GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Politis gazetesi: "Al-Ver'e gidiyorlar"

Politis gazetesi: "Al-Ver'e gidiyorlar"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve "Kıbrıs Cumhuriyeti" Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in dün gerçekleştirdikleri görüşmede ele alınan yasama, yürütme ve yargı yetkilerine ilişkin önemli ilerleme kaydedildiği bildirildi.

Yayın Tarihi: 23/07/16 11:23
okuma süresi: 5 dak.
Politis gazetesi: "Al-Ver'e gidiyorlar"
A- A A+
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve "Kıbrıs Cumhuriyeti" Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in dün gerçekleştirdikleri görüşmede ele alınan yasama, yürütme ve yargı yetkilerine ilişkin önemli ilerleme kaydedildiği bildirildi.

Politis gazetesi: "Al-Ver'e Gidiyorlar – Yetkilere İlişkin İlerleme – Yürütmeye İlişkin Görüş Ayrılığı Kaldı" başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Mustafa Akıncı ve Anastasiadis'in dün gerçekleştirdikleri görüşmeden, "ilkesel olarak görüş birliği bulunan konuların bir bir kapanmakta olduğu ve nihai al-ver sürecine gidilmekte olduğu sonucunun çıktığını" iddia etti.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis'in dünkü görüşmesinde "yönetim başlığında önemli ilerleme kaydedildiğini, liderlerin yasama ve yargı yetkileri konularının kapandığını, yürütme yetkisi başlığında ise bazı özlü konuların kaldığını söylediklerini" aktardı.

Yürütme başlığında geriye kalan "dönüşümlü başkanlık" konusunun al-ver sürecinde ele alınmasının öngörüldüğünü belirten gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in dün görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya yer verdi.

Habere göre Anastasiadis, 29 Temmuz tarihinde yapılacak görüşmede ilk kez toprak ve güvenlik konularını görüşeceklerini, özlü bir görüşme olmasa dahi Akıncı'yla karşılıklı görüş alış verişinde bulunacaklarını ifade etti.

29 Temmuz tarihli görüşmede toprak ve güvenlik konularında "isimlere ve benzeri şeyler değinilmese dahi müzakerelerin başarıya ulaşması için hareket edilmesi gerene çerçevede bazı parametrelerin gündeme geleceğini" vurgulayan Anastasiadis, toprak ve garantiler konularında "son aşamada kesin kararlara varılacak şekilde görüş alış verişinde bulunacaklarını" belirtti.

Anastasiadis, garantiler konusunda ise görüşlerinin değişmediğini, üçüncü bir ülkeye ülkenin içişlerine müdahale edebilme haklarının verilmesinin mümkün olamayacağını savundu.

Anastasiadis, Türkiye'deki iç gelişmelerin Kıbrıs konularıyla ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirterek "olası bir karışmayı da göz ardı da etmiyoruz" şeklinde konuştu.

Yasama ve yargı konularında geriye "uzlaşı gerektiren çok az, nereyse hiç konu kalmadığını" vurgulayan Anastasiadis, "yürütme konusunda da, bazı önemli konuların dışında, önemli ilerleme kaydedildiğini" ifade etti.

Bu önemli konulardan birinin dönüşümlü başkanlık konusu mu olduğu şeklindeki bir soruya olumlu yanıt veren Anastasiadis, "federal demokrasinin sisteminin başkanlık olmaması ihtimalinin" sorulması üzerine ise "istikrara ihtiyaç duyulması sebebiyle arzulanan çözümün bu sistem olduğunu" söylemekle yetindi.

Anastasiadis, "uzlaşmazlıkların aşılması mekanizmasına ilişkin de önemli ilerleme sağlandığını, "bu ilerlemenin devletin işlevsel hale getirecek önemli bir ilerleme olduğunun" altını çizdi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın da dünkü görüşme sonrasında yaptığı açıklamada dönüşümlü başkanlığa değindiğini ve bu düzenlemenin Kıbrıs Türk tarafı için siyasi eşitliğin sağlanması bakımından gerekli olduğunu söylediğini aktardı.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: "Üç Başlık Neredeyse Bitti – Yasama, Yürütme ve Yargı Yetkileri – Dönüşümlü Başkanlık Kaldı – Toprak ve Güvenlik 29 Temmuz'da" başlıkları altında verdi.

Gazete, Anastasiadis ve Akıncı'nın dünkü görüşme öncesinde baş başa Türkiye'deki gelişmeleri de görüştüklerini belirttiği haberinde Anastasiadis ve Akıncı'nın açıklamalarını yansıttı.

Gazete ayrıca, Anastasiadis'in dünkü açıklamasında Pazar günü İsrail'e gerçekleştireceği ziyarete de değindiğini ve "tüm söylenenlere karşın hükümetin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin haklarını sağlayacak ve yakın ilişki inşa ettikleri devletlerle bu ilişkilerin zedelenmesine izin vermeyecek şekilde hareket ettiğini" vurguladığını yazdı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Simerini: "Üç Başlıkta Önemli Gelişme".

Alithia: "Anlaşma Çok Yakın".

Haravgi: "Yasama ve Yargı Yetkilerini Neredeyse Bitirdiler".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.