GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 2 dak.

Cystat: "Deflasyon 34 aydan beri negatif bölgededir"

Cystat: "Deflasyon 34 aydan beri negatif bölgededir"

Kıbrıs İstatistik Dairesi Cystat, deflasyonun Nisan 2016'da % -2,5 düştüğünü ve 34 aydan beri negatif bölgede olduğunu bildirdi.

Yayın Tarihi: 06/05/16 08:25
okuma süresi: 2 dak.
Cystat: "Deflasyon 34 aydan beri negatif bölgededir"
A- A A+
Deflasyonist baskılar, Güney Kıbrıs ve uluslararası kredi kurumlarının hükümetin mali ihtiyaçlarını ve bankacılık sektörünü korumak için 10 milyar Euro'luk kurtarma anlaşmasından bir ay sonra Nisan 2013'te başlamıştı.

Cystat'a göre, Mart 2016'daki 97,89 birimle karşılaştırıldığında Tüketici Fiyatları Endeksi petrol ürünleri fiyatlarıyla bazı giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artışa bağlı olarak Nisan 2016'da % 0,16 veya 98,5 birim artmıştı. Elektrik fiyatlarında da düşüş kaydedilmişti.

DEFLASYON NEDİR?

Paranın satın alma gücünün artmasına denir. Bir enflasyon neticesinde değerini kaybetmiş paranın değerini tespite yarayan yollardan biri deflasyondur. Ancak para değerindeki düşüş çok olduğu zaman deflasyon pek az olur, memleket ekonomisi üzerinde olumsuz tesirler yapar.

Genellikle tedavülde (dolanımda) bulunan para miktarının azaltılması sonucu toplam talepte ve fiyatlar genel düzeyinde meydana gelen düşüştür.

Fiyatlardaki bu düşüşün gerçekleşebilmesi için paranın tedavül hızında bir değişme olmaması gerekir. Gelişmiş ülkelerde deflasyon çoğunlukla konjonktürel bir hareket olarak ortaya çıkar.

Kaynak: Kıbrıs Haber Ajansı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.