GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Güvenlik Konseyi istişareleri tamamlandı, Eide tarafları bilgilendiriyor

Güvenlik Konseyi istişareleri tamamlandı, Eide tarafları bilgilendiriyor

UNFICYP`le ilgili karar taslağı Güvenlik Konseyi daimi üyeleri tarafında hızlı bir şekilde onaylandı. Taslağın bu sabah Konseyin açık toplantısında kabule sunulması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 26/07/16 07:45
okuma süresi: 6 dak.
Güvenlik Konseyi istişareleri tamamlandı, Eide tarafları bilgilendiriyor
A- A A+
UNFICYP`le ilgili karar taslağı Güvenlik Konseyi daimi üyeleri tarafında hızlı bir şekilde onaylandı. Taslağın bu sabah Konseyin açık toplantısında kabule sunulması bekleniyor.

İma edilen prosedür hiç itirazsız tamamlandı ve bugün son şekliyle (blue print) tüm üyelere gönderilmesi bekleniyor.

Taslakta, 2263 ve geçen Ocak ayına kıyasla sadece iki değişiklik yapıldı.

Birincisi, 15 Mayıs ve 8 Haziran tarihlerinde yapılan ortak taahhütlerin (2016 yılında çözüm dileğine değinmeden) ön sözünün dördüncü paragrafında, diğeri ise UNICYP`in yerleşimle ilgili operasyon bölümüne eklenen tüm bir paragraf olarak yer almaktadır.

Tasarı, Kıbrıs sorununun çözüm ilkelerini tazeleyen ve Strovilia bölgesinde statükoya dönmekle ilgili 1251`deki tüm olumlu raporları içermektedir.

Dördüncü paragraftaki değişiklikte, `Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumu liderlerinin, 11 Şubat 2014 yılı taahhütlerine dayalı olarak 15 Mayıs ve 8 Haziran 2016 yılında yaptıkları ortak taahhütleri ve o günden bugüne BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide`nin desteğiyle elde edilen iyi gelişmeleri selamlıyoruz" deniliyor.

Eklenen yeni paragrafta, Güvenlik Konseyi `BM Genel Sekreterinden, müzakerelerde kaydedilen gelişmeler rehberliğinde yerleşimle ilgili planlarını yoğunlaştırması, tarafların daha fazla katılımını destekleyerek, UNFICYP ve BM iyi niyet misyonu ile sorunun çözülmesi konusuna yoğunlaşmasını` istiyor deniliyor.
Öte yandan

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs özel danışmanı Espen Barth Eide ve özel temsilcisi Elizabeth Spehar, Güvenlik Konseyi üyelerini Kıbrıs görüşmelerinde kaydedilen gelişmeler konusunda uzun ve derinlemesine bilgilendirdi.

Üyeleri bilgilendirdikten sonra yaptıkları açıklamada, çözümün hayata geçirilmesi programına ve Türkiye`deki son gelişmeler konusuna ağırlık verildiğini belirttiler. Eide, görüşmelerin bir hafta sonra noktalanmasıyla, bilinen işlemlerin sona ermesi ve liderlerin sorumluluklarını üslenmelerinin olası olduğunu söyledi.

Aynı zamanda, liderlerin de arzuladıkları şekilde, çalışmalar aracıyla 2016 yılında bir sonuca varılmasının muhtemel olduğunu dile getirdi.

Eide, daha önce yaptığı bir görüşmede BM Genel Sekreterini de gelişmeler konusunda bilgilendirdi.

Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirdikten sonra gazetecilere de konuşan Eide,

bilgilendirmenin gerek UNFICYP gerekse iyi niyet misyonu için derin ve son derece yapıcı olarak nitelendirdi.

Eide ayrıca, son haftalar ve son aylarda yapılan görüşmelerde önemli gelişmeler kaydedildiği konusunda G.K üyelerine bilgi verdiğini söyledi ve sözlerine devamla bir hafta sonra yapılacak görüşmede bugüne kadar ele alınmayan toprak, güvenlik ve garantörler gibi esas konularda bir ön tartışma yapılacağını ekledi.

Türkiye`deki olaylara da değinen Eide, Kıbrıs sorunu için açık bir pencere bulunduğunu ancak bunun sürekli açık kalmayacağı uyarısında bulundu.

Güvenlik Konseyi üyelerinin, iki liderin şimdi var olan fırsatı değerlendirerek, içtenlikle tartışmaları, yapıcı olmaları ve her iki toplumun da yararına olacak birleşik bir Kıbrıs yönünde çalışmaların önemli olduğuna inandıklarını söyledi.

Her iki liderin de 2016 yılı içinde çözüme varılması yönünde gelecek hafta ve aylar içinde kararlılıkla çalışmalarını sürdüreceği konusunda ümitler olduğunu vurguladı.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı, Güvenlik Konseyi üyelerinin anlaşmanın uygulanmasının programlanması gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Darbenin olası etkileri ve Kıbrıs Türk tarafında Gülen taraftarları konusunda alınan kararlar yönündeki bir soruyu yanıtlayan Eide, darbe gecesi çok endişeli olduğunu açıkladı.

"Genel Sekreter askerin devlet işlerine karışılmasının kabul edilemez olduğunu,

kanun, düzen ve demokratik yönetim ilkelerine uyumlu kalmanın önemine değiniyor. Türkiye`de yakından izlediğimiz gelişmeler var. Çözüm konusunda Türkiye`nin tutumunda bir değişiklik yok`. Ancak çözüm için bugün açık olan pencerenin sürekli açık kalmayacağını belirtti. Her iki liderin de şimdi çözüm bulunmaması durumunda şimdiki durumun devam edeceğini çok iyi bildiklerinin altını çizdi.

Özel Temsilci Elizabeth Spehar görevini üstlenmesinden sonra ilk defa katıldığı Güvenlik Konseyi toplantısını çok iyi olarak nitelendirdi. Konseyin her iki Kıbrıslı lidere ve barış, güvenlik, tampon bölgenin korunması ve iyi niyet hizmetleri konularında oynadığı rolden dolayı UNFICYP`e büyük destek verdiğini açıkladı.

Konseyin ayrıca, her hangi bir çözüm bulunması durumunda bunun hayata geçirilmesi tasarımına büyük ilgi gösterdiğini vurguladı.

Bunun dışında, Kayıpları Araştırma Komitesine çalışmalarında daha erken gelişmeler kaydedilmesine büyük destek açıklandığını belirtti.

Özel Temsilci, komitenin çalışmalarının gerek insancıl gerekse kayıp aileleri için önemine değinerek, bunun iki toplum arasında en eski `Güven Artırıcı Önlemler`den bir tanesi olduğunu söyledi.

`Bu çalışmalarda en erken zamanda daha iyi neticeler alınmasına yardımcı olmaya çalışmalıyız. Çünkü gerek kayıp aileleri gerekse bu konuda bilgi sahibi olanlar bir bir yaşlanıyorlar`.

Son olarak mayın temizleme işlemlerine de değinen Spehar, UNFICYP`in son zamanda oluşturduğu küçük grubun her iki tarafın mayınları temizleme istemeleri durumunda taraflara yardımcı olmaya hazır oldukları yönünde Güvenlik Konseyine bilgi verdiğini açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.