GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

AHI Başkanı: "Erdoğan'ın tutumu Kıbrıs'ta bir çözüm için en büyük engeldir"

AHI Başkanı: "Erdoğan'ın tutumu Kıbrıs'ta bir çözüm için en büyük engeldir"

Amerikan Helen Enstitüsü (AHI) Başkanı Nick Larigakis, Enstitünün ABD yetkilileriyle görüşmelerinde her zaman ülkelerinin Türkiye'ye Kıbrıs sorunundaki tutumundan dolayı baskı uygulaması gerektiğini vurguladıklarını söyledi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında en büyük sorun olduğuna işaret etti.

Yayın Tarihi: 06/05/16 07:40
okuma süresi: 3 dak.
AHI Başkanı: "Erdoğan'ın tutumu Kıbrıs'ta bir çözüm için en büyük engeldir"
A- A A+
Larigakis başkanlığında bir AHI heyeti bugün Rum Lider Nicos Anastasiades tarafından kabul edildi. Anastasiades heyete, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla BM gözetiminde devam etmekte olan müzakereler hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yer alan görüşmeden sonra basına açıklamalarda bulunan Nick Larigakis, "Cumhurbaşkanı ve görüşeceğimiz diğer kişiler tarafından (Kıbrıs Türk Toplumu lideri) Sayın Akıncı'yla yapılmakta olan görüşmeler hakkında bilgilendirilmek ve bir çözüme varılmasında nasıl yardımcı olacağımızı görüşmek amacıyla Kıbrıs'tayız" dedi.

Kıbrıs sorununun AHI'nin ABD'de ortaya koyduğu başlıca konu olduğunu belirten Larigakis, Kıbrıs'taki müzakerelerle ilgili bir soruyu yanıtlarken Cumhurbaşkanı Anastasiades'ten, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı'nda Avrupa ve Avrasya İşleri Müsteşar Yardımcısı Amanta Sloat'un brifinginden farklı bir şey duymadıklarını söyledi.

Nick Larigakis, "Tabii tereddütler vardır. Hepimiz biliyoruz ki en büyük sorun Erdoğan'ın tutumu ve onun bir çözüme yönelik tutumudur. ABD'de altını çizdiğimiz Erdoğan veya Türkiye olumsuz hareket ettiğinde ABD'nin, görüşmelerin ilerlemesi ve Kıbrıs sorununun çözülmesi, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi ve korunması için bunun faydalı olmadığının altını çizmesidir" şeklinde konuştu.

Larigakis, ABD'de yetkililere, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından da Kıbrıs ziyareti sırasında belirtilmiş olan Kıbrıs'ın bölgedeki önemli jeo-stratejik rolünde tam anlamıyla oynayabileceği tek yolun bu olduğunu söylediklerini ifade etti, 2016'da NATO güçlerinin hala bir AB üyesi devletin toprağını işgal altında tutmasının kabul edilemez olduğuna işaret etti.

Bir başka soruyu yanıtlayan Larigakis, ABD'nin Kıbrıs sorunu üzerinde devam etmekte olan müzakerelere hız kazandırmak bakımından Türkiye'ye baskı yapması gerektiğini tekrarladı.

ABD'deki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili soruya da Nick Larigakis, AHI'nın adaylar Hilary Clinton ve Donald Trump'a ulaştığını, kendilerinden Amerikalı Yunanlıların ulusal konularında da politik beyanda bulunmalarını istediklerini bildirdi.

"Kendileriyle temastayız ve kendilerine ulusal konularımızda bilgi vereceğiz, ABD, Kıbrıs ve Yunanistan arasında ilişkileri daha da ileriye götürmek için en iyisini yapmaktayız" diyen Larigakis, İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasında bölgedeki ABD çıkarları için ittifakın önemli olduğuna da dikkat çekti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.