GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

"Kıbrıslıların üçte birinin sigara içtiği tahmin ediliyor"

"Kıbrıslıların üçte birinin sigara içtiği tahmin ediliyor"

Sağlık Bakanı George Pamborides, Kıbrıslıların üçte birinin sigara içtiğinin tahmin edildiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 31/05/16 13:11
okuma süresi: 3 dak.
"Kıbrıslıların üçte birinin sigara içtiği tahmin ediliyor"
A- A A+
Pazartesi günü ada genelinde sigara içmeme kampanyası başlatılması dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyen Pamborides, "Kıbrıs'ta sigara içenlerin oranının Avrupa'daki en yüksek oranlardan biri olduğunu, nüfusun % 31'ine denk geldiğini, sigara içmenin da başlıca risk faktörlerinden biri olduğunu belirtti.

"Maalesef Eurobarometer 2015'e göre Kıbrıs % 55'lik bir oranla iş yerlerinde sigara dumanına maruz kalınması bakımından en fazla ülkeler ve çalışma saatleri içerisinde 1-5 saat arasında sigara dumanına maruz kalınması bakımından (% 14) ülkelerin arasında yer alıyor" şeklinde konuşan Sağlık Bakanı, bu rakamların, kamu kuruluşlarında sigara içmenin nasıl yasaklanacağını ve denetimler yapılacağını tavsiye eden yasanın nasıl tam olarak uygulanabileceğinin şart koşulduğu bir memorandum kapsamında bu yılki kampanyanın önemini vurguladığını ifade etti.

İhtiyatlı tahminlerin Avrupa Birliği'nde 2002'de 7300 yetişkinin, çalışma yerlerinde pasif içici olan sigara içmeyenler de dâhil öldüğünü gösterdiğine dikkat çeken George Pamborides basın toplantısında Kıbrıs'ta sigarayı bırakmaya yardımcı olan klinikler bulunduğunu hatırlattı.

Sağlık Bakanı 2015'te 276 kişinin sigarayı bırakma programlarına katılmak için başvuru yaptığını, 208'inin katıldığını, 93'ünün programı başarıyla tamamladığını anlattı; uluslararası veriler esasında % 45 başarı oranının özellikle tatmin edici olduğunun düşünüldüğünü kaydetti.

Pamborides, Bakanlığın, kendi bölgelerinde bedava programlar hakkında bilgi almak isteyenler için 1431 sigara bırakma telefon hattı açtığını bildirdi.

Basın konferansında konuşan Polis Müdürlüğü Operasyonlar Şef Yardımcısı Lambros Themistokleous ise, polisin 35180 denetlemesinde yasada yasaklanan yerlerde sigara içen 7725 kişinin ihlalini rapor ettiklerini açıkladı.

Kıbrıs Solunum Toplumu adına konuşan Alexis Papadopoulos da, Lefkoşa Genel Hastanesi Pulmoner Kliniği'nin 10000 katılımcıyla yaptığı son araştırmada, Kıbrıs'ta halkın % 31,9'u sigara içtiğinin saptandığını söyledi.

Papadopoulos, Kıbrıs'ın %28 olan Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde olduğunu, Yunanistan'ın %40'la birinci sırada yer aldığını, kuzey Avrupa ülkelerinin daha düşük oranları bulunduğunu belirtti ve İsveç'te sigara içme oranının %16 olmasını örnek gösterdi.

Orta Eğitim Dairesi Müdürü Kyprianos Luis ise basın toplantısında, 2015'te atılan somut adımlar sonucu sigara içen öğrencilerin oranının azaldığını, hem öğretmen hem de öğrencilerin okullarda sigara içilmemesi çabalarına katkıda bulunmalarının beklendiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.