GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Anastasiadis: "Kıbrıs müzakerelerindeki görüşmeler hedefli ve sonuca yöneliktir"

Anastasiadis: "Kıbrıs müzakerelerindeki görüşmeler hedefli ve sonuca yöneliktir"

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerinde gelecek aylarda daha hızlı ilerleme olacağına inandığını belirtti, görüşmelerin hedefli ve sonuca yönelik olduğunu, hem var olan ayrılıklar hem de iki tarafın henüz görüşmediği konular üzerinde yoğunlaşacağını vurguladı.

Yayın Tarihi: 01/07/16 07:34
okuma süresi: 6 dak.
Anastasiadis: "Kıbrıs müzakerelerindeki görüşmeler hedefli ve sonuca yöneliktir"
A- A A+
"Kıbrıs Cumhuriyeti" Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerinde gelecek aylarda daha hızlı ilerleme olacağına inandığını belirtti, görüşmelerin hedefli ve sonuca yönelik olduğunu, hem var olan ayrılıklar hem de iki tarafın henüz görüşmediği konular üzerinde yoğunlaşacağını vurguladı.

Gürcistan`ın Kıbrıs Büyükelçisi Revaz Lominadze`nin güven mektubunu kabulünde konuşan Anastasiadis, Mayıs 2015`ten bu yana Kıbrıs sorunu üzerinde kapsamlı bir çözüme ulaşılması için devam etmekte olan müzakere süreceğine değindi, `iki tarafın Yönetim ve Güç Paylaşımı, Mülkiyet, Ekonomi ve AB fasıllarıyla ilgili bir dizi önemli konuda ortak mutabakatı olduğunu kaydetti.

Anastasiadis, "Bununla birlikte sözü edilen dört başlıkta hala ayrılıklar vardır. İki belirleyici başlıkta, Toprak Ayarlamaları`yla Güvenlik ve Garantiler üzerinde, ayrıca anlaşmanın Gün 1 gibi kapsamlı anlaşmanın iç yönünü ve esasını oluşturan, Federal Anayasa, Yasalar ve mevzuatın zorunlu olduğu, hazırlanması gereken diğer konularda henüz esaslı müzakere yapmadık" dedi.

Nicos Anastasiadis açıklamasına şöyle devam etti:

"Bununla beraber, Kıbrıslı Türk liderle 8 Haziran 2016`daki görüşmenin ardından ve ilerisi için anlaşmaya varılan yöntem üzerinde ben gelecek aylarda daha hızlı bir ilerleme sağlanacağına inanmaktayım."

"Bundan dolayı liderlerin görüşmelerini haftada ikiye çıkararak müzakere sürecini yoğunlaştıracağız, görüşmelerimizde oluşturduğumuz her içerikli konuyu görüşeceğiz."

"Dolayısıyla görüşmelerimiz hedefli, sonuca yönelik ve

uygulanabilirdir. Var olan ayrılıklar ve henüz görüşmediğimiz konular üzerinde yoğunlaşacağız."

Cumhurbaşkanı, "Eğer iki taraf ciddiyetle beklemede olan konular üzerinde yapıcı öneriler koyar, ortak saygı ruhuyla, iki taraf arasında güveni tehlikeye sokacak hareketlerden kaçınılırsa ve müzakerelerde iyi bir hava içinde bunlar görüşülürse 2016`da bir çözümün hala mümkün olduğu" üzerinde iyimserliğini tekrarladı.

Anastasiadis, uluslararası toplumun Kıbrıs`ta olan Türkiye`ye müzakerelerde şimdiki önemli anla ilgili fırsatı yakalaması, kendi tarihi sorumluluklarını kabul etmesini, güzel sözlerle ikna yerine adada geçerli olan umut havasına olumluyu desteklemesinin söylemesi gerektiğine dikkati çekti.

Konuşmasında ikili ilişkilere de değinen Anastasiadis, Kıbrıs ve Gürcistan`ın çeşitli alanlarda kapsamlı ve yakın işbirliği kurmayı başardıklarını, bunun siyasi düzeyde, turizm dahil iki ülke arasında karşılıklı ekonomik etkileşim, ayrıca kişilerin temaslarına da yansıması olduğunu belirtti.

Nicos Anastasiadis, Büyükelçi Lominadze`ye, Kıbrıs`ın Gürcistan`ın Avrupa Birliği`yle bağlarını güçlendirmesi çabalarını destekleyeceğine güvence verdi, Gürcistan`ın ilgili teknik kriterleri yerine getirmesinden sonra AB vize serbestliğini desteklemeye hazır olduğunu bildirdi, Kıbrıs`ın Gürcistan`daki durumla ilgili ilkeli duruşunu tekrarladı.

Konuşmasında Kıbrıs ekonomisine de değinen Anastasiadis, ekonominin orta ve uzun vadede sağlam zeminde olacağına inandıklarını ifade etti.

Anastasiadis, "Ülkenin uyum programını tamamlamak yolun sonu değildir. Hala önemli zorluklarla mücadele etmemiz ve değişiklikler, reformlar ve kamu maliyesinin modernleştirilmesine ciddi biçimde devam etmemiz, rekabet üstünlüğümüzü netleştirmemiz ve yabancı yatırımları teşvik etmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Gürcistan Büyükelçisi Lominadze de, Kıbrıs sorununa çözüm için yapılmakta olan müzakere sürecinin öncelikle bütün Kıbrıs, sonra da bölge, Avrupa ve Gürcistan dahil az ya da çok aynı sıkıntıları yaşayan ülkeler için yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydetti.

"2016`nın Kıbrıs tarih kitabında bu harika adanın yeniden birleştiği yıl olarak anılmasını dilerim. Gürcistan bunu kuvvetle desteklemektedir. Bu tarihi hedef için çabalarda ve var olan parlak ilerleme için Kıbrıs hükümetine saygılarımı iletmeme izin veriniz" diyen Büyükelçi, ikili ilişkiler konusunda da Gürcistan ve Kıbrıs`ın her yıl siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerini güçlendirmekte olduklarını ifade etti.

Gürcistan`ın Kıbrıs Büyükelçisi, üst düzey ziyaretlerin hareketlendiğini, Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides`in Gürcistan`a yapmasını beklediklerini ilk tarihi ziyaretinden onur duyduklarını kaydetti.

Büyükelçi Lominadze, "Ekonomik diplomasi iki ülkenin ana unsurundan biridir ancak Gürcistan ve Kıbrıs`ın karşılıklı ekonomik göstergeleri var olan potansiyele bakıldığında oldukça düşüktür. Dolayısıyla geçen yıl içinde daha fazla ilerleme için ihtiyaçlar tespit edildi ve ilk adımlar atıldı, Çifte Vergilendirme Anlaşması bu yılın başından itibaren başarıyla uygulamaya kondu, İki yönlü İş Derneği kuruldu, iş alanında anlaşmalar imzalandı" şeklinde konuştu.

Ülkesinin Kıbrıs Büyükelçisi Andreas Mavroyiannis`in Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurul Başkanlığı seçimleri için adaylığını desteklediğine de işaret eden Lominadze, "Çıkan sonuca rağmen biz Kıbrıs`ın bütün uluslararası kuruluşlardaki rolüne büyük saygı duyuyoruz, bizim kararımız ülkemizin çeşitli alanlarındaki olumlu gelecek gelişmelerle ilgili beklentilerine güçlü bir mesajdır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.