GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Anastasiadis: "117 bin 545 Kıbrıslı Türk, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurdu"

Anastasiadis: "117 bin 545 Kıbrıslı Türk, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurdu"

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde liderlerin ele aldıkları "Vatandaşlık" konusunun, gündemde kalmaya devam ettiği belirtilirken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, çözüm sonrasında Ada'da kalacak olan TC kökenli vatandaş sayısının 90 bin değil, 40 bin olduğu şeklinde açıklama yaptığı ifade edildi.

Yayın Tarihi: 18/10/16 11:30
okuma süresi: 8 dak.
Anastasiadis: "117 bin 545 Kıbrıslı Türk, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurdu"
A- A A+
Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde liderlerin ele aldıkları "Vatandaşlık" konusunun, gündemde kalmaya devam ettiği belirtilirken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, çözüm sonrasında Ada'da kalacak olan TC kökenli vatandaş sayısının 90 bin değil, 40 bin olduğu şeklinde açıklama yaptığı ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi "İki Hızda Yerleşikler-'Vatandaşlığa' Sahip Olanlara Vatandaşlık, Geriye Kalanlara Çalışma İzni" başlıklı haberinde, gerek TC kökenli vatandaşlar konusuna ilişkin görüşülenlerin, gerekse her iki taraftan dile getirilen görüşlerin, soru işaretlerinin, karışıklığın yaratılmasına neden olduğunu yazdı.

Gazete, eldeki verinin, 220 bin(Kıbrıslı Türk ve TC kökenli vatandaşlar) kişiye vatandaşlık verileceğini, Kuzey'de kalan geriye kalanların ise izinle kalacağını, buna bağlı olarak kimsenin ayrılmasının öngörülmediğini belirtti.

KKTC vatandaşı olan TC kökenli vatandaşların, çözümün sağlanmasının ardından, otomatik olarak "Kıbrıs vatandaşlığına" da sahip olacağını belirten gazete, Türkiye'den olan geriye kalanların ise çalışma izniyle Ada'da kalacağını, böylelilikle hiç kimsenin ayrılmayacağını yazdı.

ANASTASİADİS'TEN DÜZELTME

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in dün, görüşme sonrasında bir açıklama yaparak, çözüm sonrasında Ada'da kalacak TC kökenli vatandaş sayısına ilişkin düzeltme yaptığını yazdı.

Gazete Anastasiadis'in, geçtiğimiz pazar günü görüşme sonrasında yapmış olduğu açıklamada, 90 bin TC kökenli vatandaştan söz ettiğini anımsatırken dün ise bu rakamı 40 bin şeklinde düzeltti.

Habere göre Anastasiadis, dün yaptığı açıklamada ise, bunu "yorucu bir günün ardından ayaküstü yapılan bir açıklama" olarak nitelendirdi ve haklı olarak tepkilere neden olduğunu söyledi.

Anastasiadis, 130 bini aşkın Kıbrıslı Türk'ten 117 bin 545'inin Kıbrıs vatandaşlığı, kimliği veya pasaportu aldığını, 12 bin 500 ile İngiltere'de yaşayan 25 bin Kıbrıslı Türk'ün ise "Kıbrıs Cumhuriyeti'"ne başvuruda bulunmadığını ifade etti.

Anastasiadis, 220 bin rakamı içerisine dahil olan Kıbrıslı Türk sayısının 155 bine çıktığını belirtti.

2004 yılında çocuklarla karma evlilikler 18 bin olarak hesaba katıldığı zaman, 12 yıl içerisinde bu rakamın 25 bine çıktığının düşünülebileceğini ifade eden Anastasiadis, sonuç olarak 155 bin sayısına, 25 bin eklendiği zaman bunun 180 bin anlamına geldiğini, meşruiyet kazanacak oradakilerin sayısının ise 40 bin olduğunu belirtti.

Haravgi gazetesine göre Anastasiadis açıklamasında, 40 bin rakamının, Annan Planı'nda öngörülenden daha az olduğunu ifade etti.

Vatandaşlık verilmesi konusunda kimin yetkili olacağı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, Kıbrıs'ta bulunanlar ve ikametlerini yenileyecek olan kişiler için, yenilemenin, merkezi hükümet tarafından karar verileceğini ayrıca kendi taraflarının tezinin, geleceğe ve herhangi bir izin yenilemeye ilişkin kararın merkezi hükümet tarafından verilmesi yönünde olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın yasal ikamete ilişkin belirttiği sarih çoğunlukla ilgili bir soru üzerine Anastasiadis, yasal ikametin, Kıbrıs Türk toplumun ilk başta kabul ettiği yerde olmadığını belirtti.

Anastasiadis, sözlerinin devamında, Kıbrıs Türk tarafının, nihayetinde, belli sayıda daimi ikamete sahip olacakların, yasal(meşru) ikameti elde etmesini kabul ettiğini söyledi.

Anastasiadis bu konuda kısıtlamaların olmayacağını, kısıtlamaların sadece yerel seçimlerdeki oy hakkında olacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, yüzde 20'den bahsetmesinin sorulması üzerine Anastasiadis, Kıbrıs Türk liderinin bunu bu şekilde yorumlamasının doğru olmadığını, yapılmaya çalışılanın, iki toplumluluğun garanti altına alınması ve yerel yönetim hakkının etkilenmemesi olduğunu savundu.

Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik durumuna ilişkin bir soru üzerine ise Anastasiadis, karşı karşıya kalınacak sorunların göğüslenmesinin mümkün olması amacıyla bankaların durumu, ekonomi ve gerçek durum hakkında net bir görüntüye sahip olmak için ilk kez IMF'nin de müdahil olduğunu, ancak bunun net bir şekilde Kıbrıs Türk toplumunun konusu olduğuna da dikkati çekti.

GERÇEK SAYI 60 BİN

Haravgi gazetesi, Türkolog Sotos Ktoris'in verilerine dayanarak çözümden sonra Ada'da kalacak olan TC kökenli vatandaş gerçek sayısının 60 bin olduğunu yazdı.

Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türk sayısının 20 bini aşmasıyla, Kıbrıslı Türk sayısını 162 bine çıkardığını yazan gazete Anastasiadis'in verdiği rakamın gerçekleri yansıttığını, bu verilerle birlikte TC kökenli vatandaşlar sayısının herhangi bir durumda 60 bini geçmediğini belirtti.

PARTİLERİN TEPKİSİ

Haravgi gazetesi ve diğer gazeteler, Rum siyasi partilerin, nüfus oranına ilişkin olarak yaptıkları açıklamalara yer verdiler.

Habere göre DİSİ, Anastasiadis'in halkı bilgilendirmek amacıyla 4 Kasım'da basın toplantısı düzenleyecek olmasını memnuniyetle karşıladı.

TC kökenli vatandaşlara ilişkin olarak DİSİ, "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin başladığı andan itibaren olduğu gibi 4'de 1 oranının muhafaza edildiğini ve iade edildiğini ifade etti.

DİKO açıklamasında, çözümden sonra Ada'da kalacak TC kökenli vatandaş sayısına ilişkin endişesini dile getirdi.

DİKO, Anastasiadis'in açıklamasında Kıbrıslı Türk sayısını 130 bin civarında verirken, ayrıca 2011 yılındaki nüfus sayımına göre Kıbrıslı Rumların sayısı 667 bin 398 iken, iki kurucu devletin (800 bin Kıbrıslı Rum 220 bin Kıbrıslı Türk) nüfus sayısının nasıl tamamlanacağı sorusunu sordu.

EDEK açıklamasında Anastasiadis'i, halk önündeki Annan Planı'nın tekrarlanmayacağı taahhüdünün aksine davranmakla eleştirdi.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Anastasiadis'e bir mektup yollayarak, kapanmaya giden 4 başlığın belgelerini partilere verme sözünü yerine getirmesini talep etti.

Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis ise, Rum İstihbarat Teşkilatı'nın, 2015 yılında meclise gönderdiği ve tüm TC kökenli vatandaşların kalacağından söz eden gizli belgesine atıfta bulunarak müzakereler hakkında bilgilendirme istedi.

Dayanışma Hareketi ise kalacak olan TC kökenli vatandaş sayısının, Anastasiadis'in bahsettiği 90 bin rakamının çift katı olduğunu belirtti.

PARTİLERDEN MEKTUP

Öte yandan Fileftheros gazetesi, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Rum Vatandaşlar İttifakı ile Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği'nin, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'e ayrı ayrı mektup gönderdiğini yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos mektubunda beşli konferanstan bahsederek tüm konunun Ulusal Konsey'de ele alınmasını talep etti.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, ise partilerin müzakere belgeleri konusunda bilgilendirilmesinden bahsetti.

Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis de bilgilendirme talebinde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.