GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Türkiye'nin İsrail ve Rusya'yla ilişkileri Güney'in sıkı takibinde

Türkiye'nin İsrail ve Rusya'yla ilişkileri Güney'in sıkı takibinde

Güney Kıbrıs Türkiye'nin İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı. Özellikle Türkiye ile İsrail arasında bugün imzalanacak işbirliği anlaşmasıyla ilgili gelişmeler öncesinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Nikos Anastasiadis'i anlaşma hakkında bilgilendirdi.

Yayın Tarihi: 28/06/16 12:13
okuma süresi: 4 dak.
Türkiye'nin İsrail ve Rusya'yla ilişkileri Güney'in sıkı takibinde
A- A A+
Türkiye'nin İsrail ve Rusya ile olan ilişkilerinde yaşanan gelişmelerle ilgili haberler, bugünkü Rum gazetelerinde geniş yer aldı.

Fileleftheros gazetesi "Erdoğan Cepheleri Kapatıyor… Türkiye'nin İsrail ve Rusya ile Paralel ve Eş Zamanlı Hareketleri" başlıklı manşet haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün özür dileyerek Moskova ile yakınlaşma hareketi yaptığını, öte yandan bugün de Türkiye ile İsrail arasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin bir anlaşma imzalanacağını kaydetti.

Gazete, "takındığı tavırla güçlü komşularıyla birçok cephe açan Ankara'nın, bunları uzlaşı hareketleriyle aşamalı olarak kapamaya çalıştığının açık olduğunu" öne sürdü.

Habere göre, dün Rum devlet kanalına konuşan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ise, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'i anlaşma hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

DOĞU AKDENİZ ARKA PLANI

Filelftheros gazetesi gelişmelere dair haberleri "Uçağın Düşürülmesi Konusunda Erdoğan'dan Moskova'ya Özür… Ankara Çatıştığı Komşularıyla Özürlerle Köprüler İnşa Etmeye Çalışıyor- Yıldız İşaretleriyle Normalleşme- İsrail ile Türkiye Anlaşma İmzalıyor, Gazze İçin Farklı Yaklaşımlar- Pakette Enerji de Var" başlıklarıyla da yer verdi.

Politis gazetesi ise "Türkiye-İsrail İçin Uzlaşma Kanalları… İki Ülke Arasındaki Anlaşma Bugün Resmen İlan Ediliyor" başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Türkiye ile İsrail'in, Mavi Marmara gemisinde yaşanan kanlı olay sebebiyle süren altı yıllık uzlaşmazlığa, son verdiklerini yazdı.

Gazete bu gelişmenin "İsrail MEB'indeki doğal gazdan istifade edilmesi planlamasıyla ilgisiz olmadığı" yorumunu da yaptı.

Gazete, "Putin'e de Özür" başlıklı haberinde ise, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rus savaş uçağının Türk Ordusu tarafından düşürülmesi konusunda özür dileyerek, Moskova'ya yönelik açılımda bulunduğunu da yazdı.

Gazete iç sayfalardan ise haberine "Altı Yıllık Kaşıntıya Son… İsrail ile Türkiye Doğu Akdeniz Arka Planıyla Birlikte Aralarındaki İlişkiyi İyileştiriyor" başlıklarıyla geniş yer verdi.

Güney Kıbrıs-İsrail ilişkilerinin sıkılaşmasına bağlı olarak, Tel Aviv-Ankara yakınlaşmasının gerçekleşmesinin de kesin olarak addedildiğini yazan gazete, ancak bu yakınlaşmanın beklenenden daha hızlı olduğunun ise gerçek olduğunu belirtti.

Konu hakkında bilgisi bulunan "diplomatik kaynaklara" dayanarak, Lefkoşa Rum kesiminin Tel Aviv'den, "Türkiye ile ilişkilerinin iyileşmesinin Kıbrıs aleyhinde olmayacağına dair teyitler aldığını" da kaydeden gazete, Rum kesimi ile Tel Aviv'deki birçok kişinin, bu yeniden yakınlaşmada jeopolitik ve enerjiyle ilgili boyutlar gördüklerini ekledi.

Simerini gazetesi ise habere "Erdoğan Diplomatik Zar Atıyor- Türkiye Bugün İsrail ile Yeniden Yakınlaşma Anlaşması İmzalıyor" başlıklarıyla manşetten, "Sözlerle Anlaştılar- Erdoğan Putin'den Pişman Bir Şekilde Rusya-Türk Dostluğunun Yeniden Kurulmasını İstedi" başlıklarıyla da iç sayfadan yer verdi.

Haber Alithia gazetesinde ise "Erdoğan Putin'den Hoşgörü İstedi" başlığıyla yer aldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.