GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Eide; "Masada tüm konular tabular olmaksızın ilk defa konuşuldu"

Eide; "Masada tüm konular tabular olmaksızın ilk defa konuşuldu"

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, adaya gelişinden bu yana tüm konuların, müzakere masasında tabular olmaksızın ilk defa konuşulduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 24/08/16 13:37
okuma süresi: 5 dak.
Eide; "Masada tüm konular tabular olmaksızın ilk defa konuşuldu"
A- A A+

Yeni yoğun müzakere sürecinde yapılması planlanan yedi görüşmenin, aslında, uzun bir görüşmenin yedi dalı olarak algılanması gerektiğine değinen Eide, `bu buluşmalarda bir başlık açılıp kapatılmayacak. Tam aksine şimdiye kadar tartışılan tüm konular masaya yatırılacak` dedi.

Türkiye`deki olayların Kıbrıs müzakere sürecini etkileyip etkilemediği sorusuna, Eide, yazda yaşanan olayların, fırsat penceresinin daima açık kalmayacağını ama şu an açık olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Eide sözlerine devamla, Yunanistan, İngiltere, AB, BM ve kesinlikle Türkiye de olmak üzere tüm ilgili tarafların, Kıbrıs konusunu destekleye ve kendi üzerilerine düşenleri yapmaya hazır oldukları konusunda güvence verdiklerini belirtti.

BM Özel Danışmanı, New York`a son gidişinde BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyini müzakereler konusunda bilgilendirdiğini ve tüm konsey üyelerinin müzakere sürecine destek beyan ettiklerini ve bunun Kıbrıs sorunun çözümü yönünde en iyi fırsat olduğuna inandıklarını açıkladıklarını bildirdi.

`Liderlerin bu fırsatı kapmaları gerekir. Konsey, liderlerin tüm istediklerin yapmaya hazırdır` dedi.

Eide, bir anlaşma olması ve referandumdan olumlu sonuçlar çıkması durumunda, BM`in Kıbrıs`taki konumunun değişeceğini ama şimdilik hiç bir şeyin kesin olmadığını, BM konusunda henüz bir karara varılmadığını, sadece bazı planların yapıldığını söyledi.

14 Eylül tarihinden sonra, müzakerelerin geleceği konusunda bir yol haritası (roadmap) olup olmayacağı sorusuna, 14 Eylülden sonra belli bir yol haritası olması dileğini dile getirdi.

New York`ta üçlü görüşme olasılığı konusuna da değinen Eide, kararın iki lider tarafından müzakere süreci sırasında alınacağını söyledi.

BM Özel Danışmanı, her iki liderin zamanın ne kadar önemli olduğu, yüksek düzeyde hangi noktada bulunulduğu, nerede çözüm bulunduğu, hangi noktada çözüme yakın oldunduğu, hangi konularda önemli görüş ayrılıkları olduğu ve hangi konuları şahsen sadece kendileri aralarında çözmeleri gerektiğini çok iyi bildiklerini söyledi.

Bu aşamada bazı gizlilikler olması gerektiğini çünkü liderlerin, hiç bir taahhüt olmadan, bazı şeyler denemek istediklerini belirtti.

Eide, dünya tarihinde de çözülemez gibi görülen pek çok görüş ayrılıklarının ve çatışmaların olduğunu ama sonunda bunların çözüldüklerini belirterek bu durumun Kıbrıs için de geçerli olması dileğinde bulundu.

Bu tur müzakerelerin kritik olduğu bu turu diğerlerinden farklı kılan şeyin ne olduğu sorusuna Eide, `ilk defa her şeyi açıkça tartışmaya açığız. İki liderin kendi aralarında tartışabilecekleri konularda tabular yoktur` dedi.

Anastasiades ile görüşmesinden sonra açıklamalarda bulunan Espen Barth Eide, bundan aşağı yukarı üç yıl önce, BM`in özel danışmanı olarak adaya gelmesinden sonra ilk defa tüm konuların tabusuz bir şekilde tartışmaya açık olduğunu söyledi.

Bir saatten uzun süren görüşmeden sonra gazetecilere konuşan Eide, hem kendisinin hem de iki liderin, Temmuz ayının müzakereler açısından çok önemli bir ay olduğu ve Temmuz ayında gerçekleştirilen her altı görüşmenin de verimliliği konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Kendisinin, dün başlayan yeni yoğun müzakere sürecinden beklentilerinin büyük olduğunu belirterek, her iki liderin de diyaloğun başarılı olması ve bir çözüm bulunması konusuna bağlı kaldıklarını dile getirdi.

14 Eylül tarihinde sonuçlanması beklenen toplam yedi görüşmeden birincisinin dün yapıldığı ve müzakerelerin dört başlığındaki durum incelenerek bazı noktalara netlik getirildiğini ve bu tur görüşmelerde neler yapılması gerektiğine karar verildiğini açıkladı.

Bu turda daha önce masada olmayanlar dahil, tüm başlıkların inceleneceğini söyledi.

"14 Eylülden sonra neler yapılacağına müzakereler sırasında karar vereceğiz. Yapılacaklar konusunda zaman çok önemli, bu nedenle aceleye gerek yok. Zamana dayanacak sonuçlara ihtiyaç var` dedi.

Eide, pek çok çalışma gruplarının bu müzakerelere çeşitli yönlerden yardımcı olduğunu belirterek bu gruplarının yüzden fazla görüşme gerçekleştirdiklerine değindi.

Eide, her iki liderin de, çalışma gruplarını desteklemek amacıyla tüm açık konularla şahsen ilgilenecekleri yönünde güvence verdiklerine değinerek `Şimdi Sn Anastasiades ve Sn Akıncı`nın bu görüş ayrılıkları arasında köprü kurmaları zamanı geldi. Liderlerin yürüttüğü süreç Kıbrıslılara aittir` dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.