GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Anastasiadis: "1960'tan sonra yaşanan dramatik olayların tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz"

Anastasiadis: "1960'tan sonra yaşanan dramatik olayların tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz"

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis, "adada üçüncü devletlerin askeri varlığı veya garantörlük/müdahale haklarında haksız yere ısrar edildiği" iddiasında bulundu.

Yayın Tarihi: 01/10/16 12:39
okuma süresi: 5 dak.
Anastasiadis: "1960'tan sonra yaşanan dramatik olayların tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz"
A- A A+
"Kıbrıs Cumhuriyeti" Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis, "adada üçüncü devletlerin askeri varlığı veya garantörlük/müdahale haklarında haksız yere ısrar edildiği" iddiasında bulundu.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, "Kıbrıs Cumhuriyeti" Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis'in "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" bağımsızlık günü olarak kutlanan 1 Ekim sebebiyle yayınladığı mesajında, Kıbrıs sorununa değindiğini belirttiler.

Habere göre Anastasiadis mesajında,"Üzerinde çalışılan çözümün 1960'tan sonra yaşanan dramatik olayların tekrarlanmasına izin vermeyeceğini" belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kıbrıs Türk toplumu artık kendi yasal federal eyaletine sahip olacak. Bu eyalet, kendi dinamizmini geliştirmesi imkanını verecek Federal Anayasa tarafından kendisine, Kıbrıs Rum eyaletiyle eşit olarak tanınan yetkilere dayalı yönetilecektir. Tüm devlet organlarında temsiliyete, anayasa tarafından korumaya ve ayrıca devlet yapıları aracılığıyla Avrupa Birliğinde varlığa sahip olacaktır. Bu yüzden, üçüncü ülkelerin ülkemizdeki varlığında ve hatta garantörlük/müdahale haklarında ısrarcı olunmasının abartılı ve haksız olduğuna inanıyoruz".

Anastasiadis, üçüncü ülkelerin askeri varlığında ve garantörlükte ısrar edilmesinin "Kıbrıslı Türklerin ezelden beridir talebi olan siyasi eşitliği Kıbrıslı Rumlar aleyhine deforme ettiği" iddiasında da bulunarak, AB'de hiçbir devletin üçüncü ülkelerin garantörlüğüne ihtiyaç duymadığını savundu.

"Bizim bulacağımız çözüm bizi üçüncü ülkelere her türlü bağımlılıktan kurtarmalıdır" vurgusunda bulunan Anastasiadis, müzakere sürecinde ise bugüne kadar önemli uzlaşıların sağlandığını belirtti.

Anastasiadis, sağlanan önemli uzlaşıları şu şekilde sıraladı:

"Birleşik Kıbrıs'ın tek uluslararası hukuki temsiliyete, egemenliğe ve vatandaşlığa sahip olması, tüm vatandaşlar için tüm Kıbrıs'ta serbest dolaşım, yerleşim, çalışma ve mülk edinme haklarının sağlanması;

Kişisel mülkiyet hakkına tam anlamıyla saygı duyulması;

Adanın demografik yapısının çözümün ilk gününden itibaren, küçük bir sapmayla, 1960'da kurulduğu zamanki gibi geleneksel demografik yapıda olacağı;

Bu geleneksel yapının ilerleyen zamanda dış akımlarla değiştirilemeyeceği;

AB normlarının, hiçbir kalıcı sapma olmaksızın tüm ada genelinde uygulanacağı".

Anastasiadis, yukarıda sıraladığı unsurların, devletin iki toplumlu iki kesimli federasyon niteliğine tam olarak saygı gösterilerek federal bir çerçevede uyum içerisinde yer alacaklarını belirtirken "devletimizi her şeyin üstünde ve yabancı çıkarların ötesinde tutmalıyız" ifadelerini kullandı.

Anastasiadis ayrıca, Türkiye'nin gerçekten siyasi irade göstermesi durumunda en kısa sürede çözüme ulaşılacağı iddiasını da yineledi.

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 56'ncı yıldönümü" sebebiyle bir mesaj yayınladığını ve "Kıbrıs'ın yeniden birleşebileceği" mesajını verdiğini yazdı.

Habere göre Kerry açıklamasında "Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin nihayet mümkün olduğuna inandığını" belirterek ABD Başkanı Barak Obama ve Amerikan halkı adına "Kıbrıs halkını tebrik ettiğini" ifade etti.

Kerry, "Kıbrıs'ta liderlerin, iki toplumlu, iki kesimli federasyon anlaşması arayışında büyük sabır, ısrar ve bağlılık gösterdiklerini" belirttiği açıklamasında, "Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs'ın nihayet mümkün olduğuna gerçekten inanıyorum" sözlerini dile getirdi.

Gazete bir diğer haberinde ise, Rum Eğitim Bakanı ve bazı siyasi parti yetkililerinin açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis yaptığı açıklamada "daha iyi günler için sorumlu davranılması gerektiği" mesajını verdi.

DİKO'dan yapılan açıklamada, Türkiye ve yabancı güçlerin, kurulduğu günden itibaren sözde "Kıbrıs Cumhuriyetini" sabote etmeye çalıştıkları iddiasında bulunulurken Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar Hareketi'nden yapılan açıklamalarda ise, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin en büyük kazanım olduğu" vurgusunda bulunuldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.