GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

"Kıbrıs'ın rızası olmadan Türkiye'ye gidecek boru hattı Kıbrıs MEB'inden geçemez"

"Kıbrıs'ın rızası olmadan Türkiye'ye gidecek boru hattı Kıbrıs MEB'inden geçemez"

Türkiye-İsrail yakınlaşmasının ardından İsrailli yetkililer tarafından, Leviathan'dan Türkiye'nin Güney sahillerine doğal gaz boru hattı döşenmesi projesiyle ilgili açıklamalar üzerine Pazar günü İsrail'e giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Başbakan Benjamin Netanyahu'dan istediğini alamadığı haber verildi.

Yayın Tarihi: 26/07/16 11:20
okuma süresi: 8 dak.
"Kıbrıs'ın rızası olmadan Türkiye'ye gidecek boru hattı Kıbrıs MEB'inden geçemez"
A- A A+
Türkiye-İsrail yakınlaşmasının ardından İsrailli yetkililer tarafından, Leviathan'dan Türkiye'nin Güney sahillerine doğal gaz boru hattı döşenmesi projesiyle ilgili açıklamalar üzerine Pazar günü İsrail'e giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Başbakan Benjamin Netanyahu'dan istediğini alamadığı haber verildi.

Politis'in "İsrail'den İstediğimiz Teyidi Alamadık… Tel Aviv Boru Hattına Kıbrıs Sorunundan Bağımsız Çözüm İstiyor" başlıklı haberine göre Netanyahu Anastasiadis'e açıkça, "gelecekte Türkiye'ye ulaşacak bir boru hattını, kendi MEB'indeki parseller için sonbaharda çıkacağı yeni ruhsat ihalesi öncesinde masada tutmak istediğini" söyledi.

Gazete Anastasiadis'in, çabalamasına rağmen İsrail Başbakanı'ndan, "ülkesinin Kıbrıs sorununun çözümünden önce Türk hükümeti veya Türk şirketleriyle Leviathan'dan başlayıp 'Kıbrıs MEB'i üzerinden Türkiye sahillerine kadar boru hattı döşenmesi konusunda istişare, daha çok da anlaşma yapmayacağı" teyidini alamadığına dikkat çekti.

Rum tarafının İsrail tarafına, "Kıbrıs'ın rızası olmadan Kıbrıs MEB'i içerisinden Türkiye'ye boru hattı geçemez" dediğini vurgulayan gazete haberini "Çözümden Önce De Boru Hattı… Netanyahu Türkiye ile İş 'Yapmama' Konusunda Taahhüt Vermedi" başlığıyla iç sayfasında özetle şöyle detaylandırdı:

"Bir saat olarak planlanmasına karşın 3 saat süren görüşmede Anastasiadis'in çabalamasına rağmen çok istediği teyit açıklamasını alamadığı, görüşme sonrasında yapılan ortak açıklamadan, Sözcü Nikos Hristodulidis ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis'in açıklamalarından ortaya çıkıyor.

Lakkotripis Politis'e 'görüşmelerde İsrail'in, İsrail MEB'inden doğal gazı Türk sahillerine, oradan da Avrupa piyasalarına taşıma seçeneğini canlı tutma arzusu açıkça anlaşıldı. Bunun, derhal veya öngörülebilir bir zamanla ilgili bir seçenek olmadığını, çünkü her halükarda Leviathan konsorsiyumunun (Noble-Delek-Ratio Oil), yatağın ilk iki değerlendirme aşamasında doğal gaz satışlarına Türkiye'yi eklemediğini söyledi.

İsrail hükümeti İsrail MEBV'ini Türkiye'ye bağlayacak boru hattı döşenmesi perspektifine atıf yapmak ve bu şekilde toplu doğal gaz satışı, satışlardan ciddi miktarda gelir ümidini canlı tutmak ve yabancı şirketlerin İsrail'in yeni yataklara ilgisini artırmak istiyor görünüyor.

RUM TARAFI: "KIBRIS'IN RIZASI OLMADAN TÜRKİYE'YE GİDECEK BORU HATTI KIBRIS MEB'İNDEN GEÇEMEZ"

Görüşmede Kıbrıs tarafından: belirli alanlarda Kıbrıs'ın rızası olmadan Türkiye'ye gidecek boru hattı Kıbrıs MEB'inden geçemez. Böyle bir rıza da Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan gösterilemez. Boru hattının yabancı şirketler tarafından finanse edilmesi için gereken 'hukuki netlik' de Kıbrıs, İsrail ve Türkiye arasında bir devletlerarası anlaşma olmadan olmayacak vurgusu yapıldı."

Gazete Kıbrıs sorunu çözülmeden de Türkiye'ye gidecek bir boru hattı döşenmesini isteyenler için en büyük sorunun, Türkiye'nin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti"ni tanımıyor olması nedeniyle Rum tarafından, boru hattı güzergahı izni ve çevre raporu onayı alamayacak olması olduğunu kaydetti.

Simerini haberini "İsrail, Doğal Gazı Türkiye'ye Nakletmek Hedefiyle Kıbrıs Sorununun Çözümüne Yoğun İlgi Gösteriyor" başlığıyla aktardı.

Tel Aviv ile Ankara arasındaki enerji işbirliğinin geleceğinin Kıbrıs sorununun varacağı noktaya ve Türkiye'deki gelişmelere bağlı olacak göründüğüne işaret eden gazete Rum heyetin, Pazar günkü görüşmede İsrail'in, başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye'deki gelişmelerin aldığı halden kaygı duyduğunu saptadığını yazdı.

Gazete Anstasiadis-Netanyahu ortak açıklamasında yer alan "Kıbrıs ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların çözümünün gelecekte, 'uluslararası hukuka uygun' yapılacak çalışmaların gelişme hızını kolaylaştıracak" ifadesini hatırlattı.

SÖZCÜ

Rum Yönetimi'nin bu sonuçtan çok memnun olduğunu belirten gazete, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis'in RİK'e yaptığı açıklamada "İsrail, Doğu Akdeniz'deki rezervlerin büyüklüğünün, uluslararası meşruiyet çerçevesi içerisinde olmak kaydıyla, bütün (nakil) seçeneklerine olanak tanıdığı görüşünde. Bu çerçevede Kıbrıs sorununun çözümü gerek daha ileri araştırma gerek uygulama açısından böyle bir perspektife olanak tanır" dediğini yazdı.

Gazete Hristodulidis'in açıklamasının, özellikle Amerikan-Yahudi yetkililerin çok önceden dile getirdiği; "bölgedeki hidrokarbon rezervlerin çok büyük olması, doğal gazın Doğu Akdeniz'den gerek Avrupa'ya gerek Mısır'a ve Türkiye'ye taşınmasına olanak tanıyacak bir boru hatları sistemi kurulmasını mümkün kılar" senaryosunu da doğrular nitelikte olduğuna işaret etti.

Fileleftheros "İsrail Boru Hattı Çığırtkanı… Netanyahu Türkiye Güzergahının Şirketler İçin Çekici Olduğunda Israrlı… Ankara'dan Korkuyorlar Ama Seçenek Görüyorlar" başlıklı manşet haberinde İsrail'in son gelişmelerden dolayı Türkiye'deki durumun kaygan zeminde olduğu görüşünde olmasına rağmen Türkiye'ye boru hattını, yabancı şirketleri cezp etmek için seçenekleri arasında tutmaktaki ısrarını "çığırtkanlık" diye niteledi.

"YNETNEWS"

Haberde "Ynetnews" isimli İsrail haber portalında yayınlanan Anastaiadis-Netanyahu görüşmesiyle ilgili haber şöyle aktarıldı:

"Ynetnews, görüşme sırasında İsrailli yetkililer, uluslararası hukukta doğal gaz boru hattının bir ülkenin MEB'inden geçmesinin veto edilmesiyle ilgili bir mekanizma olmadığını, böyle bir şey için sadece eşgüdüm mekanizmaları bulunduğunu, böyle bir eşgüdümün de Kıbrıs ile İsrail arasında halen var olduğunu vurguladı. Lefkoşa, Kıbrıs sorunu çözülmezse (boru hattı MEB'ten) geçemez diyerek bu yaklaşıma katılmadı."

PARTİLER…

Aynı gazete "Olumlu Yönleri Kutluyorlar Ama Eleştiriyorlar… Partilerin İsrail'le Enerji Görüşmelerine Tepkileri… Dikkatler Gazda" başlıklı haberinde bazı siyasi partilerin Rum Yönetimi'nin enerji konularında, Kıbrıs sorunundaki gelişmeler bağlamında icraatta bulunmasını eleştirdiklerini yazdı.

Habere göre DİSİ Anastasiadis'in Netanyahu ile bu yıl içerisinde beşinci kez görüşmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesini gösterdiğini ve "Kıbrıs ile Türkiye arasındaki anlaşmazlıkların çözümü gelecekteki, uluslar arası hukuka uygun olacak çalışmaları kolaylaştıracağı" noktasında görüş birliğine varmasının önemine vurgu yaptı.

DİKO Anastasiadis'in İsrail ziyaretinin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devlet varlığını güçlendirdiği" görüşünü ortaya koyarak "ülkemizin İsrail'le ve İsrail'in Türkiye ile arasındaki ilişki ve anlaşmalar konu Ulusal Konsey'in gündemine eklenmelidir" dedi

Vatandaşlar İttifakı açıklamasındaAnastasiadis hükümetinin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ve halkın çıkarlarını tahkim eden" her hareketinin yanında olduğunu belirtti

Ekologlar ise "Maalesef bir kez daha Kıbrıs olguların pasif izleyicisi gibi davrandı. Anastasiadis-Netanyahu ortak açıklaması önemli ama hükümet dikkatli davranmalı" görüşünü ortaya koydu.

Alithia haberi manşetten "Kıbrıs Sorununun Çözümü Bölgenin Enerji Perspektifleri İçin Düğüm Noktası" başlığıyla aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.