GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

"Hellim dosyasında belirsizlikler ve zaaflar" iddiası

"Hellim dosyasında belirsizlikler ve zaaflar" iddiası

Hellimin "Menşe İsmi Korumalı" ürün olarak tescil edilmesi amacıyla hazırlanan dosyada belirsizlikler ve zayıflıkların olduğu iddia edilirken, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, hellim dosyasının iyi düzenlenmiş ve eksiksiz olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 14/02/16 12:43
okuma süresi: 3 dak.
"Hellim dosyasında belirsizlikler ve zaaflar" iddiası
A- A A+

Simerini gazetesi "Belirsizlikler ve Hatalar" başlığıyla manşetten verdiği ve iç sayfalarında aktardığı haberinde, hellimin Menşe İsmi Korumalı" ürün olarak tescil edilmesi önünde önemli engellerin yükseldiğini yazdı.

Tescil konusunda hellim üretimi yapan üretici ve tüccarlardan gelen 9 itirazın Rum Tarım Bakanlığı'na iletildiğini anımsatan gazete, itirazların bazılarının (İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD'den itirazlar) içeriğine bakıldığında hellim dosyasında önemli belirsizlik ve zaafların görüldüğünü savundu.

İtirazlara göre hellim dosyasında küçükbaş hayvanlar tarafından tüketilmesi gereken bitkiler arasında koruma altındaki bazı endemik bitkilerin adının geçtiğini kaydeden gazete, bu maddenin onaylanması durumunda bu bitkilerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını, ayrıca çevrecilerin de büyük tepkisine yol açacağını yazdı.

İtirazlar incelendiğinde küçükbaş hayvanların cinsiyle ilgili büyük bir belirsizliğin olduğunu kaydeden gazete, ayrıca "Lactobacillus cypricasei" (Kıbrıs peynirinden laktobasil) ve diğer konularla da ilgili itirazların olduğundan söz etti.

Habere göre itirazda bulunanlar şunlar:

• AB üye ülkesi olarak İngiltere
• Avustralya'dan Dairy Australia Limited
• Avustralya'dan FFF Fine Foods Pty
• Yeni Zelanda'dan Association of New Zealand (DCANZ) and the New Zealand Specialist Cheesemakers Association
• ABD'den Consortium for Common Food Names
• Kuveyt'ten U.T.CO Trading Company
• Türkiye'den Avunduk İthalat İhracat Gıda ve Zirai Aletler Sanayi Ticaret Ltd.
• Türkiye'den Navimar Food Gıda İmalatı ve Gıda
• Türkiye'den D.M Gıda Maddeleri Pazarlanma Sanayi ve Ticaret Ltd.,

KUYALİS

Öte yandan gazeteye açıklamada bulunan Tarım Bakanı Kuyalis, Bakanlığın itirazları incelemeye başladığını belirtti.

Tescil konusunun Bakanlık için büyük önem taşıdığını vurgulayan Kuyalis, itirazları iyice inceleyeceklerini, itirazlarda bulunanlarla iletişime geçeceklerini belirtti.

Kuyalis dosyanın iyi düzenlenmiş ve eksiksiz olduğuna da işaret ederek, bakanlığın ortaya çıkan her engeli aşmaya hazır olduğunu söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.