GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Kasulidis: "Şartlar yerine getirilmezse ret oyu vereceğiz"

Kasulidis: "Şartlar yerine getirilmezse ret oyu vereceğiz"

AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına "Schengen" üyesi ülkelere seyahatlerinde vizelerin kaldırılması yönünde aldığı tavsiye kararının ardından Güney Kıbrıs'ta Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos arasında başlayan tartışma dün şiddetlenerek devam etti.

Yayın Tarihi: 06/05/16 12:01
okuma süresi: 5 dak.
Kasulidis: "Şartlar yerine getirilmezse ret oyu vereceğiz"
A- A A+
Politis gazetesi, "Seçim Öncesi – Kıbrıs Sorunu – Kasulidis ve Papadopulos Arasında Yazılı-Sözlü Zıtlaşma" başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos arasında Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması konusunda başlayan tartışmanın dün de devam ettiğini yazdı.

İkili arasındaki tartışmanın dün hem yazılı, hem de sözlü şekilde sürdüğünü yazan gazete, en dikkat çekici açıklamanın ise Kasulidis'in Papadopulos'u Kıbrıs sorununun çözümünü istememekle suçlaması olduğunu yazdı.

Gazete, dün ilk açıklamanın Güney Kıbrıs'ta bir radyoya konuşan Papadopulos'tan geldiğine işaret ederek, Türk vatandaşlarına "Schengen" ülkelerine vizelerin girişine izin verilmesi konunda sert eleştirilerde bulunan Papadopulos'un Rum Ulusal Konseyi'nin toplanmasını istediğini yazdı.

Papadopulos, Rum hükümetinin dış politikasının başarısız olduğunu ve 80 bin Türk vatandaşının kontrolsüz seyahat edecek olmasına ilişkin endişelerini dile getirdi.

Kasulidis'in daha önce "Milliyet" gazetesinde yer alan söyleşisinde Ercan Havaalanı'ndan seyahat etmekle ilgili söylediklerine de değinen Papadopulos, aynı radyo programa katılan Kasulidis'in de yanıtının sert olduğunu vurguladı.

Kasulidis, Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması konusuyla, kendisinin bir Türk gazetecinin "bir gün Ercan Havaalanı'ndan seyahat etmek ister miydiniz?" sorusuna verdiği yanıt arasında nasıl ilişki kurulabildiğini anlamadığını belirtti.

Güney Kıbrıs'ın vizelerin kaldırılması yönünde oy kullanmadığını vurgulayan Kasulidis, aralarında Papadopulos'un da bulunduğu bazı politikacıların Kıbrıs sorununun çözümünü istemediklerinin altını çizdi.

Gazete, iki siyasetçinin karşılıklı atışmasının sonradan gün içerisinde de devam ettiğini, Papadopulos'un yeni açıklamasında Kasulidis'i "izlediği AB ve dış politikanın tamamen başarısız olması sebebiyle soğukkanlılığını kaybetmekle" suçladığını aktardı.

Papadopulos ayrıca, Kasulidis'in kendisiyle hemfikir olmayan herkese hakaret ettiğini savundu ve "kendisine kolaylık olduğu için yasadışı Timbu (Ercan) havaalanından uçabileceğini söyleyen bir politikacının doğru ve tarafsız değerlendirmelerde bulunabileceğini düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

Gazete, Kasulidis'in bu açıklamalara akşamüzeri yanıt verdiğini ve Papadopulos'un "Ercan, Barbaros gemisi ve diğer sözlerinin konuyla alakaları olmadığını" vurguladığını aktardı.

Kasulidis açıklamasında, Milliyet gazetesinde yer alan röportajında Ercan kısmına ilişkin soru ve kendisine verilen yanıtı tam şekliyle okuyarak Papadopulos'a yanıt verdi.

"İSTİSNA OLMASINI, KISMİ VEYA TAM ERTELEME İSTEYEBİLİRİZ"

Kasulidis, açıklamasının devamında, Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması sürecinin ayrıntılarına değinerek, konunun Avrupa Konseyi'nde görüşülmesi sırasında Güney Kıbrıs'ın "istisna olmasını, tam veya kısmi erteleme yapılmasını isteyebileceğini" açıkladı.

Kasulidis, "bunun için ortaklarına bunu isteme sebeplerini haklı göstermelerinin yeterli olacağını" savundu.

Kasulidis ayrıca, vizenin kalkması koşullarından olan ve Güney Kıbrıs'ı da ilgilendiren iki koşula özellikle değinerek, bunlardan "geri iade anlaşması (yani ülkeye yasadışı giren herkesin gönderilmesi) ve Türkiye ile AB arasında polis ve mahkemelerin işbirliği yapmaları koşulu" olduklarını vurguladı.

Kasulidis, "Bu şartlar yerine getirilmezse, Kıbrıs, vizenin kaldırılması aleyhine oy verecek" şeklinde konuştu.

AKEL: "4:1 ORANI UZLAŞISI BENİMSENSİN"

Öte yandan Haravgi gazetesi, AKEL'in, Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması konusunun, Kıbrıs sorununun çözümüne olası etkileri konusunda endişeli olmadıklarını yazdı.

AKEL adına açıklamada bulunan Stefanos Stefanu'nun, Türk vatandaşlarına "Schengen" ülkelerine girişlerde vizenin kaldırılması tavsiyesinin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyinde onaylanması durumunda Türk vatandaşlarının Birleşik Krallık ve İrlanda dışındaki AB ülkelerine girip, bir süre kalabileceklerini ancak daimi ikamet ya da çalışmanın söz konusu olmadığını belirtti.

Stefanu, Türkiye'nin diğer üçüncü ülkelerden farklı hiçbir ayrıcalığa sahip olmayacağını ve Türkiye'nin tüm şartları yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, AKEL olarak Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin devam etmesi gerektiği düşüncesini taşıdıklarının altını çizdi.

Stefanu ayrıca, "ülkenin demografik yapısını korumak için Türk vatandaşların daimi yerleşmelerine sınırlama getiren dörde bir (4:1) oranı uzlaşısının benimsenmesi gerektiğini" de öne sürdü.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.