlık Sarayında bir toplantı yapıldığını ve ara çözümle ilgili durum üzerinde genel bir görüşme yapıldığını teyit edebileceğini söyledi.

Bu görüşmede bazı kararlar alındığını dile getiren Hristodulidis, ancak ilk önce bunlarla ilgili bazı faaliyetlerde bulunulması gerektiğini, çünkü ortada hukuki meseleler bulunduğunu ve yapılan görüşmenin sonucuna kendi tarafından değinilmesinin doğru olmadığını sözlerine ekledi.

Rum basınında dün çıkan haberlerde, hükümetin Vitol şirketinin nihai önerisini kabul etmemeye karar verdiğinin ifade edildiğini yazan gazete, bahse konu ihale sürecinin 2 yıl önce başladığını, yapılan birçok önerinin akabinde, Vitol şirketinin "oyunda tek kaldığını" ve bundan ötürü de anlaşmanın şartlarında değişiklik talep ettiğini, bunun ise hükümet tarafından kabul edilmediğini ekledi.

PARTİLER

Muhalefet partilerinin, bu gelişmenin hükümetin kötü planlamaları ve icraatlarının sonucu olduğu suçlamasında bulunduğunu yazan gazete, AKEL'in, Güney Kıbrıs'ın tek yanlı ilan ettiği "Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)" içerisinde bulunan 12'nci parseldeki Afrodit yatağının kalkındırılması için neden hala daha bir anlaşma olmadığı sorusunu sorduğunu aktardı.

Habere göre, AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis konuyla ilgili açıklamasında, şirketin aşırı taleplerinden ötürü, sürecin başarısızlıkla sonuçlanmasının parti için beklenen bir gelişmeden ibaret olduğunu söyledi.

Doğal gaz ithal edilmesinde yaşanan başarısızlığı, enerji dengelerindeki olumsuz bir gelişme olarak nitelendiren Lukaidis, Rum kesiminin önümüzdeki 6 yıl için doğal gazsız kalmayı sürdüreceğini belirtti.

Lukaidis, hükümeti, Afrodit yatağının değerlendirilmesinden başka bir şey olmayan ve kendilerine kalan tek seçeneğin ileriye gitmesi için düşünmeye ve sorumluluklarını üstlenmeye çağırdı.

DİKO açıklamasında, hükümeti konu hakkında yanıtlar vermeye çağırırken; Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Basın Sözcüsü Paris Mavromattis de açıklamasında, ara çözümle ilgili planların iptal edilmesinin, tanımlanamaz bir oyalama sürecinin doğal gelişmesi olduğunu ve kesinlikle beklenen bir şey olduğunu söyledi.

Alithia gazetesi ise "Ara Çözümle İlgili Başarısızlığın Ardından Hükümetin Hareketleri" başlıklı haberinde, Vitol şirketinin ara çözüm müzakerelerinde ortaya koyduğu taleplerin akabinde ara çözüm fikrinin kesin olarak terk edildiğini ve doğal gazın adaya artık Afrodit yatağından geleceğini yazdı.

Hükümetin şu an Rum kesimine doğal gazın gelişi konusunda daimi bir çözüme odaklandığını yazan gazete, hükümetin, Rum Elektrik İdaresi AİK'in, akaryakıt satın alım maliyetini nasıl azaltacağına odaklanacağını da aktardı.

Fileleftheros gazetesi ise haberinde, Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) Yönetim Kurulu'nun, geçtiğimiz Pazar günü Başkanlıkta yapılan toplantıda, ortağından (yani devletten) aldığı direktifler temelinde, Vitol şirketinin nihai önerilerini kabul etmeyeceği konusunda resmen karar almak için, dün olağanüstü toplandığını haber verdi.

Buna paralel olarak, Rum kesiminin önümüzdeki 5 yıllığına doğal gazsız kalması ihtimalinin Hükümeti ve AİK'i alarma geçirdiğini yazan gazete, çünkü 2020 yılından itibaren, elektrik üretimi için doğal gaz kullanılmazsa, havayı kirleten maddeler yüzünden elektrik maliyetine ciddi bir yük bineceğini kaydetti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, bu sebepten dolayı, AİK'i elektrik maliyetini azaltması için ciddi adımlar atmaya çağırdığını yazan gazete, verilen direktiflerin, AİK tarafından akaryakıt satın alınması süreci ve ihalesiyle alakalı olduğunu belirtti.

Şimdi bütün dikkatlerin Afrodit'ten doğal gaz gelişiyle ilgili çalışmalara odaklandığını kaydeden gazete, DEFA'nın bunun için bir çalışma grubu kurduğunu, ancak şimdiye kadar ortaya iyimser sonuçlar çıkmadığını ekledi.

Politis ise "Tek Çıkar Yol Afrodit… Başarısızlık Endişe Getirdi" başlıklı haberinde, ara çözüm sürecinin başarısızlığa uğramasının, Rum kesimini yalnızca 2020-2022'ye kadar yalnızca petrole mahsur bırakmadığını, elektrik üretiminde doğal gaz olmaması yüzünden, sera gazları ve havayı kirletici maddelerin ileride getireceği ek külfetin de korkuttuğunu yazdı.

Hükümetin dikkatinin şu an Afrodit yatağının kalkınma planıyla ilgili olarak, Afrodit yatağındaki şirketlerle bir anlaşmaya varılması olduğunu kaydeden gazete, AB'nin sera gazlarıyla ilgili yeni yönergesinden de bazı sapmalar isteneceğini ekledi.

Haravgi ise habere "Ara Çözüm Terk Ediliyor" başlığıyla yer verdi.

LARNAKA BELEDİYESİNDEN TOTAL İLE ENİ'YE HAYIR

Alithia gazetesinde yer alan bir haberde ise, Larnaka Belediye Meclisi'nin, hidrokarbon şirketlerinin, denizde yapılacak sondaj çalışmalarına destek hizmetleri verilmesi için, Larnaka limandaki tesislerinin faaliyetleriyle ilgili izinlerinin uzatılması talebini, dün akşam reddettiğini haber verdi.

Haberi "Larnaka ENI ve Total'in Talebine Hayır Dedi" başlığıyla yayımlayan gazete, hükümetin artık başka alternatif seçenekleri incelemekle yükümlü olduğunu ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.