GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Politis: "DİSİ ile AKEL topu Akıncı'ya atıyor"

Politis: "DİSİ ile AKEL topu Akıncı'ya atıyor"

Rum siyasi partilerin, DİSİ'nin okullarda yapılacak kutlamalar konusundaki önerisiyle ilgili anlaşmazlıklarının, devam ettiği haber verildi.

Yayın Tarihi: 24/03/17 12:48
okuma süresi: 4 dak.
Politis: "DİSİ ile AKEL topu Akıncı'ya atıyor"
A- A A+
Rum siyasi partilerin, DİSİ'nin okullarda yapılacak kutlamalar konusundaki önerisiyle ilgili anlaşmazlıklarının, devam ettiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesine göre, açıklamasında "hatanın düzeltilmesinin" Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına yolu açacağını dile getiren AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, "hatanın düzeltilmeye çalışıldığı yöntem en iyisi olmasa da (Kiprianu burada yetkilerin Meclis'ten alınıp Eğitim Bakanlığına verilmesini kastediyor), AKEL'in, Meclis tarafından yapılan hatanın düzletilmesine katkıda bulunma konusunda bir sorunu olmadığını" söyledi.

Kıbrıs sorununda çözüm isteniyorsa, müzakerelerin yapılması gerektiğini de söyleyen Kiprianu, Rum Meclisinin, Enosis Plebisitine atıfta bulunulmasını oy çokluğuyla kabul etmeye karar vermekle, çok büyük bir hata yaptığını ve bunun müzakere sürecinde sorunlara neden olacak çok büyük bir hatadan ibaret olduğuna, ilk andan itibaren işaret ettiklerini belirtti.

Kiprianu "Akıncı'nın tutumunun kabul edilemez ve aşırı olmasında ısrar etmelerine rağmen, önerinin onaylanmasının, bazı kişilerin bu şekilde davranmasına bahane yarattığını" da iddialarına ekledi.

Gazeteye göre, DİSİ Basın Sözcüsü Nikos Tornaritis ise açıklamasında, "partisinin, Meclis'e sunduğu değişiklik yasa önerisiyle, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye'nin taleplerine boyun eğdiği şeklindeki bir argümanının desteklenmesinin kötü amaçlı olduğunu" iddia etti.

Dünyanın hiçbir ülkesinde, meclisin eğitim programlarını belirlemediğini çünkü bunun eğitim bakanlığının yetkisinde olduğunu ifade eden Tornaritis, DİKO'ya atıfta bulunarak, DİKO'nun tutumunun doğal olduğunu, çünkü ne zaman Kıbrıs sorununun çözümüne dair bir umut belirse, DİKO'nun her şeyi siyah gördüğünü ifade etti.

Gazeteye göre, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise açıklamasında, Rum kesiminin Ankara'nın talebiyle, özellikle enerji ve dört özgürlük konularında yeni tavizlere sürükleneceğini öne sürdü.

DİSİ ile AKEL'in Türkiye'nin şantajlarına boyun eğdiğini de iddia eden Papadopulos, en azından AKEL'in net olduğunu ve DİSİ milletvekillerinin yaptığı gibi gizlenmediğini öne sürdü.

Bu gelişmenin Meclis kurumunu ve halkın onurunu küçük düşürdüğünü de iddia eden Papadopulos, bu gelişmenin, Türkiye ile "işgal liderinin" okullarında ne öğretileceğine karar verebileceğini ve Meclis kararlarına da müdahale edebileceği mesajını verdiğini de ileri sürdü.

DİSİ ile AKEL'e saldıran Dayanışma Hareketi ise açıklamasında, bunları "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" prestijini yerle bir etmekle suçladı.

Gazeteye göre, Vatandaşlar İttifakı Gençlik Kolu da açıklamasında, Türk uzlaşmazlığının, kabul edilemez koşulların onur kırıcı bir şekilde kabul edilmesiyle atlatılamayacağını iddia etti.

Politis ise "DİSİ ile AKEL Topu Akıncı'ya Atıyor" başlıklı haberinde, DİSİ ile AKEL'in, dolaylı fakat net bir şekilde, bir sonraki adımla ilgili sorumluluğun artık Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya ait olduğu imasında bulunduklarını yazdı.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu'nun, masaya dönmenin yolunun açılmaması durumunda, bunun Cumhurbaşkanı Akıncı'nın başka öncelikleri olduğu anlamına geldiğini öne sürdüğünü yazan gazete, DİSİ'nin ise, müzakerelerin kesintiye uğramasının Türkiye'deki referandumla bir ilişkisi olmaması halinde, sürecin başka gecikme olmadan başlayabileceğini ifade ettiğini aktardı.

Gazeteye göre yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının gerçek arzusunun, müzakere masasında ortaya çıkacağını ifade eden DİSİ, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Rum lider Anastasiadis'le sosyal içerikli bir yemekte buluşması kararından ötürü duyduğu memnuniyeti de belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.