GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Ve Anastasiadis OXI dedi...

Ve Anastasiadis OXI dedi...

Rum lider Nikos Anastasiadis Rum meclisinin enosisin okullarda kutlanması kararının iptal edilmesi çağırısına ilk kez cevap verdi.

Yayın Tarihi: 01/03/17 13:53
okuma süresi: 4 dak.
Ve Anastasiadis OXI dedi...
A- A A+
Rum lider Nikos Anastasiadis Rum meclisinin enosisin okullarda kutlanması kararının iptal edilmesi çağırısına ilk kez cevap verdi.

Meclis kararının iptal edilerek çözüm yönündeki samimiyetini kanıtlamaya davet edilen Anastasiadis, Meclis kararı yerine "tarihimizi düzeltmemizi istiyorlar" diyerek konuyu farklı açıdan ele almayı tercih etti.

2017 Akdeniz Petrol ve Gaz Forumu (Mediterranean Oil and Gas Forum 2017) Kongresinde konuşan Anastasiadis, son dönemde, Türk tarafınca yapılan açıklamalara ve Türkiye`de anayasal reformlar konusunda yapılması beklenen referandum nedeniyle müzakerelerin kesilişine değindi.

Anastasiadis konuşmasında, "Türk liderliğinin retorik yüksek tonlarının ve müzakerelerin kesilmesinin, hedeflerinin başarılı olması amacıyla iç cephenin ihtiyaçlarını karşılamaktan başka bir şey olmadığını anlıyoruz"

"Tüm bu çabalarda ve Cumhurbaşkanı Erdoğan`nın hedeflerinin başarılı olmasına müttefik olan Sayın Bahçeli, bizi tehdit etmeye ve Enosis istiyorsak Yunanistan`a göç etmemiz gerektiğini söylemeye başladığında, Kıbrıs Rum tarafının ya da şahsen benim neden bu tür saldırılara maruz kaldığımızı anlıyoruz".

"Ben, kendi amaçları ve hedefleri için oluşturmak istedikleri iklim oluşturma oyununa girmek niyetinde değilim" dedi.

Türk tarafının referandumdan sonra, yeni bir B planı ile, olumlu bir değişiklik olmasını sağlayabileceği ile ilgili olarak, bunun gelecekte belli olacağı yanıtını verdi.

Anastasiadis, "Erken yapılan tahmin ve öngörülerin yararlı olduğunu sanmıyorum" dedi.

BM Genel Sekreterine gönderdiği mektupla ilgili olarak Anastasiadis, mektupta olayları olduğu gibi anlattığına dikkat çekti.

"Mektupta, müzakerelerin devamını isteğimizi ve buna hazır olduğumuzu dile getirdim. Nasıl olsa, müzakere masasını terk eden biz değildik ve diyaloğun önemsiz nedenlerden dolayı kesildiğini anlattım"

Anastasiadis Bakanlar Kurulunun oybirliğiyle aldığı karara da değinerek, Cuma günü tarihi bir olay konusunda alınan kararın, Kıbrıs Rum tarafının enosis çözümü istediği anlamına gelmediğini, ne de bölünmeyi istediği anlamını taşıdığını, tam tersine Bakanlar Kurulu kararının, BM ve Güvenlik Konseyi kararları ve oybirliği ile Ulusal Konsey tarafından alınan kararlar temeline dayalı bir çözüm istendiğinin net olarak ortaya koyarak yinelediğini belirtti.

"NEYİ DÜZELTECEĞİZ? TARİHİ Mİ?"

Anastasiadis, "Bundan dolayı, Kıbrıs Türk liderin düzeltilmesi gerektiğini söylediği iddialar haklı değildir. Neyi düzelteceğiz? Tarihi mi?" diye sorarak "olumlu ya da olumsuz, olaylar, her devletin, her halkın tarihsel yolunda kaydedilmektedir. Sonuç olarak neyi düzelteceğiz?" diye sordu.

Son olarak, salı günü ABD Dışişleri Bakanı Rex Tilerson ile gerçekleştirdiği temasla ilgili olarak, Anastasiadis, iki ülke arasındaki mükemmel işbirliğine değinerek bu işbirliğinin daha da genişletilmesi gerekliliği ve arzusunun tartışıldığını belirterek "ABD Dışişleri Bakanı Kıbrıs konusuna da odaklanarak, diyaloğun devamını arzuladığını dile getirdi ve buna destek verdi" diye konuştu.

"Tabii, bu fırsatla ben de ona, neden 22 ay üretici ama sorunlarla dolu bir diyalogdan sonra nedensiz bir çıkmaza girdiğimizi anlattım" diyen Anastasiadis, ABD Dışişleri Bakanının "müzakerelerin yeniden başlaması için mümkün olan her şeyi yapmaya hazır olduğunu" açıkladığını sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.