GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 9 dak.

Anastasiadis ile Netanyahu görüştü; "Türkiye'deki son gelişmeler, Kıbrıs sorunu, doğalgaz ve enerji konularını masaya yatırıldı"

Anastasiadis ile Netanyahu görüştü; "Türkiye'deki son gelişmeler, Kıbrıs sorunu, doğalgaz ve enerji konularını masaya yatırıldı"

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Nikos Anastasiadis dün İsrail'e giderek Başbakan Benjamin Netanyahu ile görüştü.

Yayın Tarihi: 25/07/16 12:29
okuma süresi: 9 dak.
Anastasiadis ile Netanyahu görüştü; "Türkiye'deki son gelişmeler, Kıbrıs sorunu, doğalgaz ve enerji konularını masaya yatırıldı"
A- A A+
"Kıbrıs Cumhuriyeti" Nikos Anastasiadis dün İsrail'e giderek Başbakan Benjamin Netanyahu ile görüştü.

Kudüs'te akşam saatlerinde gerçekleşen uzun görüşmede Türkiye'deki son gelişmeler, Kıbrıs sorunu, doğal gaz ve enerji konusu masaya yatırıldı. Netanyahu ve Anastasiadis'in ortak açıklamalarında, "Kıbrıs ve Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların Kıbrıs sorununun çözümüyle halledilmesi Doğu Akdeniz'de enerji alanının uluslararası meşruiyet çerçevesinde gelişmesini kolaylaştıracağına kuşku yoktur" vurgusu yaptığı kaydedildi.

Politis haberi manşetten "Doğal Gaz Konusunda Diplomatik Tatbikat… Anastasiadis ve Netanyahu Olumlu Mesajlar Vermeye Özen Gösterdi… Liderlerden, Enerji Alanındaki İşbirliğini Uluslararası Meşruiyet Çerçevesinde Geliştirme Ortak İlanı" başlık ve spotlarıyla aktardı.

"ÇÖZÜM İÇİN BASTIRIYORLAR"

Habere göre, Netanyahu ve Anastasiadis'in Kudüs'te gerçekleşen görüşme sonrasında yaptığı ortak açıklamada "Kıbrıs ve Türkiye arasındaki anlaşmazlığın Kıbrıs sorunu çözülerek halledilmesinin Doğu Akdeniz'deki enerji alanının gelişmesini kolaylaştıracağından kuşku yoktur, bu da uluslar arası meşruiyet çerçevesinde olmalıdır" ifadesine yer verildi.

Gazete, bu diplomatik saptamayla, "Türkiye-İsrail yakınlaşması ve İsrail'in doğal gazı Avrupa'ya, Kıbrıs sorunu çözülmese bile, Türkiye üzerinden taşımayı araştırdığı yönündeki açıklama ve haberlerin Güney Kıbrıs-İsrail ilişkileri üzerinde neden olduğu bulutların uzaklaştırmasının" hedeflendiğini yazdı.

"BEKLENENDEN UZUN SÜREN VE KATILIMCILARIN ZORLANDIĞI GÖRÜŞME"

Haberde, şunlar aktarıldı:

"Başkan Anastasiadis ve İsrail Başbakanı Netanyahu, Kıbrıs-Türkiye ilişkilerinin Kıbrıs sorununun çözümü aracılığıyla normalleşmesinin, doğal gazın 'uluslararası hukuk çerçevesinde' kullanımıyla ilgili bölgesel projeleri büyük ölçüde kolaylaştıracağını açıkladı.

İki ülke, İsrail'in Türkiye ile yeniden yakınlaşmasına rağmen, ilgi alanlarındaki işbirliğini normal şekilde sürdürmeyi yeniden teyit etmek, kuşkulara ve İsrail'in Kıbrıs sorunu çözülmese bile doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya nakletmeyi incelediği yönündeki haberlere diplomatik söylemlerle cevap vermek istedi"

Habere göre, "Beklenenden uzun süren ve katılımcılarını zorladığı anlaşılan 3 saatlik görüşmenin" ardından basına verilen ortak açıklamada, İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinin aksine Kıbrıs sorununa somut bir atıf yapılmaksızın "meselenin çözümüne büyük ilgi" olduğu belirtildi. Ortak açıklamada ayrıca "Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarının bulunması ve geliştirilmesi çerçevesinde iki lider, Kıbrıs ve Türkiye arasındaki meselelerin çözümünün, uluslararası hukuka uygun ilerleyecek çalışmaların geliştirilmesini büyük ölçüde kolaylaştıracağına ve bölgedeki istikrarı güçlendireceğine kuşku yoktur. Dolayısıyla İsrail bu meselenin çözümüne büyük ilgi gösteriyor" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, İsrail ve Güney Kıbrıs'ın Afrodit ve Yishai yataklarının birlikte kullanımı konusunu da ele alarak 'Eylül 2016'ya kadar 2 Enerji bakanının bu görüşmeleri tamamlamaya çalışacağı' kaydedildi. Yunanistan ile üçlü işbirliğinin önemine de vurgu yapıldığı ve yıl sonuna kadar yeni bir üçlü görüşme yapılacağı belirtildi. İki ülkenin, bölgesel istikrar ve 'olağanüstü hallerle' mücadelede işbirliği görüşmelerinin devamındaki çıkarlarına işaret edildi.

ANASTASİADİS'İN GİDİŞİ "İSRAİL-GÜNEY KIBRIS ARASINDAKİ BİR KRİZE İŞARET ETMİYOR"

İsrailli bir diplomatik kaynak, 'Jerosalem Post'a yaptığı açıklamada, Anastaiadis'in İsrail'e gidişinin iki ülke arasındaki bir krize işaret etmediğini, Netanyahu'nun ilk andan itibaren Türkiye ile yeniden yakınlaşma müzakereleri hakkında Kıbrıslıları bilgilendirdiğini söyledi. Gazeteye göre, Türkiye'deki darbe girişiminden sonra bu görüşme zaruri oldu.

"MESELE YOK, İSTEDİĞİMİZ TEYİTLERİ ALDIK"

Altihia'nın "Mesele Yok!.. Lefkoşa İstediği Teyitleri Aldı" başlıklı manşet haberine göre Netanyahu ve Anastasiadis'in basın karşısındaki ortak açıklamalarında Rum Yönetimi'nin endişeleriyle ilgili somut bir şey söylememesine rağmen Rum heyetinden kaynaklar, çok memnun olduklarını ve İsrail'den istedikleri teyitleri aldıklarını açıkladı.

Rum Yönetimi'nin, İsrail'in doğal gazını boru hattı ile Türkiye'ye ulaştırma ihtimalini araştırdığına dair İsrail kaynaklı bilgiler nedeniyle endişelendiğini hatırlatan gazete, Rum heyetinden kaynakların " istediğimiz teyitleri aldık. İsraillilerde, uluslararası meşruiyet dışına çıkma ve iki ülke arasındaki mükemmel ilişkileri bozma niyeti yok" dediklerini yazdı.

KASULİDİS GÖRÜŞME ÖNCESİNDE İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI GENEL MÜDÜRÜ İLE BİR ARAYA GELDİ

Haberi "Birleştiren Birçok Nokta Görüyorlar… İşbirliğini Derinleştirmeye Hazırlar… Kıbrıs ve İsrail Ortak Eylemlere Yatırım Yapıyor, Doğal Gazı Öne Çıkartıyor" başlık ve spotlarıyla aktaran Fileleftheros, bir süre baş başa görüşen Netanyahu-Anastasiadis toplantısında Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Sözcü Nikos Hristodulidis de hazır bulundu. Kasulidis, Netanyahu ile görüşme öncesinde İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü ile görüştü.

Görüşmenin başlamasından önce Anastasiadis ve Netanyahu basına açıklama yaptı. Netanyahu "Kıbrıs ve İsrail Doğu Akdeniz'deki iki küçük cumhuriyettir. Güvenlik, doğal gaz, olağanüstü durumlarla mücadele, ticaret, turizm ve diğer birçok alanda işbirliği fırsatlarımız da, maruz kaldığımız meydan okumalar da ortaktır" dedi.

Anastasiadis ise Güney Kıbrıs ve İsrail'in enerjiden güvenliğe kadar geniş bir yelpazedeki konularda görüş birliği içerisinde olan muteber ortaklar olduğunu söyledi. Turizm, eğitim ve yatırımlardaki işbirliklerini geliştirdiklerini kaydeden Anastasiadis, dünkü görüşmenin Netanyahu ile bir yıl içerisinde yaptıkları 5'inci görüşme olduğunu ve sıklıkla da telefon görüşmesi yaptıklarını anlattı.

Simerini haberi "Meydan Okumalar Kıbrıs ve İsrail'i Birleştiriyor… Anastasiadis ve Netanyahu Dün Akşam Ortak İşbirliği Fırsatlarını Görüştü… Güvenlik, Enerji, Ticaret, Turizm ve Diğer Konular Masaya Yatırıldı" başlığıyla manşete çekti.

Gazete, Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü enerji işbirliğinin genel anlamda gözden geçirildiği toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Anastasiadis'in İsrail'e yıldırım ziyaretinin ana konusu olan Leviathan'dan Türkiye'nin Güney sahillerine boru hattı projesi konusunda ketum davranıldığına dikkat çekti.

Netanyahu ve Anastasiadis'in, yangınlarla mücadeledeki işbirliğine dikkat çekerek, iki ülkenin de geçmişteki yangın olaylarında karşılıklı yardımları hatırlattığı ve karşılıklı minnettarlık dile getirdikleri belirtildi.

DELEK, 3'ÜNCÜ TUR İHALEYE TEKLİF VERDİĞİNİ AÇIKLADI

Gazeteye göre, Delek Grubu (Delek Drilling LP, Anver Oil ve Gas LP), Güney Kıbrıs'ın son ruhsat ihalesine teklif sunduğunu açıkladı.

İsrail'in Globes isimli web sayfasında dün sabah yayımlanan habere göre Capricorn Oil konsorsiyumu adına teklif sunan Energy Delek Grubu'nun ihaleyi alması halinde, İsrail doğal gaz yataklarında faaliyet gösteren şirketlerle işbirliği olanakları doğacağına dikkat çekildi. Capricorn Oil'in, Londra Borsası'nda CNE koduyla işlem yapan Cairn Energy'nin birimi olduğuna işaret edilen haberde Delek'in, ihaleyi kazanan şirketlerin 2016'nın son çeyreğinden önce açıklanmayacağını duyurduğu vurgulandı.

NETANYAHU PUTİN İLE DE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Gazete, Rus haber ajanslarına dayanarak, Netanyahu'nun dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptığını; görüşmede Doğu Akdeniz'deki terör tehditleriyle mücadelede işbirliği konusunun ele alındığını ve temasa çeşitli şekillerde devam etme kararı aldıklarını haber verdi.

Haravgi ise haberi "Anastaiadis-Netanyahu Görüşmesinde Güvenlik ve Enerji… Her İkisi De 'Ortak Dilden' ve 'Ortak Meydan Okumalardan' Söz Etti" başlığı altında özetledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.