GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Tsipras: "İkinci Zürih'e imza atmam

Tsipras: "İkinci Zürih'e imza atmam!"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın hafta başında, Güvenlik ve Garantiler başlığındaki müzakerelere ilişkin makamında yapılan toplantıda, bir çalışma arkadaşının sorusuna karşılık "ben ikinci Zürih'e imza atmam" dediği bildirildi.

Yayın Tarihi: 22/01/17 12:27
okuma süresi: 4 dak.
Tsipras: "İkinci Zürih'e imza atmam!"
A- A A+

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias "Kıbrıslı Türkler için güvenlik, siyasi eşitlikleridir" iddiasında bulundu.

Politis ve diğer gazetelere göre Kocias Alman haber ajansı DPA'ya verdiği mülakatta Yunanistan'ın Güvenlik ve Garantiler ile ilgili tezini anlattıktan sonra "Kıbrıslı Türklerin güvenliği siyasi eşitlikleri ve karar alma mekanizmalarına eşit katılımlarıyla sağlanıyor" dedi.

"Garantilerin ve müdahale haklarının tasfiyesinin çözümün parçası olması gerektiğini" savunan Kocias güvenlik meselelerinin çözümü için Türkiye, Yunanistan ve "Kıbrıs" arasında bir Barış, Güvenlik ve İşbirliği Antlaşması imzalanması önerisini hatırlatarak, bu şekilde terör ve örgütlü suç saldırılarına bu şekilde müşterek müdahale edilebileceğini savundu.

Nikos Kocias "Her iki etnik grubun da eşit hakları olacak bir Federal Kıbrıs için bir antlaşma üzerinde çalışıyoruz" dedi, özetle şöyle devam etti:

"Kıbrıslı Türklerin, kendi güvenliklerini yönetebilecekleri ve kendi polisleri olacak kendi federal devletçiği veya kantonu olacak. Federal Kıbrıs vatandaşlarının güvenliği için Kıbrıslı Türklerin ve Rumların yarı yarıya (yüzde 50-yüzde 50) katılacağı federal polis kurulacak. Federal polisin ötesinde federal polisin yeterli olmadığı hallerde müdahale edecek uluslararası polis gücü olacak."

Habere göre Kocias, Türkiye'nin garantör güç olarak haklarında ısrar etmesi halinde ne olacağı sorusuna karşılık "böyle bir durumda Pandora'nın Kutusu açılır" iddiasında bulunarak "Böyle bir sistem meşrulaşırsa, örneğin Rusya da Baltık devletlerinde müdahale hakkı isteyebilir" dedi, şunları ekledi:

"İhtiyacımız olan, egemen bir Kıbrıs'tır. Türkiye'nin, Kıbrıs sorununu çözmenin kendi çıkarına olacağını anlamasını umarım. Şu ana kadar Türkiye Kıbrıslı Türkleri korumayı bölgedeki jeopolitik istekleriyle bağdaştırıyor. İstediğimiz, Kıbrıs sorununu çözmektir, Türkiye'nin jeopolitik stratejisi ile ilgilenmek değil."

TSİPRAS

Öte yandan haftalık Kathimerini "Tsipras: Ben İkinci Zürih'e İmza Atmam" başlığıyla manşete çektiği haberinde Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras'ın hafta başında, Güvenlik ve Garantiler başlığındaki müzakerelere ilişkin makamında yapılan toplantıda, bir çalışma arkadaşının sorusuna karşılık "ben ikinci Zürih'e imza atmam" dediğini haber verdi.

Tsipras'ın son günlerde yabancı liderlerle, Avrupa Komisyonu başkanı Juncker ve BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı telefon görüşmelerinde "ikinci Zürih'e imza atmam" mantığında hareket ettiğini yazan gazete güvenilir bilgilere dayanarak çoğu yabancı liderin Tsipras'ın bu tezine, o kadar güçlü olmasa da, katıldığını kaydetti.

Cenevre'de 9-11 Ocak'ta liderler arasında yapılan görüşmelerde "Tek bir temas noktası bile olmadığını" yazan gazete Tsipras'ın, Cenevre müzakerelerinin çöküşe gideceğini, siyasi ve ulusal nedenlerle teknik düzeyde olsa bile canlı tutulması gerektiğini önceden bildiğini de vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.