GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Hristodoulidis: "İngiltere Kıbrıs'a garantör olmak istemiyor"

Hristodoulidis: "İngiltere Kıbrıs'a garantör olmak istemiyor"

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulidis, görüşmeden sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. İngiltere Başbakanı'nın tepkisinin ne olduğu sorusuna Hristodoulidis, gelişmelerle ilgili tam bilgi aldığını, İngiltere Hükümetinin bir Kıbrıs federal Cumhuriyeti'nde garantör güç rolü peşinde olmadığını tekrarladığını belirtti.

Yayın Tarihi: 28/09/16 09:45
okuma süresi: 3 dak.
Hristodoulidis: "İngiltere Kıbrıs'a garantör olmak istemiyor"
A- A A+
Kıbrıs sorunu ve Brexit oylamasından sonra ikili ilişkiler, "Kıbrıs Cumhuriyeti" Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis'in dün öğleden sonra İngiltere Başbakanı Theresa May ile Başbakanlık konutunda yaptığı görüşme gündemindeki konular oldu.

Başbakan olduktan sonra Theresa May'le ilk görüşmesini yapan Rum Lider Anastasiadis, Başbakana Kıbrıs sorununa bir çözüm bulmak için yapılmakta olan müzakerelerle ilgili son gelişmeleri anlattı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulidis, görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Başkan Anastasiadis ve Başbakan May konunun esasen üç yönünü ele aldılar. Bunlar: Bir, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin değerlendirmesiyle ilgili konular, iki, güvenlik ve garantiler ile ilgili konular oldu. Devlet Başkanı müzakerelerde sunduğu öneriyle ilgili ayrıntılı bilgi vermiştir. Toprak ve mülkiyet konularında ve bunların birbirleriyle nasıl bağlantılı olduğu konusunda da kapsamlı bir görüşme olmuştur."

İngiltere Başbakanı'nın tepkisinin ne olduğu sorusuna Hristodoulidis, gelişmelerle ilgili tam bilgi aldığını, İngiltere Hükümetinin bir Kıbrıs federal Cumhuriyeti'nde garantör güç rolü peşinde olmadığını tekrarladığını belirtti.

Hükümet Sözcüsü şöyle devam etti:

"Başbakan May'in Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, ayrıca müzakere masasındaki şimdiki durum konusunda çok iyi bilgilendirildiğini söylemeliyim. Başbakan May daha önce Kıbrıs sorununu Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmüştü. Başbakan İngiltere'nin ya Güvenlik Konseyi çerçevesinde ya da başka şekilde yardıma hazırdır. İngiltere'nin garantilerle ilgili bilinen görüşlerini tekrarlaması, Londra'nın herhangi bir garantör rol üstlenmek istemediğini söylemesi, iki toplumunun talepleri halinde herhangi bir rol üstlenmeye hazır olduğunu söylemesi önemlidir. "

Brexit ve yeni görünümünün ikili ilişkilere etkisiyle ilgili olarak da Hristodoulides, Anastasiadis ve May'in ikili ilişkileri korumakla kalmayıp geliştirmek gerektiğini de görüştüklerini söyledi.

Hükümet Sözcüsü, "Bu çerçevede, İngiltere Hükümetinin AB Müktesebatındaki 50. Maddeyi harekete geçirmeye karar verdiğinde başlaması beklenen Brüksel ve Londra arasındaki müzakereleri, yeni statükoya düzgün geçiş olması gerektiğini de ele aldılar" şeklinde konuştu, yapıcı bir görüşme olduğunu, görüş alışverişi yapıldığını ifade etti.

İngitere Başbakanı Theresa May, Nikos Anastasiadis'in 70. yaş gününü de kutladı, iki ülke arasındaki bağların iyi geliştiğini, daha yapılması gerekenler olduğunu da kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.