GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Anastasiadis'den Akıncıya, "Sadece sen ve ben"

Anastasiadis'den Akıncıya, "Sadece sen ve ben"

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis'in yeni tur yoğunlaştırılmış müzakerelerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile müzakere heyetleri ve BM temsilcileri olmadan, baş başa görüşmek istediği, bunu Akıncı'ya bugün veya bir sonraki görüşmelerinde önermesinin beklendiği haber verildi.

Yayın Tarihi: 23/08/16 11:24
okuma süresi: 6 dak.
Anastasiadis'den Akıncıya, "Sadece sen ve ben"
A- A A+

ANASTASİADİS AKINCI İLE MÜZAKERE HEYETLERİ VE BM TEMSİLCİLERİ OLMADAN BAŞ BAŞA GÖRÜŞMEK İSTİYOR

AKINCI'DAN, ANKARA TEMASLARINDA KARARLAŞTIRILAN GARANTİLER VE TOPRAK ÖNERİLERİNİ ÖĞRENMEK, GARANTİLERİ DETAYLI GÖRÜŞMEK İSTİYOR

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis'in yeni tur yoğunlaştırılmış müzakerelerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile müzakere heyetleri ve BM temsilcileri olmadan, baş başa görüşmek istediği, bunu Akıncı'ya bugün veya bir sonraki görüşmelerinde önermesinin beklendiği haber verildi.

Alithia haberi "Sadece Sen ve Ben… Anastasiadis Akıncı İle Baş Başa Görüşmek İstiyor… Öneriyi, Müzakere Prosedürüne Yardımcı Olmak İçin Sunacak" başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis'in Cumhurbaşkanı Akıncı ile yapacakları görüşmelerin, bütününde olmasa bile en azından büyük bölümünde baş başa olmalarını istediğini, müzakerelerin bu aşamasında Akıncı ile müzakere heyetleri ve BM temsilcileri olmadan baş başa görüşmelerinin prosedürün faydasına olduğuna inandığını yazdı.

Liderlerin, bugünkü de dahil, 14 Eylül'e kadar toplam 7 kez görüşeceğini hatırlatan gazete, Anastasiadis'in Akıncı'ya baş başa görüşme önerisini, bundan sonraki 6 görüşmenin gündemini belirleyecekleri bugün de iletebileceğini kaydetti.

Habere göre Rum tarafı bugünkü görüşmede Akıncı'nın Ankara ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'la temasları hakkında bilgi vermesini bekliyor. Anastasiadis ise –Rum Sözcü Hristodulidis'in de açıkladığı gibi- toplu vatandaşlık vereceğine dair haberleri gündeme getirecek.

Hristodulidis dün RİK'e yaptığı açıklamada yeni tur yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamındaki görüşmelerin, çözüm prosedürünün akıbeti açısından çok şeyi belirleyeceğine dikkat çekerken gazete, 14 Eylül'e kadarki görüşmelerin, Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in New York'ta ortak görüşme yapma ihtimalini de belirleyeceğine işaret etti.

"ANASTASİADİS NEW YORK'A DEVLET BAŞKANI OLARAK GİDECEK"

Habere göre Hristodulidis "Başkan Anastasiadis New York'a devlet başkanı olarak gideceğinden ortak görüşmenin BM Genel Kurulu'nun yer alacağı hafta gerçekleşmesi mümkün değil" de dedi.

Simerini haberi "Müzakerelerde Görüntü Puslu… Gelecek Görüşmelerde Ele Alınacak Konular Masada… Ortamın Türk Planlamalarıyla Bozulduğu Yeni Tur Müzakereler… Başkan Yerleşikler Konusunu Gündeme Getirecek ve Akıncı'dan Bilgi İsteyecek" başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete Türk vatandaşlarına KKTC vatandaşlığı verilmesi planları, sürekli açıklamalar ve Türk medyasında yer alan bazı haberlerin Rum Başkanlık Sarayı'nı "öfkelendirdiğini", bu nedenle yeni tur müzakerelerin "çok da iyi olmayan bir ortamda başlayacağını" yazdı.

Sadece sonraki görüşmelerin gündemi belirleneceğinden bugünkü görüşmenin fazla uzun sürmesinin beklenmediğini yazan gazete Rum tarafının, gelecek 6 görüşmede bütün başlıkların masaya konulmasını ve "yakıcı" diye nitelediği garantiler ve güvenlik başlıklarında somut ilerleme talep edeceğini kaydetti.

"YOĞUNLAŞTIRILMIŞ MÜZAKERELERDE BÜYÜK İLERLEME OLMADAN NEW YORK'TA ORTAK GÖRÜŞME MÜMKÜN DEĞİL"

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis'in New York'ta olacağı (BM Genel Kurulu) ilk hafta, Akıncı ile Ban huzurunda görüşmesinin mümkün olmadığını, Rum yönetiminin; bunun için yoğunlaştırılmış görüşmeler sırasında büyük bir ilerleme kaydedilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti.

Politis manşet haberine "Mustafa Akıncı Kartlarını Açıyor… Bugün, Ankara'da Kararlaştırılanlarla İlgili İşaret Veriyor" başlığını attı.

Gazete Rum tarafının bugünkü liderler görüşmesinde Akıncı'nın, Ankara temasları sırasında kararlaştırılanlarla ve bundan sonraki liderler görüşmelerinin verimli olup olamayacağına dair işaretler vermesini beklediğine dikkat çekti.

RUM TARAFI GARANTİLER VE TOPRAK ÖNERİLERİNİ GÖRMEK, GARANTİLERİ DETAYLI GÖRÜŞMEK İSTİYOR

Anastasiadis ve çalışma arkadaşlarının bugünkü görüşmeden, Akıncı'nın, Türkiye'nin doğrudan müdahil olduğu garantiler ve toprak başlıklarındaki önerilerini görüp, yakınlaşma zemini olup olmadığını saptama beklentisi içerisinde olduğunu yazan gazete şunları ekledi:

"İki taraf, toprak ve garantilerin ne zaman ve nasıl görüşüleceği konusunda farklı yaklaşımlar içerisindedir. Masaya harita konulmayacağı ortak görüşü olmasına karşın toprak düzenlemelerinin kriterleriyle ilgili derinlemesine bir görüşme olacak. Türk tarafı kamuoyu önünde, meselenin en son görüşüleceğinde ısrar etse de Rum tarafı garantiler konusunun detaylı görüşülmesini isteyecek."

Fileleftheros da "Bozuk Ortamda Yeni Aşama" başlıklı haberinde yeni tur müzakerelerin bugün "Türk tarafının gerilim ortamı yaratma ve oldubitti dayatma çabası içinde" başlayacağını iddia etti ve bu iddiasına gerekçe olarak şunları sıraladı:

"1- Yerleşiklere 'vatandaşlık' dağıtılması süratle devam ediyor, 2-Akıncı'nın sözcüsü Kıbrıs Cumhuriyeti'nin anlaşma yapma hakkını sorguluyor, Mısır'la doğal gaz satış anlaşmasına tepki gösteriyor, 3-Sözde Dışişleri Bakanlığı garantilerin Kıbrıslı Türklerin aleyhine işlediğini söyledi diye hükümet sözcüsüne saldırdı, 4-Garantiler konusu, çarpıtılmış tezlerle maksatlı olarak sızdırıldı."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.