GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Liderlerin görüşmesi Rum basınında geniş yer buldu...

Liderlerin görüşmesi Rum basınında geniş yer buldu...

Kıbrıs sorununun çözüm çabası çerçevesinde yürütülen müzakerelerde liderlerin dünkü görüşmesi Rum basınında geniş yer aldı.

Yayın Tarihi: 27/07/16 12:34
okuma süresi: 8 dak.
Liderlerin görüşmesi Rum basınında geniş yer buldu...
A- A A+
Kıbrıs sorununun çözüm çabası çerçevesinde yürütülen müzakerelerde liderlerin dünkü görüşmesi Rum basınında geniş yer aldı.

Haberi "Sorunlarla Yüklü İlerleme-İleriye Dönük Adımlar Atıldı, Ancak Yetkilere ve Oluşuma Yapışıp Kaldılar" başlıklarıyla veren Fileleftheros gazetesi, liderler arasındaki görüşmede merkezi düzeyde güvenlik organlarının oluşturulmasında görüş birliği tespit edildiğini ancak yetkilere ve oluşuma yönelik anlaşmazlıklar bulunduğunu yazdı.

Gazete, bu nedenden dolayı, bu konuların ortak zemin ve görüş birliklerinin bulunması için müzakerecilere havale edileceğini belirtti.

Yapılara yönelik federasyon polisi, mali polis ve kara para ve terör konularındaki mali suçların araştırılması birimi konusunda uzlaşmaya varıldığını yazan gazete, görüşmelerin, "yetkiler, temsiliyet ve karar almaya yapışıp kaldığını" kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının, iç güvenlik konusu ve Kıbrıs sorunundaki diğer boyutlarındaki görüşlerinin aynı olduğunu savunan gazete, Türk tarafınca ortaya konulan görüşlerden bazılarının, "eşit veya güçlendirilmiş temsiliyet" ve "kararlarda oybirliği" şeklinde olduğunu yazdı.

Liderler arasındaki dünkü görüşmenin "oldukça kısa olduğu" yorumunda bulunan gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in önce sadece müzakerecilerin yer aldığı, daha sonra ise müzakere heyetleri ve BM yetkililerinin katıldığı bir görüşme yaptıklarını kaydetti.

Gazete, anlaşmazlıklara karşın gerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gerekse Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, farklı tonlarla sağlanan ilerlemeden söz ettiklerini; Akıncı'nın 2016 yılı içerisinde çözümde ısrar ettiğini yazdı.

ANASTASİADİS

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinden dönüşte yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerdeki bir dizi konuda sürekli fark edilen bir ilerleme bulunduğunu ancak bazı sorunların aşılmamasından önce, iyimser bir not vermenin mümkün olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile yaptığı görüşmeyi "oldukça yaratıcı" şeklinde nitelendiren Anastasiadis, görüşmede iç güvenlik ve yetkiler gibi konulara odaklandıklarını belirtti.

Gazete, Anastasiadis'in açıklamasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin sürece ilişkin değişiklik şeklindeki söylemini yorumlamaktan kaçındı.

Habere göre, Anastasiadis, bir gazetecinin UNFICYP raporuna atıfta bulunarak 2016 yılı içerisinde çözüm ifadesinin çıkarılması ve bunun uzlaşma sonucu yapılıp yapılmadığı şeklindeki sorusu üzerine, bu durumu, "uzlaşma konusu" ya da "ne istediklerinden" değil de, sadece "gerçeklere iniş" olarak değerlendirdi.

Bir dizi konuda önemli gelişmeler kaydedildiğini yineleyen Anastasiadis, gerek mülkiyet, gerek toprak düzenlemesi, gerekse güvenlik ve garanti konusunda karşılaştıkları sorunlar aşılmadan iyimser bir not vermesinin mümkün olmadığını ifade etti.

UNFICYP'in görev süresinin yenilenmesinden memnun olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtında, konunun Güvenlik Konseyi'nin bilindik oylamaları olduğunu ve bunun herhangi bir tarafa sorun yaratacağını sanmadığını belirtti.

Anastasiadis ayrıca "önemli olan, kararlarda ne ifade edildiği değil, müzakerelerde ne yapıldığıdır" dedi.

Rum lideri, yoğunlaştırılmış müzakerelerin değerlendirilmesinin yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruyu yanıtında bunu hem isteyip, hem istemediklerini çünkü araya tatil gireceğini ve akabinde Ağustos ayının son 15 günü ile Eylül ayının ilk 10 gününde yoğunlaştırılmış eşit bir sürece girileceğini belirtti.

2016 yılı içerisindeki çözüm hedefinden uzaklaşılıp uzaklaşılmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, amacın ve temenninin 2016 yılı içerisinde çözüm sağlanması olduğunu ancak bunun ne arzulandığına değil, müzakereler masasında sunulacak tezlere bağlı olduğunu söyledi.

Anastasiadis, liderler arasında cuma günü yapılacak görüşmenin sorulması üzerine, toprak düzenlemeleri, güvenlik ve garantiler gibi önemli konularda neler sağlanabileceğini ve iki tarafın ne amaçladığını görmek için genel olarak görüş alış verişinde bulunulacağını ve beyin fırtınası yapılacağını belirtti.

Bir soru üzerine harita konusuna da değinen Anastasiadis, ilk görüşmede haritalarla uğraşacaklarını sanmadığını, bunun ihtimal dışı olmadığını ancak böyle bir önyargıda bulunmak istemediğini ifade etti.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın görüşme sonrasındaki açıklamalarına da yer verdi.

HRİSTODULİDİS

Politis gazetesi ise Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in dün öğleden sonra bir radyo kanalına yaptığı açıklamaya yer verdi. Habere göre, Hristodulidis, liderlerin zorlukların üstesinden gelmesi amacıyla müzakerecilerin iç güvenlik ve polise ilişkin konulardaki görüş birliklerini kaydedeceğini belirtti.

Hristodulidis, bir sonraki aşamada, Ağustos ayının son haftası ile liderlerin New York'a ayrı ayrı gideceği Eylül ayı başına kadar bir dizi görüşme yapılacağını söyledi.

Liderlerin, New York'ta görüşme durumunun olup olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Hristodulidis, bunun, BM Genel Kurulu süresince mümkün olamayacağını çünkü Anastasiadis'in orada "Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı" sıfatıyla bulunacağını belirtti. Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının böyle bir ihtimali, gerek olduğu ve gelişmeler bulunduğu zaman inceleyeceğini de ekledi.

DİĞER BAŞLIKLAR VE YORUMLAR

Haberi "Cuma Gününe Bakarak- Liderler Yoğun Olarak Görüşmeleri Ağustos Ayı Sonunda Sürdürecek" başlıklarıyla veren Politis gazetesi, liderlerin dün gerçekleştirdikleri görüşmede görüş birlikleri ve uzlaşmalar kaydettiğini yazdı.

Garantiler ve toprak konusunda Cuma günü yapılacak ilk görüşmenin ise öneme sahip olduğunu yazan gazete, cuma günkü görüşmede sağlanacak olumlu gelişmelerin Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı başındaki yoğunlaştırılmış müzakerelerde devam etmesi halinde bir diğer aşamaya geçişe katkı sağlayacağını belirtti.

Haberi "Brain Storming ile Tamamlıyorlar" başlığıyla veren Simerini ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastastasiadis'in dünkü görüşmede görüş birlikleri sağladığından bahsettiğini ancak hangi alanlarda görüş birliği sağlandığına dair ayrıntı vermekten kaçındığını ve müzakerecilerin bugün yapacağı çalışmalara atıfta bulunduğunu yazdı.

Alithia gazetesi ise ilgili haberi "Yeni Görüş Birlikleri, Sırayı Toprak Konusu Alıyor" başlığıyla aktardı.

Haravgi gazetesi ise haberde "Haritalar ve Kotalar Olmaksızın Toprak Konusu Görüşülecek-Güvenlik, Garantiler ve Toprak Konusunda Cuma Günü Görüş Alış Verişi" başlıklarını kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.