GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Kıbrıs - Bulgaristan Teknik Komiteleri arasında hidrokarbon konusunda ilk görüşme yapılıyor

Kıbrıs - Bulgaristan Teknik Komiteleri arasında hidrokarbon konusunda ilk görüşme yapılıyor

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Enerji Bakanı Georgios Lakkotrypis ve Bulgaristan Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova, pazartesi günü Lefkoşa'da ilk görüşmelerini gerçekleştireceğini açıkladılar.

Yayın Tarihi: 27/09/16 07:56
okuma süresi: 4 dak.
Kıbrıs - Bulgaristan Teknik Komiteleri arasında hidrokarbon konusunda ilk görüşme yapılıyor
A- A A+
"Kıbrıs Cumhuriyeti" Enerji Bakanı Georgios Lakkotrypis ve Bulgaristan Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova, yaptıkları açıklamada, hidrokarbon ve yenilenebilir enerji alanında, iki ülke arasında, daha fazla işbirliği olanaklarının tartışılması amacıyla, Kıbrıs ve Bulgaristan arasında kurulan Teknik Komitenin, pazartesi günü Lefkoşa'da ilk görüşmelerini gerçekleştireceğini açıkladılar.
Bulgaristan Enerji Bakanını kabul eden Lakkotrypis, Bulgar Bakanın Kıbrıs'a gerçekleştirdiği ziyaretin, Rum Lider Nikos Anastasiadis'in geçen Şubat ayında Bulgaristan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretin bir devamı olduğunu ve o ziyaret sırasında, hidrokarbon ve yenilenebilir enerji alanında daha fazla işbirliği olanakları yaratılması amacıyla, bir Teknik Komite kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Teknik Komitenin, ilk görüşmesini, pazartesi günü gerçekleştireceğini açıklayan Rum Enerji Bakanı, Doğu Akdeniz'de enerji kaynakları ve bu kaynakların, Yunanistan, Bulgaristan, oradan da Avrupa kıtasına ulaşması yönünde bir koridor oluşturulması olanakları konusunda, Petkova ile fikir teatisinde bulundu.
Lakkotrypis, Yunanistan'ın Aleksadropolis kentinde, doğal gaz sıvılaştırma istasyonu ve boru hattı yapılması yönünde planlanan çeşitli yatırım konularında, Teknik Komite tarafından bilgilendirilme konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Lakkotrypis ayrıca, yenilenebilir kaynaklar, binalarda enerji performansı, yeşil enerji üretimi olanakları ve her iki ülkenin bu alanda karşılaştıkları zorluklara da değindiklerini belirterek, iki ülkenin, ortak çıkarlar için, daha derin işbirliği hedeflediklerini açıkladı.
Bulgaristan Enerji Bakanı ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek iki ülke arasındaki ilişkilerin muhteşem olduğunu ve bunun, Rum Lider Anastasiadis'in Bulgaristan ziyareti sırasında da teyit edildiğini dile getirdi.
Ziyareti sırasında imzalanan Mutabakat Zaptına da değinen Temenuzhka Petkova, bunun, enerji alanındaki işbirliği için önemli bir temel oluşturduğunu vurguladı. Kıbrıslı Bakan ile enerji konularını ele aldıklarını ve Yunanistan-Bulgaristan arasında, doğal gaz hattı IGB bağlantısı ve Aleksandropolis'te kurulacak doğal gaz sıvılaştırma istasyonunun ilerletilmesi yönünde, Bulgaristan'ın isteği konusunda, Kıbrıslı meslektaşını bilgilendirdiğini açıkladı.
Petkova, Lakkotrypis'e, Bulgaristan toprakları üzerinde bir doğal gaz hattı oluşturulması fikrinden ve Kıbrıs'ın yanında yeni bir kaynak olması olanağından söz ettiğini de kaydetti.
İki bakan ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha iyi performansı ve AB şartlarının yerine getirilmesi konularını da tartıştılar.
Doğal gaz konusunun bugün hangi aşamada bulunduğuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Lakkotrypis, bugün onaylanan ruhsatların yanı sıra ilerideki ruhsatlama konularının da tartışıldığını açıkladı. Pek çok şeyin, üçüncü tur ruhsatlamalara bağlı olduğunu ve bunların gelecek yılın başında tamamlanmasını umduklarını söyledi. "2017 yılında 11. parselde sondaj çalışmalarına başlama planı var. Ama şirketten tam tarihi belirlemesini bekliyoruz. Ondan sonra ENİ şirketine verilen ruhsat ve üçüncü tur ihlaller konusunda neler yapılacağına bakacağız".
Şu an Bulgaristan'da gerçekleştirilen çalışmalar konusuna da değinen Lakkotrypis, var olan seçeneklerden bir tanesinin de, doğal gazın, Doğu Akdeniz'den Avrupa'ya, Mısır terminalleri ve Aleksadropolis sıvılaştırma istasyonu aracılığıyla ve ayrıca Yunanistan-Bulgaristan boru hattıyla yapılmasının hedeflendiğini açıkladı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.